Speciella annonser del 93, om du behöver tränarhjälp!

Häpnar över hur otroligt många hjälpsamma och enormt billiga ”instruktörer” som erbjuder sin hjälp!

Här ett axplock av oredigerade annonser från http://www.hastnet.se/

Annons 1:

Privatträning.Hejsan! Har du en unghäst eller är det något som inte fungerar som du vill med din häst? Eller vill du bara komma vidare som ryttare och utvecklas? Jag är en 18 årig tjej som har hållt på med hästar i 11 år snart. Har gått 1 år på hästgymnasium och jobbat extra som ridinstruktör och unghästhanterare. Men nu känner jag att jag vill göra något eget! Jag erbjuder: Träning i hoppning. Träning i dressyr. Lastträning. Unghästhantering. Inridning. Jag tränar allt från nybörjare till dom som har ridit länge. Så du som vill utvecklas med din häst och som ryttare hör av dig! Jag tar 100 kr/gång. Mvh Jessica.

Annons 2:

LektionerJag håller lektioner för privata ryttare. Har gått mindre instruktörsutbildning och vart på ponnyridskola. Utgår från Lidköping. 60 :- + 15 :-/ mil

Annons 3:

Hej Hej. Jag heter Camilla, är 19 år och bor i Ystad. Vill du ha hjälp med din travare eller du kanske vill ha lektioner på din häst/ponny eller är ni några som gått ihop och vill ha en hoppträning, då har ni kommit rätt. Jag har själv 1 travare som jag ridit till och idag tränas upp till 1.20 hoppning och så har jag en häst som blir 2 år till sommaren. Jag kommer gärna ut till dig och håller lektion eller hoppträning eller hjälper dig med din travare. Hör av er om ni är intresserade. Med Vänliga Hälsningar CamillaPris: 100

Annons 4:

Hjälp önskas?Om ni vill ha eran ponny/häst inriden eller utbildad kan jag hjälpa dig med det under sommaren då jag inte har så mycket annat för mig än att vara i stallet. Är 18år och har ridit in hästar förut och det har gått super bra! Ring/mejla om detta låter intressant och ni vill veta lite mer, pris diskuteras.

Annons 5:

Behöver du lite hjälp av en ”tränare” Som står på marken och hjälper dej att komma frammåt i träningen och inte har krav på att hon/han ska vara utbildad så hör av er till mej 😀 Jag är en tjej på 21 år som har ridit på ridskola i 4 år och som har haft en hel del olika tränare och även en heldel olika hästar att träna allt från den lungne 12 åringen till den galna 3 åringen 😉 och självklart allt där i mellan.. Jag har tränat en del kompisar och gen en heldel tips under en ”lektion”. Jag kan komma till er Helger och eftermiddagar och vill gärna att ni bor i eller precis utanför marks kommun =) om du vill veta mera så mejla eller ring mej

48 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Till skillnad från gamla tanter och gubbar som trälar runt och inte kommer mycket längre än att ”hoppa” över på golvet utlagda pinnar i ett ridhus, så finns det kreativa människor som redan vid låg ålder har både omfattande kunskap och erfarenhet.

    Det finns många som är elit, världsetta och slår ut inarbetade konkurrenter redan vid 14-18 års ålder. Det gäller en mängd olika idrotter, grenar, ämnen och aktiviteter.

    Går vi längre tillbaka i tid, så är det både kungar, upptäcktsresande, astronomer, vetenskapsmän, matematiker, mm. mm. som presterat långt förbi de ”kunskaper” du nedvärderar och påstår omöjliga och ”enormt billiga” på ett lite nesligt sätt.

    Om det är så att du vill hjälpa dessa människor, som antagligen ”trampar in på ditt revir”, så kan du väl hjälpa dem med lite länkar, publicitet och rekommendationer?

    Eftersom du använder dig av ”enormt billiga instruktörer” och ”oredigerade annonser” på ett nedslående och ”egenupphöjande” sätt med bara delar av annons, så är det väl bra att sätta ut länk till annonserna.

    Åter ett fall av ”vuxenmobbing” som beror på rädsla för konkurrens och därmed den förlöjligande text som är.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Hej Anonym!

    Hur man än gör blir det tydligen fel i vissas ögon.

    Sist jag publicerade en annons utan att ”avidetifiera” den fick någon trist kommentar om att detta var sååå hemskt och att jag hade sjunkit i den personens ögon och höll på med vuxenmobbing osv.

    När jag nu INTE publicerar annonserna med telefonnummer osv så är DET fel?!?!?

    Har man minsta lilla intresse av att anlita de människor jag använder som exempel på billiga tränare så är man nog inte dummare än att man kan gå till länken som jag TYDLIGT redovisar och söka sig fram.

    Jag instämmer HELT i att man kan ha hur mycket som helst att lära ut utan formell utbildning. Man behöver inte heller ha uppnått en viss ålder för att vara långt skickligare än de som är avsevärt äldre.

    Fast om man ÄR så kunnig/ duktig så nedvärderar man inte heller sina kunskaper till att ta dessa låga summor för i så fall skickligt utfört arbete.

