Lördag- städdag

Hela dagen har gått i städningens tecken- har ni tänkt på hur otroligt mycket man kan (eller MÅSTE….) städa då och då/ ibland/ allt för ofta?

Tack och lov utgjordes mycket av min städning idag av sådant som det räcker att man gör mer sällan – för mig är rengöring verkligen inget jag VILL lägga tid på utan mer ett nödvändigt ont.

Jag inledde dagen med ett lättare dressyrpass i ridhuset och ägnade faktiskt mest tid åt att trava runt fyrkantsspåret i den form och det tempo jag bestämde. Blev mycket tempoväxlingar och träning på att samla sig. Lite galopp blev det också förvisso men jag tänkte på veterinärens ord att ta det lugnt i en vecka efter igångsättningen.

Efter ridhuspasset skrittade jag ut en kort sväng med djuren och därefter började min städning.

Först putsade jag stövlar, sadel och träns och därefter gick jag bort till mitt släp och tvättade av det invändigt. Det blir ju både dammigt och lite smutsigt hur man än gör tycker jag men om man bara håller efter allting hyfsat så tycker jag inte att det behövs några storrengöringar så ofta (kanske 1-2 ggr per år).

När Archie var utsläppt i hagen och stod med huvudet djupt nergrävt i gräset fortsatte jag att ”städa” mitt projekt gödselstacken.

Fortfarande envisas ”någon” att tippa gödseln lite demonstrativt framför sin egen näsa i princip men det gör inget- det bjuder jag så gärna på eftersom det bara tar någon kort minut att fixa till detta.

När även detta var avklarat, halm nerslängd från loftet och höpåsar iordninggjorda kunde jag köra och veckohandla, duscha, tvätta håret, äta frukost och sedan fortsätta med lite mer städning.

Maken och jag rensade ut lite gamla skor som vi inte längre använder och sedan drog jag upp några ton kirskål i olika delar av trädgården.

Tänk att man aldrig kan utrota detta ogräs!

Vid ett försök för 2 somrar sedan hällde jag så mycket ogräsättika över kirskålen att det rann ner till mina lavendelplantor (eller om det var ÅNGORNAS fel???) så att dessa nästan dog. Det gör jag inte om!!!!

Häck-klippning behöver man inte heller ägna sig åt så ofta- detta var årets första och jag var helt skakig i armarna efteråt, precis som alltid.

Gräsmattorna såg ut som beteshagar trots att jag klippte dom förra helgen så det vara bara ”på det igen”.

Även hemmet fick sin beskärda del av städningen- hur ren jag än tycker att Soya är så blir det trots allt en del grus pga henne- framför allt i sängen- byte av sängkläder är sååå tråkigt tycker jag men vem vill sova i en grushög?

Dammsög och våttorkade också så det stod härliga till, plockade undan kläder och annat som blivit liggande i veckan samt passade också på att klippa Soyas klor.

Var också tvungen att tvätta några maskiner- det går lätt men däremot tillhör efterarbetet när allting är torrt verkligen inte min favoritsysselsättning.

Slutligen åkte jag och tvättade bilen och sen fick det vara nog med rengöring för idag!

Ja, som ni kan läsa hann jag med en hel del och även om det tar sin lilla tid så måste det tyvärr göras för annars mår jag faktiskt inte bra.

Det finns folk som kan vada fram i både egen och andras skit men jag tillhör definitivt inte den kategorin och har aldrig gjort.

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Blomman

    Ahh kirskål, ett av mina favorit hatämnen! (kvickrot är fö ett annat)
    Ett utrotningstips är att hålla efter bladen. Jag har fått berättat för mig att kirskål tar upp sin näring genom bladen, inga blad -> ingen kirskål. Funkar bra i mina rabatter, är jag noga med att gå en runda med några dgrs mellanrum och plocka bort alla blad så går det efter några veckor mycket lätt att gräva upp roten.

    Svara
  2. http://latin.bloggagratis.se

    Ät upp Kirskålen istället. Väldigt nyttiga att ha i salladen!! (Dock utan ogräsbekämningsmedel)

    Kirskålen eller Skvallerkålen som den även kallas (för att den sprider sig lika fort som skvaller) är både lugnande och anti-inflamatorisk. Den är c-mitaminrik och används i homopatmedicin mot ledvärk och atrit.

    Eller ge den till hästen ; )
    Den är utrensande och rik på järn, en riktig Piggelinkur!

    Dessutom är det en trevlig marktäckande växt…. OM den hade stannat i sitt ”hörn” och inte tagit död på resten av trädgårdens växtlighet.

    I min förra trädgård (på 3000 kvm)fick Kirskålen vara en vacker prydnad längst stenmuren, men kom den ut i gräsmattan då blev den mos, he he.

    Svara
  3. Natalja

    Jag tror effekten är mer ”lugn i kroppen” än ”slö häst” för annars hade jag aaaaldrig blivit rekomenderad att testa det ; )

    Vill du ha en pigg häst ska du ge den torkade nässlor istället.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>