Fredag- vi får se vad som händer och lite om lösa vs kopplade hundar

Red ut på en lugn tur även i morse- för första gången utan jacka. Halleluja!

Bestämde mig för att ha Soya kopplad och det var med facit i hand ett klokt beslut.

Just nu springer det omkring ”tusen” kaniner och harar mitt framför näsan på en och vi vet ju alla vilken jaktinstinkt lilla Mimmi har- enorm!

Som ni också vet skulle jag för egen del inte bry mig om Soya fick tag på hundra av dessa skadedjur varje dag men även jag, lagöverträdare i vissa sammanhang, inser det olämpliga i att dels förarga markägare i onödan genom att Soya swischar över deras sådd i sin jakt och dels så kommer hon så otroligt långt när hon jagar att hon skulle kunna komma fram till en väg och bli överkörd.

Jag tror inte ”vanliga” hundägare (läs: de som inte har en vinthund) kan förställa sig hur otroligt långt dessa raketer kommer på lika otroligt kort tid- en schäfer skulle tex dels ge upp jakten långt tidigare och dels inte hinna en fjärdedel av den sträcka en whippet kan tillryggalägga på lika kort tid. Det är både tjusningen men tyvärr även faran med dessa hundar; deras snabbhet kan lätt blir deras fall, faktiskt också rent bokstavligt.

Hörde på en hundkappträning om en hund som hade sprungit ihjäl sig under en kaninjakt och jag har ingen anledning att betvivla att sådant kan inträffa även om jag inte sett det själv.

Så länge bytet syns och är relativt nära tror jag säkert att en whippet hade kunnat springa tills hjärtat stannade…

Hur som helst- Soya går ju som en klocka i lina bredvid Archie och han i sin tur går lika fint på tygeln som om jag inte hade kopplet i ena näven så ibland passar det helt enkelt bättre att rasta djuren på detta vis.

Idag tränade jag på tempoväxlingar i trav, vägarna är än så länge relativt mjuka och det går att få till lite sviktande gång. Längre fram i sommar, och om det blir så varmt som jag hoppas misstänker jag att vägarna (om jag jämför med förra året) inte kommer att inbjuda till några längre trav eller galoppsträckor- jag är ganska försiktig vad gäller både för djupa och för stumma underlag.

Härom dagen togs träckprov på ett urval av hästarna i våra två stall och eftersom i princip alla hästar hade lite blodmask så har beslut om gemensam avmasking fattats.

Avmaskningen ägde rum igår och idag får alla hästarna stå inne medan hagarna ska städas noga.

Själv är jag liiite nervös faktiskt. Archie är inte avmaskad på 3 år, maskprover har visat att det inte har behövts och eftersom man dessutom ska vara väldigt försiktig med vad man stoppar i en fd fång-häst så har jag inte velat avmaska ”just in case”. Jag får hoppas att Archie inte får några symptom på att han tagit skada av maskmedlet men man kan ju aldrig vara säker.

Nu tror jag inte att det är någon fara (annars hade jag inte tillåtit att han maskades annat än om han verkligen var i behov av det), han har ju även klarat vaccineringar efter fången utan att bli dålig fast att det finns de hästar som kan påverkas även av detta (fd fång-hästar alltså).

I kväll skulle jag egentligen ha åkt och provridit en häst men den som skulle återkomma och bekräfta mötet lyser än så länge med sin frånvaro så vi får väl se vad som händer.

Jag är väldigt nöjd med att ha kommit på att det är mycket lättare att ha sele än halsband på Soya när hon ska springa kopplad vid uteritter. Selen gör att kopplet hamnar mer på ryggen än framför hunden och då Soya haft halsband i stället har kopplet flera gånger trasslat in sig i hennes ben.

Fördelen med att ha Pippi i koppel är att jag kan rida på trafikerade vägar utan att behöva ha hjärtat i halsgropen. Jag tror att bilister är mycket mer fokuserade på en stor häst om de möter oss alla 3 och då är det lätt att missa att en liten hund också springer på vägen. Nu har ju Soya aldrig visat tenenser till att jaga bilar utan hon verkar snarare verkligen försöka att komma bort från dom men man vet banne mig aldrig….

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Åsa

    Pratade med en hundbekant som skulle tävla högre klass spår i dina trakter, över ett fält med, just det, 10 miljoner kaniner ungefär. Hon tyckte det var lagom roligt och lär nog inte åka dit och tävla igen, de klarade spåret med nöd och näppe, även den mest koncentrerade och proffsiga spårhund kan tappa fattningen när den 3:e kaninen far upp rakt framför näsan, men tror 80% av hundarna fick bryta. Jag är inte avundsjuk på det!

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Ja, det är verkligen synd att det kryllar av fridstörare där jag bor. Annars har vi det väl förspänt med både långa grusvägar och fält där hundarna kan springa.

    Nu har ju jag Soya lös i princip alltid ÄNDÅ eftersom jag bedömer att jag har sådan pli på henne om jag går/ cyklar men rider jag och det är som mest kaniner så har jag inte den kontrollen.

    Och tyvärr är kaninerna väldigt orädda av sig dessutom. Förra året var det en jäkel som sprang RAKT mot/på henne. Det var dumt gjort….

    Svara
  3. Blomman

    Fundering kring avmaskning…varför låter ni hästarna stå inne dagen efter avmaskning? Tumregeln, såvitt jag vet, är att de döda maskarna kommer ut under de 3 närmaste dagarna efter avmaskning. Vore det inte mer logiskt att låta dem gå i hagarna (dvs samma hagar där de är skitit ut levande maskar hela våren) under dessa dagar och sedan ta en innedag för hagmockning? Hur resonerar ni?

    /Lisa

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Jaa du Lisa…JAG resonerar ingenting om jag ska vara ärlig för detta är ett beslut som jag inte har varit med om att fatta.

    Stallägarna har på eget initativ tagit träckprov, köpt maskmedel, pratat med veterinär osv.

    Eftersom JAG har noll erfarenhet av mask så kan jag inte säga varken bu eller bä utan får förutsätta att veterinär gett korrekt information.

    Jag frågade faktiskt om det skulle räcka med att hålla hästarna inne idag osv och fick ett jakande svar.

    Med den omsättning vi har på en del boxplatser (in/tillridning) tror jag aldrig att man kommer ifrån att en del hästar har eller kommer att få mask och jag tror i ärlighetens namn inte så mycket på denna avmaskning. Det kan ju komma en ny häst när som helst som har mask och såvida man inte har som rutin att ständigt ta träckprov så tror jag att en sådan här avmaskning hjälper föga. Men det är vad jag TROR- jag har aldeles för dåliga kunskaper för att egentligen uttala mig.

    Så hade vi det på ridskolan förresten- ”tusen” hästar som kom och gick, hästar som aldrig blev avmaskade, hästar som avmaskades och direkt släpptes ut i hagarna osv. Att vi bara hade grushagar bidrog säkert till att i alla fall mina hästar aldrig hade mask då jag kollade dom genom åren.

    Svara
  5. Blomman

    Det du beskriver är såååå vanligt när det gäller avmaskning och är en stor anledning till att vi inom några år inte kommer att ha några avmaskningsmedel som fungerar på våra hästar.

    Tyvärr går det inte att förutsätta att veterinär ger korrekt information då många veterinärer är mycket okunniga om parasiter och hur de bör bekämpas.

    /Lisa

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Jag är (tyvärr) benägen att hålla med dig.

    Och om man googlar på AVMASKNING, HÄST så står det ”överallt” att man ska maska 3 dagar innan betessläpp vilket stödjer ditt resonemang.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>