    Svara
  3. Anonymous

    Texten är Inte till för att höja någon. Om det mot förmodan och mot min läsförståelses bortre gräns, så måste det naturligtvis ursäktas att texten av mig tolkas som ”förlöjligande och nedslående”.

    Enl: ”Fast om man ÄR så kunnig/ duktig så nedvärderar man inte heller sina kunskaper till att ta dessa låga summor för i så fall skickligt utfört arbete.”

    Det går inte att hålla med. Så otroligt många människor som inte uppskattas för det de kan och blir bortkörda från de ”etablerade” för att de ”etablerade” blir livrädda att mista sina upphaussade priser på en relativt konkurrensfri marknad.

    Det är en enorm mängd människor som trots att de ägt världsunika färdigheter till slut lämnat det jordliga livet utfattiga.

    Det jag delvis hänvisar till är ett världsproblem och inger unikt på din blogg/i ditt inlägg. Det pågår hela tiden, alltid, överallt och kommer att pågå så länge människan tillåts leva och styra på jorden.

    En tröst är att det tidigare var ännu svårare att som ung att ta sig fram och in i alla hierarkier som nästan blev sektliknande och omöjliga för utomstående att få insyn i … Som vanligt på grund av rädsla att snabbt bli överträffad och åsidosatt för sina förlegade kunskaper och framstegsfientlighet, blandat med en konservatism som det nästan behövs generationsskifte för att alls kunna blotta i någon hörna.

    Svara
  4. Anonym 2

    URSÄKTA mig… Men nu måste jag lägga mig i debatten. EXAKT var, med exakta ord från Birgittas inlägg tack, – kan du läsa att Birgitta (enligt anonyms egna ord) för fram sina åsikter ”på ett nedslående och egenupphöjande sätt”? Vad jag vet arbetar inte ens Birgitta som varken tränare eller instruktör vilket torde innebära att hon bokstavligen SKITER i om så trehundrafemtio ”låtsasinstruktörer” klampar in på denna marknad. Hon har nog en egen tränare och bryr sig föga om dessa ”nya” instruktörer. Vidare kan jag, av egen erfarenhet, säga att jag aldrig någonsin skulle vilja träna för en komplett outbildad tränare. Det finns ju en tanke bakom att kategorisera, utbilda, legitimera och utbilda de som ska hjälpa oss andra med våra hästar. Men så långt kanske du inte tänker?

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Svar till Anonym 2 och Linda:

    Jag är benägen att instämma i det mesta som ni skriver.

    Annonserna är INTE förtroendeingivande enligt mig, nej.

    Sedan kan det mycket väl vara så att dessa skribenter är URSKLICKLIGA trots inte så god formuleringsförmåga men som läsare kan man ju inte bedöma detta utan får gå på vad som står skrivet.

    Som Anonym 2 anar så bryr jag mig föga om andra människor vill träna för någon som värderar sitt arbete till 60 kronor i timmen. JAG gör det inte men det är verkligen upp till var och en att prissätta sin tid och sina kunskaper och också upp till var och en vem man vill träna för.

    Hade man fått operera på människor utan att vara utbildad läkare så hade vissa kanske/ säkert valt det också bara för att det kostade mindre men i MIN värld finns det en mening och en nytta med utbildning inom vilket området det än må vara- så även ridning.

    Sedan kan man som sagt vara skicklig inom vissa områden ÄNDÅ- utan formell utbildning- men då tar man inte 60-100:– / timmen för sin kunskap.

    Svara
  6. MIMMIS EVIGA ÖGONBLICK

    ”OMG! 🙂
    Det finns såklart unga personer med stort kunnande, men annonsernas utformning inger ju inte direkt förtroende eller imponerande meritlistor??!”

    Sant det första och jag förstår att det kan vara dyrt att annonsera på rätt sätt för att nå en viss kategori, bara för att man är en dålig layaotare så inebär det inte att instruktören nödvändigtvis är dålig.
    Själv tränar jag för en ”tränare” som kör maraton i de högre klasserna och just jag batalar 50:-/tim, bara för att han tycker det är så förbaskat roligt med unghästar.
    Andra gånger har det kostat 500:- för att träna för Anders Eriksson,(Jobbat i hovstallet, Strömshålm osv) här tycker jag defenitivt att JAG FICK mer valuta för de 50:- än för de 500:- SÅ ALLT ÄR RELATIVT
    Kul med åsikter och att så många mäniskor tolkar saker olika.
    Kram på er alla.

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Jaa du Mimmi…

    det bästa vore givetvis om man ALLTID fick det man betalade för billigt= dåligt, dyrt= bra) vare sig det gäller hästträning, kläder, bilar eller whatever.

    OFTAST tycker jag nog att det är så, dvs att ”kvalitet lönar sig” men tyvärr är det inte alltid så.

    Jag har också tränat för svindyra men oengagarade tränare tex och kanske är det så i vissa fall att de billigare anstränger sig mer just för att de måste jaga kunder på ett annat sätt än de redan etablerade?

    Svara
  8. Anonymous

    Anonym 1: Du verkar klok, trevligt med människor som förstår att lyfta blicken. Jag förstår precis din intention och kan bara hålla med. Bra skrivet.

