Birgittas hästaffärer del 3 (medtag egen sadel!)

Sedan senaste rapporten har det hunnit höra av sig ytterligare hästfolk med hästar för utlåning.

Tyvärr ser jag en mycket tydlig ”trend”, i princip alla hästar som erbjuds är eller har varit skadade på olika vis och är i olika grad under igångsättning.

Jag har samma teori som en god vän; dessa hästar hade förmodligen varit till salu om de varit 100 % fräscha men eftersom de inte är det, men ändå av ägarna betraktas som ”fina” (läs: dyra vid en försäljning) så vill man låna ut djuret ifråga tills det är så pass igång/ tävlat så att man kan göra ett (nytt) försäljningsförsök.

Som jag skrev till en av de som hört av sig så är min uppstallningskostnad och mina tränarkostnader av den storleksordningen att jag inte bara vill ta mig an en häst som ett roligt hobbyprojekt som kan tas ifrån mig när som helst utan det ska vara lite mer givande för mig också- inte bara för hästägaren som (är tanken i alla fall) ska få sin häst förbättrad genom träning och tävling.

I helgen var jag och provred en 10 årig häst efter Cortez, till denna häst var det bara 20 minuters bilkörning så det var snabbt avklarat. Jag har lovat att fundera på denna häst veckan ut, har som sagt en del andra djur också att titta på och grunna över.

Jag gjorde en viktig reflektion under provridningen av ovanstående häst och kommenterade det också skämtsamt till hästägaren:

”Man borde ta med sin egen sadel då man provrider”.

I just detta fallet instämde ägaren helt i att dressyrsadeln (hon var själv hoppryttare förresten) var gammal och framför allt stenhård och platt och i alla fall jag tyckte att det påverkade ridningen en del.

Inte så att jag vill skylla eventuell dålig ridning helt på en sadel men nog tusan spelar sadeln roll! Eller….är det bara något jag tycker?

Ska fråga Ebba vid tillfälle- hon sitter ju då och då upp på elevers hästar och frågan är om hon ibland känner för att gå och hämta sin egen sadel i stället? Det gjorde i alla fall jag absolut i helgen :=)!

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Åsa

    ja, rida i en sadel som inte assar en själv är lika trist som när den inte passar hästen.
    Jag tex har brett mellan sittbenen, en sadel med smalt säte (Passier, Kieffer tex) är en ren PINA att sitta i, sitta ned i traven går inte. Tror du kan räkna ut var trycket hamnar 😉
    *AJJJ*

    Svara
  2. CrazyHorse

    Hej,

    Hur mycket betalar du i stall hyra i ditt stall? Lite nyfiken på vad du kommer att ha för budget med två hästar.

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    På vår anläggning finns 2 stall, ett där stallhyran är 2100:– (där min häst står) och ett där stallhyran är 3450:–. I det dyrare stallet är det fullskötsel.

    Jag vill ha båda hästarna i det billigare stallet men kan tänka mig att ha den ena hästen i det dyrare tills det blir plats i det andra.

    Övriga kostnader som jag räknar med är 1000:– i skoning/ häst var 8:e vecka ungefär samt 2000:– i träningskostnad/ månad.

    Om jag tar en häst på foder kommer jag att vilja att ägaren står för försäkringen, min egen häst kostar ca 800:–/ månad att försäkra.

    Sedan tillkommer det ju alltid en massa runt omkring som aldrig går att förutsäga exakt: tävlingar, veterinärkostnader, vaccinationer, utrustning osv.

    Jag har ett i princip nytt släp varför jag hoppas att reparationer osv kommer att ligga på ett minimum kommande år men man kan aldrig veta.

    Personligen anser jag att man bör ha en REJÄL buffert förutom sin månadslön; annars hade i alla fall jag känt att jag levde på alltför lösa boliner.

    Men där är man ju olika. Någon väljer att leva på marginalerna, andra har föräldrar, make/ sambo som de kan låna av/ leva på.

    Själv bor jag billigt och har ingen annan att tänka på ekonomiskt mer än mig själv (maken och jag har delad ekonomi) så det underlättar ju helt klart.

    Svara
  4. CrazyHorse

    Tack för ett utförligt svar på min fråga om kostnader. Det är alltid intressant att jämföra. Antar att hö och halm men inte kraftfoder ingår? Hur har ni det med in/utsläpp? Många frågor…:-) men jag bor i Malmö och jobbar i Lund och letar stall nånstans däremellan, därav mina många frågor. Kan säga att det inte är helt lätt, även om utbudet är stort. Men det är väl som att leta häst…på bild och i beskrivning fantastiskt.

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Hihi…jag förstår PRECIS!!!! Stod på samma anläggning i över 20 år innan jag vågade flytta och det var efter en extremt noggrann selektering.

    Trivs SUPERBRA!!!!

    I stallhyran ingår både hö/ensilage, halm, kraftfoder och betfor. In och utsläpp ingår alla dagar utom söndagar som man sköter enligt rullande schema.

    Ridhus (20 x 60) finns på anläggningen (välskött med rejäl hinderpark)liksom utebana (grus). Gräsbana färdigställs under sommaren. Uteridningsmöjligheterna är ”sådär”- mest grusvägar men enligt mig helt OK.

    Vill du veta mer kan du maila mig på bm6610@hotmail.com

    Svara
  6. Moa

    Som Stockholmare blir jag alldeles grön av avund. :p Det är tydligen Malmö man ska flytta till om man vill bo i närheten av en hyfsat stor stad och ändå gärna ha en häst eller tre.

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Jodå, det finns många fördelar med att bo i Skåne. Jag skulle kunna jobba som någon form av värvare för hästfolk som funderar på att flytta hit- jag har tusen argument FÖR att bo här :=)!

    Sedan TROR jag att lönerna GENERELLT är lite lägre i Malmö än Stockholm så det är ju någon man måste ta i beaktande, liksom att det även här är mycket svårt att få tag på hyreslägenheter (fast givetvis inte alls lika svårt som i Stockholm).

    Svara
  8. AnnH

    Ja, här i Stockholmstrakten är väl standardpriset för en box runt 5.000 kr/mån. Den klubb jag tillhör är mkt central och tar runt 6.500 och då ingår inte ens tillgång till rasthagar hela året…

    Dubbelt så dyr hyra men tyvärr har vi inte dubbel så hög lön. Fast var man bor är ju valfritt så jag ska inte gnälla.

    Svara
  9. Birgittas hästsida

    Ann: Fast DUBBELT så hög lön skulle man ju inte behöva utan de kanske 2-3-4 tusen som man ibland tjänar mer som exempelvis socionom i Stockholm hade ju ändå till en viss del kompenserat en högre stallhyra. Fast era lägenhetshyror är kanske också hutlösa?

    Svara
  10. Anonymous

    jag kan bara hålla med om att det kostar. har en månadskostnad på ca 8000 för en häst men en rätt stor del går till träning och tävling. här är foderpriserna höga vilket förstås också bidrar. haha jag kanske också flyttar ner mot malmö!

    //prick

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>