Söndag- äntligen hundkapplicens!

Började dagen med ett dressyrpass i ottan och liksom allting jag gjort med Archie denna veckan gick även detta bra! Jättekul så klart och det är bara att hoppas att det håller i sig.

Resten av dagen gick mest i nervositetens tecken för idag skulle Soya äntligen försöka ta licens för att få tävla på hundkappbana.

Jag skriver äntligen för jag kunde aldrig tro att det skulle vara så svårt att ta licens som det har visat sig.

Bara att få ihop tillräckligt antal hundar för ett licenslopp (minst 5 varav 2 med licens) visade sig vara ett helt företag och dessutom ska man själv ta/ha B-tränarlicens för att ens hund ska få tävla.

B-tränarlicensen fås efter ett ganska omfattande prov där ens mentor (en erfaren hundkappare) ska intyga att man vet en hel massa om hundkapp (något förenklat).

Idag skulle jag både skriva mitt eget prov och låta Soya springa och jag var i ärlighetens namn mycket nervös för det sistnämnda.

Soya springer ju otroligt långsamt i jämförelse med de flesta hundar och för att få loppet godkänt måste hunden visa att den klarar av att antingen passera eller passeras av en annan hund.

Värsta scenariot var alltså om Soya kom så långsamt ut ur startboxarna att ingen hann passera henne och själv passerar hon aldrig någon pga sin snigelfart.

Nu kan man ju undra varför jag ens vill tävla med en hund som troligen aldrig kommer att vinna ett lopp men hon tycker att det är sååå himla kul ändå!

Loppet gick hur som helst bra, Soya hann i alla fall springa en kortare sträcka innan alla körde om henne och efter 480 meter och 37 sekunder för Soyas del (vinnaren sprang på 33.98) var loppet över.

Nu kan vi alltså börja tävla och vi får väl se när detta ska bli av.

Tyvärr är hundkapp en mikroskopiskt liten sport i Sverige och det ser dåligt ut med återväxten.

Kanske borde man öppna träningarna för ALLA raser och därigenom kanske locka till sig fler medlemmar för jag tror säkert att det finns fler raser som skulle gilla att kuta runt lite förutsättningslöst (eller har jag helt fel kanske).

Hur som helst är det inte så lätt att hitta lämpliga lopp med så få hundar i ”omlopp”:-), i alla fall om man inte kan tänka sig att åka land och rike runt vilket aldrig lär bli aktuellt för min egen del.

Någon måtta får det vara på hur mycket jag engagerar mig i en snigel, jag har ju trots allt en annan tävlingsindivid som jag vill satsa på, snigel nummer 2, Archie:-).

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Sara

    Grattis till licensen på Soya!
    Jag brukar följa din blogg då jag både är hundkappare och dessutom haft häst i 13 år som jag sålde i höstas. Så denna blogg är intressant ur flera synvinklar för mig 🙂

    Det är ju väldigt synd att det är så få whipper nere i Skåne men jag hoppas att fler upptäcker rundbana för som du skriver så älskar hundarna detta!

    Själv åker vi till Västerås och tävlar nästa helg, det är över 30 whippar där på samma tävling så det ska bli jättekul. Det är ju dock 100 mil ungefär att åka från Piteå men det är ju bara så himla kul att fara iväg!

    Men som sagt, grattis än en gång till licensen på din svarta pärla.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Hej Sara!
    Kul att du följer bloggen!
    Jag har noterat att det inte är helt ovanligt att vinthundsägare även är/ har varit hästägare- kul! Då får de dubbel glädje av bloggen :=).
    Skämt å sido men jag trodde att hästfolk var ”galna” innan jag kom i kontakt med vinthundsvärlden men de/vi är en MILD BRIS i jämförelse.
    Att köra 100 mil för en tävling finns inte ens i mina vildaste drömmar :=). Men visst…det är lite skillnad att SLÄPA (observera ordvitsen) med sig en häst än en hund på tävling.

    Svara
  3. Anonymous

    Ett stort grattis till Soya och dig till licensen. Zahra har lite problem att få sin licens på whippetrace just nu. Den lilla terroristen tycker inte om när någon ligger precis jämte henne. Jag hoppas att hon ska mogna och lyckas klara sin licens. För precis som med rundbana så älskar whipparna att springa på rakbana.
    Hälsningar
    Görel Hilda och Zahra

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Jag känner tyvärr exakt igen det där Görel. Soya var på några whippetrace träningar hos Tommy och allt gick jättebra liksom första licensloppet. I det andra gav hon sig på en hund METRAR innan målgång- hejdå licensen!

    Började löpa någon dag därefter och Tommy trodde det kunde vara därför hon sprang orent men eftersom det var så svårt att få till ett nytt licenslopp då brydde jag mig inte om det mer.

    På LC:n har Soya aldrig gjort något liknande.

    Kanske provar jag whippetrace igen om det blir något tillfälle lite närmare oss.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>