    Anonym 2: Utan att kolla i bloggen, har jag för mig att Birgitta visst har elever. Jag har för mig att jag läst om i alla fall ett ponnyekipage… (det var en låg kommentar, jag vet, men jag kunde inte hålla mig).

    Over and out
    Taina

    Svara
  9. Birgittas hästsida

    Hej Taina!

    Du har helt rätt; jag har EN elev, Sally, en flicka som jag har känt sedan hon föddes i princip (hon är nu 13).

    Men jag kan försäkra dig om att jag inte känner den minsta lilla oro eller hot om Sally skulle välja att byta tränare. Det står henne helt fritt och skulle inte på något sätt påverka min ekonomi i alla fall (även om jag hade tyckt att det var tråkigt av andra orsaker).

    Svara
  10. Minstral

    Herrugud, vem skulle välja att träna för en som ridit 4 år på ridskola?????? Rider själv för en icke utbildad tränare, men utbildad hippolog och har egen hästverksamhet. Henne valde jag för att ”alla” rekommenderade henne. Men hon tar ju lite mer än 100 spänn;)

    Jag tror faktiskt att de flesta av såna här annonser skrivs av unga tjejer med hybris. Dom tycker dom kan allt inom hästar och ridning och ska nu frälsa världen med sin kunskap. Skulle aldrig vilja träna för någon av dem, långt mindre lämna iväg min häst (hemska tanke).

    Det är min åsikt och den står jag för!

    Svara
  11. Anonymous

    Birgitta & Minstral.

    ”Herrugud, vem skulle välja att träna för en som ridit 4 år på ridskola??????” + ”Hihi…jag kan bara instämma Minstral.”

    Nej det är sant, varför skulle man utelämna sig på detta vis med en häst. Chansen att någon av er lämnar ut barn, bekanta, släkt eller vänner inom läkarvården bland folk som har mindre tid lagd på utbildning. Sen finns det visserligen läkare som har något år ytterligare men jag tvivlar på att just ett eller två år ger så extremt mycket mer i era ögon sett.

    Det är nu inte bara ”hästdårar” som är på det viset, utan fenomenet syns övertydligt även inom hund, katt och olika typer av utställning, avel, medicin och annan vård.

    Åldringsvård, sjukvård och annan typ av omhändertagande ligger i lä i de här fallen.

    Jag kan omöjligt förstå varför exempelvis 4 år inte väger alls i era ögon. Självklart är det olika för olika individer.

    Om det är unga tjejer med ”hybris” bara för att de söker ekonomiska möjligheter, så vet jag inte vilket ord som är kraftigare än ”hybris” att använda för dem som förkastar viljan att söka möjligheter.

    Ibland är utbildning = inbillning och saknar förankring i praktiken.

    Svara
  12. Birgittas hästsida

    Hej igen Anonym!
    Jag hoppas att du förstår att jag i min blogg generaliserar, ibland också grovt, till viss del för att skapa debatt och väcka och locka er läsare att skriva/ svara.

    I denna generaliseringens anda skulle jag aldrig rida för någon som själv som enda ”merit” har 4 års ridskoleridning.

    Utifrån MIN snart 30 åriga erfarenhet av ridskolevärlden så rider 95 % av dom som ENBART rider en gång i veckan på ridskola så pass mediokert efter 4 år att JAG (världsstjärnan ha ha) inte skulle vilja träna för en sådan person. Min tränare måste kunna rida bättre än jag själv (och helst kunna rida min häst) och det gör man inte efter 4
    år på ridskola.

    Svara
  13. Anonymous

    ”Jag hoppas att du förstår att jag i min blogg generaliserar, ibland också grovt, till viss del för att skapa debatt och väcka och locka er läsare att skriva/ svara.”

    DITO.

    Om du har 30-årig erfarenhet, så borde din ”erfarenhet” börjat vid ca 13 år ålder.

    Räknat utifrån ditt eget sätt att bedöma ålder – erfarenhet, så kan vi snabbt räkna bort dina första 10 år och lägga dem i ”hybristunnan”.

    Sedan är de säkert fler år som går till spillo på andra vis och din egen erfarenhet, utifrån ditt eget sätt att hantera andras, så har du några år kvar att öva innan du ”kan” lära ut något.

    Själva resonemanget vacklar.

    Utifrån antagandet om ENBART en gång i veckan, så är det på 4 år i alla fall 208 gånger. (långt fler gånger än vad en nyutexaminerad läkare hunnit operera eller bedömt faktiska sjukfall eller antal gripanden som en ny polis gjort. Båda kategorierna kan till och med påverka människor liv i resterande del av deras existens. Men nu är hästar, för dem som håller på med hästar, mycket viktigare och det är jag som delvis måste rätta mig efter det resonemanget.

    Jag tror förstås att någon som har 4 års erfarenhet av att rida (även på ridhus) och är ”hästtokig” har mycket fler antal praktiska pass än de 208 som är konsekvensen av ett statiskt räkneexempel.

    Sen är det självklart skillnad på en hobbyflygare och en astronaut. Var och en kan försöka inom sin egen nivå, även om det (som jag skrev från början) inte alls värderas lika högt som de som inbillar sig kunna mer, bara för att andra är yngre.

