Veckan som gått och lite helg-bilder

Skulle någon fråga: ”Vad hände i förra veckan” skulle jag spontant svara ”Archie blev halt” för ”som vanligt” (även om det tack och lov inte är särskilt vanligt) då mina hästar blivit halta rasar hela min värld och allt annat känns fullständigt betydelselöst i jämförelse.

Jag upptäckte nedanstående sår i lördags och kunde också konstatera att Archie var väldigt stel när han gick, en stelhet som dock försvann mycket snabbt medan däremot den hälta/ orenhet som jag också kunde se kvarstår.

Att söndagens planerade tävling fick ställas in är ingenting i jämförelse mot den oro jag nu känner inför varför Archie inte är fräsch.

Ett sådant här sår ska omöjligt ge hälta i min värld, inte såret som sådant i alla fall för benet är både osvullet och svalt och själva såret läker hur fint som helst.

Nej; har såret samband med hältan så ”måste” Archie ha vridit till benet eller vrickat sig på något sätt samtidigt som han fick själva såret- det är vad jag tror i alla fall.

Såret dag 2, dvs i söndags morse.

Såret skulle förvisso kunna vara en ren trampskada- dvs att Archie har trampat på sig själv men mot detta talar att han aldrig någonsin går och stryker sig eller snavar över sin ben och inte heller ett tramp borde ge hälta, eller?

Hur som helst hoppas jag på en snabb veterinärtid så att jag förhoppningsvis kan stilla min oro liiiite i alla fall.

Annars tycker jag inte att hände så mycket intressant i veckan.

Med stigande ålder noterar jag väderleken mer och mer (det var inget jag reflekterade över precis i 20-års åldern kan jag säga) och störs oerhört av att jag anser att våren mer eller mindre håller på att gå åt hel…te.

De varma dagarna har varit lätträknade medan de iskalla har varit desto fler och eftersom både Soya och jag är otroligt frusna så är det klart begränsande med spöregn, iskalla vindar osv.

Till och med maken beklagar sig, han som annars är en riktig viking och sällan fryser och då är det illa….

I lördags var jag ponnyskötare på heltid och ”passade” Mys d-ponny Rocky. Jag har nu tömkört honom några gånger och tror att det är lika nyttigt för honom som jag tycker att det är roligt. Han är otroligt ”lätt” på alla vis och det är ju sådana hästar man föredrar att jobba med.

Rocky väntar på ”startsignal”!

En som inte är lika ”lätt” när han sätter den sidan till är mitt andra skötebarn, c-ponnyn Mulle som jag har tränat i ganska exakt 1 år nu.

Detta lilla djur hoppar som en gud men dressyrmässigt har vi fått några gråa hår på vägen, både Sally och jag. Men det positiva är att vi alltid har fått Mulle att gå bra innan lektionen varit över och jag tycker (även om jag kanske är partisk) att både Sally och Mulle har lärt sig en del under våra träningar.

I lördags var jag och Soya på en LC-träning på ett helt nytt ställe; Fulltofta utanför Hörby.

Där såg jag denna fiffiga konstruktion som jag var tvungen att fota.

Med tanke på att en whippet (inte min tack och lov) förra året lyckades smita ut ur en bil där rutan var nervevad och rusa in under pågående LC-träning är denna ”uppfinning” kanske inte så dum.

Då kan man veva ner rutan utan att riskera en uthoppnade hund. Och jag kände på konstruktionen- den satt ”som berget”.

Här 2 varghundar. Själv skulle jag aldrig någonsin vilja ha 60 kilo hund inomhus men blir ändå lika fascinerad varje gång jag ser denna ras. Jag vidhåller att de skulle kunna användas till ponnyridning för riktigt små barn :=), så höga är de rent mankhöjdsmässigt!

En afghan och en varghundsvalp. Inte heller en afghan hade någonsin kommit innanför mina pedantiska dörrar- jag skulle aldrig mäkta med att sköta en sådan hårrem. Men jag måste tillstå att den var underbart härlig att känna på- silkeslen och mjuk päls i massor!

Soyas andra lopp i Fulltofta var nog veckans glädjeämne (så fattigt är mitt liv, ha ha….), min hundkapp-snigel visade att hon kan vara både snabb ut och i mål och kan följa haren utan att hitta på egna vägar däremellan :=). Fast ”kan vara” är nog exakt det rätta uttrycket för bara för att hon sprang klockrent denna gången betyder det inte att hon gör det nästa gång- det är ”tjusningen” (eller INTE om ni frågar mig…..) med LC och vissa hundar (min i alla fall).

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Jenny

    Hej Birgitta!

    Gallret i bilfönstret lär INTE hålla en traständ whippet inne i bilen särskilt länge… 😉

    Svara
  2. Jenny

    Jag har inte provat just ett sådant galler, men jag har sett whippar (och andra vinthundar, men mest whippar) ta sig ut ur gallerburar genom att böja metallen, slita loss stora delar av innertaket från bilen, pressa ner en sidoruta som var öppen några enstaka centimeter, rycka loss evakueringsluckan ur bilburen, tugga av koppel, demontera dörren på plastbur (modell flygbur), förvandla sitt liggunderlag till konfetti på nolltid, pressa sig ut genom hål som ser ut att vara oerhört mycket mindre än en whippet, osv osv

    Jag har svårt att tro att lite plast skulle hålla hunden i bilen om den gav sig f-n på att ta sig ut. Jag skulle f.ö inte heller lämna en traständ whippet lös i bilen även om den inte kunde komma ut. Jag har sett för många ”slaktade” kupéer för det…

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Hihi….jag som tycker att Soya är helvild på träning/tävling!

    Sådant beteende som du beskriver är hon inte ens i närheten av :-).

    Det enda hon har förstört efter 1 år hos oss är en TOARULLE som hon slet itu i tusen bitar när hon var ensam hemma :-).

    Svara
  4. Jenny

    Hahaha! Jag har sett Soya på fältet och om du tar hand om mina så passar jag GÄRNA henne!

    Bianca har faktiskt skickat mig till naprapat när hon var ung. Efter det köpte jag ryckdämpade koppel…

    http://dixietown.se/lakan.jpg
    En liten illustration. Det var inget fel på påslakanet när vi hängde det över buren, inne i bilen. Lila små trådar och tygstycken i HELA bilen!

    Även med en lite mindre galen hund skulle jag inte lita på ett fönstergaller, dels för att det är förenat med livsfara för hundarna om någon kommer lös (även den lösa hunden), dels för att det är ett ögonblicks verk att slita sönder en bil och man kan aldrig vara säker med whippar när det är trasa i närheten!

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Själv har jag investerat i en rymningssäker sele- dels för att inte riskera att Soya kryper ur halsbandet och framför allt för att inte riskera att slita itu hennes hals vid allt dragande :=).

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>