Tisdag- hellre kort och rapp än lång och slapp!

Dagens träning hos Ebba gav mig en del aha-upplevelser som rubriken antyder.

Jag märkte helt enkelt att Archie fick bättre bjudning om jag verkligen höll ihop honom och även om det förvånade mig lite (det kändes lite ologiskt faktiskt att en mer ihopahållen häst får mer ”fart” än en som tillåts springa lite utanför ramen) så var det bara att inse fakta.

Vi fortsatte också vår träning av mjuuuuka övergångar och så kollade vi av skolorna och skänkelvikningarna.

Med VÅRA mått mätt kan man bedöma skolorna och skänkelvikningarna enligt följande:

vänster öppna: bra

höger öppna: lite för rak, tappar bjudning

vänster sluta: svårt att bibehålla tvärningen annat än korta sträckor

höger sluta; bra

skänkelvikning för vänster skänkel: bra men kan tappa bjudning

skänkelvikning för höger skänkel: blir gärna för lite tvärning och kan tappa bjudning

Red på kandaret för första gången på en Ebba-träning och tyckte att det fungerade jättebra. När jag introducerade kandaret för över 1 år sedan tyckte jag att jag knappt hade något stöd i tyglarna men idag, och de senaste gångerna jag ridit med det på egen hand har det känts lika bra som när jag rider på träns.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Hovslagaren

    Hejsan! Snubblade in på din blogg när jag surfade runt lite och hamnade på ett inlägg från 2009 när din häst blivit skodd med Natural balance skor. Var det ett bra val?
    Trevlig blogg för övrigt!
    /Thomas

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Hajade till när jag läste ditt inlägg- MIN hovslarare sedan mer än 20 år tillbaka heter nämligen just Thomas! Vilken tillfällighet!

    Hur dom helst- som svar på din fråga kan jag tyvärr varken svara bu eller bä.

    Både min nuvarande och min förra häst, liksom en ponny jag känner mycket väl har i perioder haft dessa skor men jag kan inte påstå att jag märkt någon skillnad mot traditionella skor (annat är prismässigt ha ha).

    Alla 3 hästarna har haft skorna efter diverse skador (Archie efter fång) men jag är inte människa till att kunna avgöra om det varit just skorna som påverkat hästarna.

    Om man läser andras reflektioner på nätet upplever vissa att deras häst fått bättre gång med dessa skor – andra sämre?!?

    Själv märkte jag ingen skillnad alltså.

    Numera har Archie åter vanliga skor.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>