    Svara
  14. Minstral

    Vadå söka möjligheter? Förstår faktiskt inte riktigt hur du menar. Sannolikheten att en som ridit 4 år på ridskola skulle kunna ge mig något är faktiskt lika med noll om det inte är något sorts underbarn, och är det så så kostar det nog lite mer att träna för denne, så varför skulle jag åka iväg med min häst till en tränare för att söka möjligheter när jag kan träna för någon som jag vet är bra.

    Det är skillnad på att ha gått en 4 år lång UTBILDNING och att rida på ridskola i 4 år. Det är ju som att säga att man tittat på cityakuten en gång i veckan i fyra år och tycker man kan operera.

    Ja,jag vet att jag har fördomar, men de visar sig oftast stämma i just dessa fall.

    Svara
  15. Linnea

    Oj här har det minsann hettat till. Jag visste inte att detta var ett så hett ämne. Men så har jag ju mestadels hållit till på en och samma ridklubb hela livet, i 20 år närmare bestämt. Sen har jag hjälpt personer med egna hästar och egna stall att motionera sina hästar, vilket gjort stor skillnad. Det är skillnad att rida ofta och rida en gång i veckan. Dock handlar det om person också, vissa kan rida hela livet utan att ha den där speciella känslan. Detta gäller nästan allt tycker jag. Jag skulle inte heller ta hjälp av en tränare som ridit enbart 4 år på ridskola. Det finns absolut unga personer som kan rida förträffligt, lära ut och har det där lilla extra. Men saken är den att erfarenhet under många år, kan man bara få genom att leva många år och göra något många år. Men bara för att man är äldre behöver man inte automatiskt vara bättre. Men det är faktiskt så att de flesta av oss tyckte att vi var så gamla och full av erfarenhet vid 18, 21, 23 osv. Och när vi tittar tillbaka idag på hur man var då så kan man ju le lite åt det! =)

    Ha en fin kväll! Jag kanske också ska annonsera ut mig som hästtränare? Eller för resten, jag har ju inte tid och dessutom har jag jobb. 😉

    Svara
  16. Birgittas hästsida

    Inte för att jag förstår hur du räknar Anonym eller varför just 10 år skulle hamna i ”hybristunnan” men jag vill bara förtydliga vissa saker för sakens skull.

    Jag började rida när jag var 15 år gammal, dvs för 29 år sedan. Redan efter knappt 2 år red jag flera gånger i veckan och då inte bara på ridskola.
    Jag köpte min första egna häst när jag var ca 20 år gammal, dvs för ca 23 år sedan.
    Jag har sedN dag 1 som hästägare tränat för instruktör och tävlat.
    Genom de 23 åren har jag med tränares hjälp utbildat 3 olika hästar från ”sadeltam” till tävlad upp till s:t Georges (Heron), tävlad upp till MSV m placeringar (Decima) och tävlad upp till LA med flera segrar (Archie, 7 år).
    Heron tävlade jag dessutom upp till MSV hoppning med placeringar.
    Nu behöver ju inte mina ”meriter” på något vis automatiskt betyda att jag kan eller har något att lära ut men så annonserar jag inte heller och söker elever aktivt.
    De jag tränat genom åren har själva sökt upp mig och velat att just jag skulle hjälpa dom så uppenbarligen har jag dugt i deras ögon :-).

    Svara
  17. Birgittas hästsida

    Minstral;
    dig håller jag som vanligt med till 100 % och vad Anonym tycks ha missat är att om man är ett sådant underbarn att man är uber-skicklig efter 4 år på ridskola- då behöver man säkerligen inte annonsera efter elever.
    Så duktiga människor skulle nog få elever av sig själv, ha ha!

    Svara
  18. Birgittas hästsida

    Hej Linnea:
    även dig måste jag hålla med till fullo!
    Oj vad klok och full-lärd jag var i många avseenden när jag var 18 år, tyckte jag DÅ.
    Nu kan jag bara skratta åt MIN hybris :-)!

    Att rida på ridskola en gång i veckan KAN i många, många fall innebära att man efter många, många år knappt kan rida en häst i form, sitta korrekt, kunna basala ting om hästars skötsel, sjukdomar och annat som också är viktigt att kunna osv- det är MIN erfarenhet efter att ha huserat på just en ridskola sedan jag började rida och tills för knappt 1 år sedan.

    Själv lärde jag mig otroligt mycket mer på väldigt kort tid så fort jag fick börja rida en halvgalen fd hopphäst som jag kunde dressyrplåga flera gånger i veckan :-).

    Jag märkte att just kontinuiteten gjorde den stora skillnaden, rider man en gång i veckan hinner man tappa ”känslan” mellan gångerna på ett heeelt annat sätt, det gäller nog majoriteten av alla icke-proffsryttare.

    Svara
  19. Linnea

    Ja precis, eftersom jag aldrig haft egen häst och eller aldrig velat det, är jag inte speciellt insatt i sjukdomar, utfordring etc. Dock har jag haft turen att fått rida för många duktiga instruktörer, både här och i Lund då jag bodde där och våra tränare kom från Flyinge. =) Jag har också stött på en del sämre, som trots hög ålder och många års erfarenhet varit värdelösa. Nu har jag turen att på min klubb kan man rida i specialgrupp, man betalar lite mer men är bara 6 st och ofta är vi bara 4-5 st. Detta gör stor skillnad. OM två veckor avslutas terminen, då rider vi dressyrprogram Lätt B:1. Vi får väl se hur det går. =p

    Svara
  20. Anonymous

    Kort sammanfattat, så behöver alla andra vara ”underbarn” och riktiga ”under” för att uppnå er enormt höga nivå.

