Är en häst för lite och två för mycket?

Ja, det har jag påstått i ”alla” år trots att jag faktiskt själv aldrig har fått möjlighet att närmare undersöka om min tes stämmer eller inte.

Jag har trott/ tror att 2 hästar kan kännas lite ”too much” i perioder, i alla fall om båda ska hållas igång 5-6 dagar i veckan och kanske både träna och tävla regelbundet och om man samtidigt också har mycket annat i sitt liv.

Samtidigt är man väldigt ”sårbar” med bara en häst i sin ägo; så har jag känt de gånger mina hästar stått skadade och jag har fått avboka x antal träningar och planerade tävlingar.

”Problemet” med just mig sett till ”nackdelen med att bara ha en häst” är att jag är både superambitiös och lika känslig.

Den ambitiösa sidan av mig får sig givetvis en knäck av att jag inte kan rida, träna och tävla som jag vill om min enda häst är indisponibel av någon anledning och den känliga sidan….ja, den ska vi bara inte tala om…..

Jag vet ju många som, då deras häst blir halt, mer eller mindre rycker på axlarna och tycker ”jamen, det är sådant som händer”, ”det blir nog bra” osv. För mig däremot rasar hela världen samman direkt och jag ser omgående de värsta scenarion framför mig med måndslång konvalescens eller till och med något obotligt som gör att jag efter månader (år) av lönlösa försök ändå måste ta bort hästen (drama-queen…jag????).

Sedan en längre tid tillbaka har jag lekt med tanken på att faktiskt prova på det här med 2 hästar i stället för en, jag blir ju inte yngre precis och är det någon gång jag ska se om detta är något för mig så känns det faktiskt som att det är nu.

Och nu skulle ju inte anledningen bara vara att jag skulle ha en häst till att rida på om nummer 1 blev halt/ skadad utan jag vill helt enkelt kunna förbättra min egen ridning och kanske komma lite längre, lite snabbare än med bara en häst till mitt förfogande.

Skulle det visa sig att jag tycker att det inte alls var så bra/ roligt/givande/ whatever med 2 hästar så är det ju ”bara” (hmmm….) att sälja den ena och fortsätta så som jag gjort i alla tidigare år.

Min tanke som det ser ut idag är att antingen köpa en mycket utbildad (äldre) häst som jag kan utbilda mig själv på och tävla lite högre klasser på än med Archie eller försöka låna (vara fodervärd åt) en häst på minst Archies nivå, dvs hästen ska mer eller mindre omgående kunna gå ut i LA-klasserna och dessutom hävda sig bättre än vad Archie gjort hittills.

Som alla som vet något om hästar i allmänhet och dressyr i synnerhet begriper så kan denna hästjakt ta väldigt lång tid (en evighet rent av?) för det jag söker växer inte på träd precis, i alla fall inte med de krav och förutsättningar som jag har.

Fördelen idag är att jag ändå inte ”sitter i sjön” på det vis jag tidigare gjort då jag stått utan häst men med en svindyr stallhyra som tickat pengar på ridskolan. När man inte har en häst, och inte ens vet när man kommer att hitta en lämplig dito har i alla fall jag upplevt en enorm stress.

Dels vill man så klart rida och dels tickar stallhyran för en tom box.

Som det ser ut idag har jag redan en häst och behöver inte känna denna panik utan kan verkligen ta mig tiden att kritiskt granska och sålla bland eventuella förslag.

Jag har faktiskt redan kontaktats av någon som varit intresserad av att låna ut sin häst och har själv också ”trevat” lite kring några hästar men som det ser ut idag har jag inget konkret på gång.

Vi får väl se vad som händer- kanske blir hästletandet precis som makens och mitt husletande ett ”mission impossible” men jag känner också att jag även i detta fallet (precis som med huset) måste börja agera lite, och inte (som jag oftast gör) luta mig tillbaka och tänka att ”det löser sig nog på något sätt av sig själv”. Det gör det väl oftast- men kanske blir lösningen bättre med lite egna initiativ :=)!

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Exakt så tänker jag också! Har lite andra förutsättningar än du så jag funderar faktiskt på att leasa en under nästa år. Håller på att ordna en ”delvis-sponsor” för att hålla nere kostnaderna men helt klart kan det vara lite kul.

    Hade under en vinter för ett par år sedan två hästar och det fungerade rätt ok även om allt är så mycket roligare på sommaren när det är varmt och ljust.

    En sak man måste ta med i beräkningarna är att om det vill sig illa står man med TVÅ trasiga djur istället för ett.

    Dessutom belastas jag med ett arbete som oftast kräver närvaro dagtid (nänä – jag är GLAD att HA ett arbete, sådeså). Det hade kanske varit ett lättare beslut om man jobbade lite mer oregelbundet och kunde vara i stallet när det är ljust ute och på jobbet när det är mörkt. =). Helst av allt skulle jag vilja ha en halvtidstjänst med heltidslön *haha*.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Huvet på spiken vad gäller hela ditt inlägg Prick!

    Att just stå med 2 skadade hästar är helt klart ett inte heeelt otänkbart scenario, i alla fall någon gång.

    Mitt jobb kräver också närvaro dagtid men dels har vi flex och dels kan jag styra min tid/ arbetsuppgifter mycket. Dessutom är min TRÄNARE mycket flexibel, har aldrig varit med om dess like faktiskt och det finns alltid möjlighet att träna.

    Men halvtidsjobb med heltidlön vore ju så klart det bästa :=)!

    Svara
  3. Aramise - En dressyrblogg

    Jag kan tala utifrån egen erfarenhet :o) Jag har nämligen två hästar och kan BARA KONSTATERA; man måste ha MINST två hästar (måste och måste, men du förstår vad jag menar) om man vill komma någon vart! Så enkelt är det. Jag kan till exempel bara berätta att jag under två helgen fått stryka mig till tävlingar med Aramis (pga mugg) – men har då bara lyft på luren, ringt till tävlingsplatsen och helt sonika gjort ett hästbyte och kommit dit med min andra häst! Vill man komma någon vart med sin ridning så krävs det två hästar! Basta!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>