En av livets gåtor: varför blir djur alltid sjuka….

….i första hand någon gång under helgen, i andra hand fredag kväll och i tredje hand vilken annan kväll/ natt som helst?

Något ”i fjärde hand” finns inte för har ni någonsin hört talas om en häst som visar hälta måndag förmiddag, får kolik onsdag morgon eller en hovböld på torsdagen kring lunchtid?

Nääää….tänkte väl det!

Av alla kolikfall jag varit med om- och det är (allför) många– det ska gudarna veta med dels en egen extremt kolikbenägen häst (Décima) och dels som uppstallad på en ridskola med ca 70 hästar i över 20 år- så dristar jag mig till att påstå att 9 av 10 fall skett på kvälls/ helg-tid.

VARFÖR????

Är det för att många kliniker/ veterinärer inte jobbar då eller är det för att helgtaxan hos de som jobbar är förödande?

Ja, inte vet jag men ni kanske har någon teori?

En förklaring kring i alla fall kolik skulle kunna vara att folk väljer att göra annat på helgen än att rida och att hästen då, pga minskad motion men lika mycket mat får ont i sin mage?’

Själv är jag oftast mer aktiv med mina djur på helgen när jag har mer tid men inte vet jag?

För just ”mer aktiv” skulle annars kunna motsäga ovanstående och i stället förklara varför djuren skadas oftare på helgen; vi är helt enkelt mer aktiva med dom då och ”utsätter” dom därmed för större risker när vi tränar eller tävlar?

Kom gärna med teorier eller förklaringar! Men påstå inte att jag har fel för det har jag INTE :=). Det kan både jag och alla helgöppna djursjukhus vittna om!

En kommentar

  1. Cicci

    Jag kan inte annat än att hålla med. 9 ggr av 10 så har vi fått ringa veterinär eller kört iväg på kvällar eller helger. Koliken har nog i många fall sin förklaring att folk ger hästarna mat och släpper ut dem senare på helgen än i veckorna. Tror jag. Den förklaring fick jag av en veterinär i H-borg på Mysans mammas tid (hon hade ofta kolik). Sedan dess har mina hästar fått mat och kommit ut i hagen samma tid på mornarna. Annars är det nog bara lagen om all jävlighet som gäller 🙂
    /Cicci

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>