    Och ni påstår att ANDRA lider av hybris?

    Svara
  21. Marre

    Hjälp, säger jag!
    Undrar om inte ”anonym” är ett litet troll som det heter på internet!!
    Och jag är ytterst tveksam om denne är i hästbranchen överhuvudtaget.
    Håller fullständigt med Minstral och Birgitta om ex. med ridskola 4år….Inte ens jag betalar pengar för så lite erfarenhet.
    Däremot litar jag helt och fullt på mina två:) tränare. Den ene C-tränare och den andre ridinstruktör,båda med många års erfarenhet! Har tränare för att hästen ska må bra. Och mår hästen bra, då mår jag bra.

    Svara
  22. MIMMIS EVIGA ÖGONBLICK

    Visst är det kul att väcke en debatt.
    Idag tycker jag att det hänt så mycket mer på hästfronten, från den militäriska/engelska klassiska, akademien skolan,så har i allafall jag som haft häst i 20 år insett hur lite jag kan när det gäller att ”skola” en unghäst. men på bara ca 6 månaer i den skola jag fått mer än på 20 år. sedan har vi som kör en hel, en bunt av ”gammla” hästkarlar där snart kunskapen kommer gå förlorad, talade senast med en dam som håller på att översätta Cezars (USA) hundbok till svenske och hennes men är vet, hon orkar inte mer med den aveln eller typ av hästar som finns inom halvblod
    Inte sunda hästar sanning med modifikation, men det var hennes uttalande/reflektion, har själv haft häst nu under 20 år som sagt och ni vet vilken jag syftar på,och får ytterst feddbak även på internationell nivå av våra nordisar är på väg tillbaka, så är vi där igen vad och vilka hästar vi tränar men får såå mycket hjälp på dessa individer av sk”godkännt folk” att det borde finnas även hos halblodsentusiaster att tävla dessa aldrig sjuka eller skadade djur
    Har en vän som bruka sticka iväg på halvbodsdressyr och där kommer hon och vinner allt som oftast då de andra inte ens får in dem på banan
    Vilken reklam jag gör

    Svara
  23. Birgittas hästsida

    Jaaa du anonym…antingen är du mycket ironisk nu eller så har du- kanske för att timmen är sen och du är trött?- börjat läsa bloggen som ”fan läser bibeln”.

    Jag kräver inga underbarn eller dylikt för att duga som instruktör åt mig men vill som redan nämnts ha någon som i vart fall är skickligare än jag och som helst ska kunna sitta upp och rida min häst bättre än jag också. Om man sedan vill kalla de mäniskor som rider bättre än undertecknad för ”riktiga under”- tja…det får stå för dig anonym och din uppfattning om nivån på min ridning.

    Och med en dåres envishet hävdar jag att 4 år på ridskola dock INTE överstiger mina egna kvalifikationer :=)!

    Svara
  24. Anonymous

    Marre: Nope, Inget ”troll” (av Eng Trolling) och är ”som det heter på internet!!”. Ett ”trolls första uppgift är att ställa till en sorts konflikt som inte har någon egentlig substans.

    Skillnaden i det här fallet, är att det anmärks och tycks, jämförs och görs försök att verklighetsförankra en del av inläggen (eller delar av).

    När allt annat är dåligt men i en liten egenutnämnd ”klubb” (troligtvis ni som känner varandra) går loss och talar om för hela världen (internet) att Ni är de duktiga, medan alla andra är ”på väg till Er nivå … Kanske”, då kan det vara bra att någon utomstående vid något av flera hundra besök på bloggen uttrycker i alla fall delar av reflektioner.

    Att ni tar illa vid er och gör det lättare genom att trolla fram ett ”Internettroll” (jag tror termen kom till i början av 90-talet) komplicerar situationen och det blir ytterligare ett sätt att rättfärdiga Er inställning och samtidigt förminska inläggen som ni inte estimerar.

    Svara
  25. Anonymous

    Birgitta:

    Jag har en mängd favoritordspråk med just ”dårar” – envishet, mm. Det är på gränsen till ett favoritämne som ofta kommer i skymundan.

    Jag påstår aldrig att 4 år är tillräckligt för något.

    Däremot påstår jag att 4 år är fullt tillräckligt för att uppnå en mängd olika kompetenser, erfarenheter, egna djupa teorier och discipliner.

    Det som är faktisk diskussion, är att Du och ett par andra konsekvent hävdar att (på ett tydligt negativt vis) det inte finns möjlighet. Hade det varit Ni eller någon som Ni instruerar, jo, då är det nog möjligt på bara 2 år, för Era kunskaper är så omfattande och ”avancerade”.

    Jag tror inte så är fallet. Jag skriver med blandad självklarhet, ironi (när det behövs – ibland behövs det ofta) när det redan finns ironi inblandat i inlägg, ibland faktiska uppgifter, teori, praktik, förnuft, egna erfarenheter, etc.

    Jag är fullt medveten om att det inte alltid är uppskattat, i synnerhet inte när man hamnar i en redan inarbetat klubb där en hierarki redan är uppbyggd och det som vanligt är belagt med livstids utvisning eller dödsstraff att påpeka något.

    Internet ger den möjligheten när det är helt öppet för idéer, kommentarer, inlägg och diskussion.

    Oavsett ålder eller erfarenhet, så kommer du aldrig någonsin erkänna dig underlägsen på något vis eller låta någon straffritt rätta dig i eventuellt väl inarbetad uppfattning.

    Jag tycker och tror i alla fall att 4 år på ridskola, med ett starkt intresse för hästar och dess omgivning, mm skapar tillräcklig kunskap för att kunna hantera, förstå och till stor del lära ut grunder. Tillräckligt bra för att stå rak i ryggen och sätta in en annons om att viljan finns.

    Dessa människor kommer aldrig in på ditt revir. Du kommer att bli orörlig och stum av ålderdom och ändå tro att de inte kan slå dig på fingrarna. De är och förblir yngre än dig själv.

    Precis som de här totalt okunniga som sätter in annonser med (enligt er) hybris och överdriven självtro, så är det just precis så ni själva hanterar en tämligen identisk sak.

    Visst möjligt att nivå är olika men det kommer aldrig bli en chans att varken bevisa eller använda, då ni redan vänt dem ryggen.

    Varför inte bjuda in dem istället och lära dem det ni kan. Det hade räckt med några få fragment av allt er kunskap för att dra upp de här fjollorna på elitnivå. De hade blivit er evigt tacksamma.

    Svara
  26. Birgittas hästsida

    Hej igen Anonym!

    Jag vet inte om vi kommer så mycket längre i denna diskussion men jag skulle ändå vilja förtydliga vissa kommentarer som du gör i dina 2 senaste inlägg:

    1. En del av de som kommenterar här på bloggen (Mumma och Liv tex) träffar jag mer eller mindre dagligen. Några har jag ”känt” via nätet i flera år men aldrig träffat IRL. Andra är fullständiga främlingar för mig. Vill nog påstå att den sistnämnda gruppen inte på något sätt är i minoritet så någon ”egenutnämnd klubb” (ditt citat) vill jag inte påstå att vi har.

    2. Jag har INGET emot konstruktiv kritik även om personen tycker något heeelt annat än jag- tvärtom.

    Avskyr att BARA läsa ”med-jamsande” och insmickrande kommentarer som man gör i vissa bloggar- detta har jag berört i många inlägg.

    Jag anser också att jag inte är sämre än att jag kan ändra mig- en egenskap som min närmaste chef faktiskt påpekade för mig som en MYCKET GOD EGENSKAP för x antal år sedan och det gäller även ridningen/ hästeriet.

    Just när andra skriver om sådant som jag tidigare haft en helt annan åsikt/ erfarenhet av kan jag ibland omvärdera mina åsikter.

    3. Hur det än är så ”måste” man generalisera till en viss del när man skriver om olika ämnen på bloggen annars skulle man behöva lägga oändligt många timmar på att även redogöra för ”undantagen som bekräftar regeln”.

    I generaliseringens anda vill jag en sista gång påpeka att MINA snart 30-åriga erfarenheter från ridskolevärlden ger vid handen att 4 års riding på ridskola (och INGEN annan kontakt med hästar däremellan) en gång i veckan OFTAST ger en om hästar och ridning tämligen okunnig person (sedan är allting relativt- även begreppet ”okunnig”).

    Det FINNS absolut barn/ ungdomar/människor som är überbegåvande och som kan lära sig att rida som gudar med enbart 1 gång i veckan i 4 år men dessa är i MINORITET.

    Det finns också de som förutom sin veckolektion ägnar mycket tid åt hästskötsel, förkovring via böcker, nätet, kurser, whatever. De kanske hjälper till med någon privathäst som de får rida eller är på annat sätt mycket aktiva kring hästar förutom att rida en gång i veckan.

    Men det är inte dessa människor jag generellt pratar om när vi diskuterar ”4 år på ridskola” utan i generaliserings namn så är det de som inte gör något annat än rider 1 gång i veckan- om jag har varit oklar på den punkten ber jag om ursäkt.

    Svara
  27. Minstral

    Men snälla ”anonym” det går ju inte att föra en diskussion med dig när du envisas med att missförstå det man skriver.

    Jag kan väl aldrig tro att du är så dum att du inte förstår vad vi menar eller…?

    Var har jag skrivit att jag är duktig eller att någon som ska instruera mig måste vara underbarn?

    Svara
  28. Anonymous

    Birgitta, Minstral & de som ändå inte vill läsa.

    Jag ser att det inte går.

    Ni är de bästa och som de bästa är ni också oslagbara.

    Självklart är det Jag som missförstår det ni skriver och inser nu att ni snarare höjer alla andra till skyarna, om de så bara sett en häst. Inte skulle ni påstå att de som ni skriver nedsättande … Förlåt .. Skriver är överkvalificerade med fyra års häst och ridintresse är korkade som alls sätter in annons.

    Håll på med era mulåsnor och fördöm resten av världen.

    Obegripligt hur det går att göra något så oändligt korkat.

    Jag har fortfarande min tanke och idé kvar, vilken stärks ytterligare och grundas djupare.

    En av mina övertygelser är att jag inte av någon anledning (så som det alltid varit) skulle klara av att blanda mig.

    Trevligt att det finns en riktig ELIT …visserligen självutnämnd … som alla andra endast kan betraktas ha sekundära eller otillräckliga kunskaper.

    Jag skall leta reda på de annonser det hänvisas till och se om de vill läsa och kanske även på något vis bekräfta sina kunskaper.

    Otroligt att det kan bli vänt till något sådant här, bara för att det inte kammas medhårs.

    Svara
  29. Birgittas hästsida

    Anonym!
    Jag brukar sällan bli svarslös men jag har faktiskt inget mer att svara på dina inlägg i just denna fråga eftersom det bara känns som att jag upprepar samma saker om och om igen utan att bli annat än misstolkad och förlöjligad.

    Fortsätt gärna att skriva dock! Som jag redan nämnt gillar jag när folk kommenterar även om man inte håller med just mig.

    Svara
  30. Linda

    Birgitta! Du publicerade inlägget med dessa annonser för att du tyckte det var mer eller mindre ”idioter” som annonserar ut sina tjänster så här med tanke på deras ringa erfarenhet och kunskaper. Jag håller med dig att meriterna på dessa tjejer inte är så imponerande. Men å andra sidan så är jag övertygad om att dessa annonser inte riktar sig till personer som du och jag som har 30-40 års hästerfarenhet i bagaget och som tävlar på medelsvår nivå. Jag tror heller inte att dessa tjejer förväntar sig svar från denna målgruppen heller. Jag håller med Anonym om att ditt inlägg är skrivet med förakt. Jag förstår inte vitsen med att öht kopiera dessa annonser och publicera i din blogg.. De här tjejerna kan mkt väl vara till stor hjälp för mindre erfarna ryttare och nyblivna hästägare oavsett om de är underbarn eller inte. Det finns så många hästar som far illa pga ägarens okunskap. Om en tjej som gått 4 år på ridskolan jämförs med exempelvis en 20-åring som plötsligt känner för att börja rida och köper sig en travare som ridhäst så har absolut tjejen med 4 år på ridskolan mkt att lära 20-åringen. Tänk så många ryttare det finns som har häst bara för att de älskar hästar och njuter av skogsturer och lättare hoppning och inte alls har några ambitioner att tävla. Vart ska de vända sig för att få tips och råd? Inte ringer de en auktoriserad tränare och betalar 200-500 kr i timmen. Nej, jag tycker det är ett jättebra initiativ av dessa unga tjejer att erbjuda sin hjälp till den målgrupp som annonserna riktar sig emot. Hade jag sett de här annonserna på Hästnet så hade jag inte ens reflekterat över dem.

    Svara
  31. Birgittas hästsida

    Linda:

    Att annonsörerna är IDIOTER får stå för dig, det har jag aldrig påstått.

    Däremot håller jag med dig om att det är bättre att träna för NÅGON än för ingen alls, i alla fall så länge denne någon har något VETTIGT att komma med.

    Oavsett kunskapsnivå hos instruktören så kan ju denne lära ut på ett sådant sätt att det faktiskt också inte alls gynnar hästen/ ryttaren/ ekipaget utan tvärtom skadar på olika vis.

    Exempelvis erbjöd den ena annonsören lastträning vilket kan vara förenat med direkt livsfara om man inte vet vad man håller på med.

    Även hoppträning kan vara förenat med risker om tränaren inte har förmåga att läsa ekipaget och anpassa övningarna, hinderna och avstånden efter detta.

    Så tyvärr innebär inte tränare med automatik ”hjälp” och i min åter igen GENERALISERANDE värld så ökar risken för ”felaktig undervisning” eller vad vi nu ska kalla det ju mindre erfaren man själv är.

    Som instruktör har man ett ANSVAR anser jag men undrar hur många som är medvetna om detta själva?

    Svara
  32. AnnH

    Citat Birgitta: Som instruktör har man ett ANSVAR anser jag men undrar hur många som är medvetna om detta själva?

    Det är väl det som är pudelns kärna. »Lisa« 18 år som ridit 5 år på ridskola kan SÄKERT komma med ett eller annat bra tips på grundnivå till en orutinerad hästägare/ryttare. Och jag brukar alltid hävda att NÅGON tränare är bättre än INGEN tränare. Men vi har ansvaret och säkerheten som en viktig del inom häst- och ryttarutbildning. En häst som rids in fel kan bli svårriden för livet. En ryttare som under en hopplektion får en felaktig instruktion eller övning kan skadas svårt. Och så vidare. GIVETVIS kan även jag – som av Ridsportsförbundet aukt. tränare ge en felaktig instruktion. Men risken är MINDRE att t ex jag, med mina 35 års erfaerenhet av hästar och ridning, erfarenhet av att utbilda flertalet hästar från unghäst till högre klasser i dressyr och dito erfarenhet av olika typer av elever, begår ett misstag som skadar häst eller elev. Och givetvis tar jag betalt för min kunskap. Men 300 kr VITT för 45 minuters träning inkl resa (ganska normalt pris för C-tränare i Stockholm) är inget överpris. (Man räknar lätt ut vad det skulle ge i månadslön om det var min huvudsakliga sysselsättning.)

    Vad gäller de specifika annonserna så är det ju inte bara den ringa dokumenterade erfarenheten hos annonsören utan även deras tämigen dåliga sätt att formulera sig och just beskriva sin erfarenhet. Man kan vara fantastisk på att rida och lära ut, men inte på att skriva och formulera sig. Men det hänger ofta ihop, eller hur? För att kunna lära ut bra MÅSTE man kunna formulera sig. Kan man inte göra det just i skrift borde man inse just detta och ta hjälp med den biten.

    Svara
  33. Aramis

    Ha ha – denna diskussion har tagits till oanade dimensioner. Alla pratar om varandra och ingen verkar förstå någon. Jag för egen del sitter mest och skrattar :o)

    Svara
  34. Birgittas hästsida

    Som vanligt ett KLOCKRENT inlägg från min goda vän Ann! Man kunde ju nästan tro att vi har synkroniserat våra svar innan vi publicerade dom.

    Om jag någon gång bildar en klubb för inbördes beundran är du en given medlem Ann!

    Svara
  35. AnnH

    Klockrent… förutom alla mina felstavningar och upprepningar. Jag får skylla på att jag samtidigt JOBBAR, och hoppas på att inte bli refuserad som tränare p g a detta inlägg… 😉

    Svara
  36. Linnea

    Oj här finns så otroligt mkt att kommentera. Hela situationen påminner mig om min tid inom akademin. Jag känner ingen här, jag har nytt hittat hit. Jag är alltså inte jävig. Den anonyme är antingen akademiker och älskar retorik och hålla låda och provocera – eller är en vad vi inom min bransch kallar rättshaverist. Jag tror på det sistnämnda eftersom en akademiker ändå hade fört sina resonmang annorlunda. Jag tror t o m att det kan vara så att den anonyme tar åt sig av hela diskussionen, personen i fråga kanske själv har skrivit någon av annonserna eller befinner sig i en liknande situation. Eftersom den anonyme inte vill uppge vem han eller hon är utan fegt håller sig namnlös får vi inte veta mer än så här. Vi andra står ju iallafall för våra åsikter. Man kan visst ha något att ge efter 4 års erfarenheter, men kanske inte som tränare. Men saken är den att detta är en hypotetisk diskussion, inget annat. Var och en som anlitar en tränare måste ju själv bedöma från fall till fall. Det går inte att tro att teori och praktik är samma sak.

    Svara
  37. Birgittas hästsida

    Angående att vara anonym skulle jag önska att man i alla fall skriver under någon form av alias.

    Om flera kallar sig ”anonym” kan det ibland vara svårt att skilja den ena personen från den andra.

    Just anonym i denna diskussionen har ett speciellt språk som är lite ovanligt men det är som sagt inte alltid lika lätt att veta vem som skrivit vad.

    Svara
  38. Aramis

    Skulle precis säga det Birgitta, som jag ser det verkar det floera två anonym i nyss nämnda debatt. En mindre smart – och en ännu mindre smart (om jag nu får uttrycka mig milt).

    Svara
  39. Minstral

    Måste faktiskt skriva ett inlägg till i denna debatt fast jag inte tänkt det. Ni som försvarar dessa annonser har ni någon aning om hur det ser ut för de som försöker få ett hästföretag att fungera? De som ständigt har konkurrens av de som bedriver svarta ”företag”? Hur ska de någonsin kunna leva på sitt företag om vi inte får bort de svarta aktörerna från marknaden?

    Vi ponerar att annonsörerna är så skickliga som de påstår. Har de som rider till min häst en försäkring som skyddar både ryttaren och min häst?

    De som tar 60-100 kr, det blir inte mycket kvar efter moms och skatt. För jag förutsätter väl ändå att ingen försvarar en svart, oförsäkrad verksamhet?

    Den person som skrev att h-n ridit in hästar förr och det hade gått bra, tänk om det inte går bra med min häst?

    Ingen vettig människa anlitar väl en tillridare/tränare utan referenser?

    Att försvara dessa annonser är både dumt och farligt. De som annonserar är nog tyvärr inte så duktiga som de vill ge sken av och då kan det bli en kostsam och tråkig historia av det hela.

    Over and out!

    Svara
  40. Ullis

    Man behöver inte göra så stora affärer av sådana annonser då de antagligen inte inbringar en enda krona ändå.
    Så Ministral, de lär knappast påverka etablerade firmor som jobbar vitt.

    Men annonserna är galna. Allihop. Jag skulle aldrig rida för en 18 åring med 4 års ridskoleerfarenhet. Jag skulle heller aldrig betala 100 kr för att min dotter ska rida för en tjej med dylik erfarenhet. Den lärare jag rider för ska under alla omständigheter ha större ridkunskap och mer riderfarenhet än vad jag har. Naturligtvis kräver jag hög kvalitet till min dotter också

    Kanske var det inte bussigt att du skrev ut anonnserna här på bloggen som någon tyckte…men det var kul att läsa ändå! 😉

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>