Utvärdering- syntetsadel


”Man ska aldrig säga aldrig” skulle väl kunna sammanfatta mitt köp av en hoppsadel i SYNTET (!!!) för ungefär ett halvår sedan.

Jag har så länge jag kan minnas varit väldigt skeptisk till dessa sadlar som jag i ärlighetens namn hade mikroskopisk erfarenhet av innan jag själv köpte en.

De modeller jag hade sett härstammade från stenåldern och såg inte så muntra ut men även här har ju utevcklingen gått framåt och sadlarna ser numera både trevligare ut och är säkert bättre utformade än sina föregångare.

Jag köpte till råga på allt en LUFT-stoppad sadel- också något jag varit otroligt skeptisk till utan att ens ha sett en sådan sadel IRL.

Ovanstående bevisar väl egentligen bara att man (läs: jag) inte ska ha så förutfattade meningar utan att det är bättre med en ”open mind”.

Och efter att ha tittat på ganska många begagnade hoppsadlar som trots ibland ganska slitet skick ändå kostade mer än min i princip splitternya syntet-dito som dessutom passade (vilket lädersadlarna inte gjorde- en inte alltför oviktig aspekt to say the least) så blev det som det blev.

Min utvärdering, nu, flera månader senare kan inte ge sadeln annat än högsta betyg.

Dels är sadeln (en Wintec) minst lika bekväm som de lädersadlar jag haft, dels passar den hästen. 2 som sagt mycket viktiga aspekter (de viktigaste egentligen) men något som ytterligare gjort mig så välvilligt inställd till syntetsadeln är hur otroligt lättskött den är!

Jag har ju en Amerigo dressyrsadel som kostar typ 5 gånger så mycket som syntetsadeln och det är en jättefin sadel, absolut MEN: det kan inte komma EN DROPPE vatten på den utan att det blir märken.

Således måste man omgående sätta igång men världens putsningsprocedur om man så har råkat rida 1 minut i det stillsammaste duggregnet medan man i syntetsadeln skulle kunna rida i hällande ösregn och snöstormar för att sedan bara torka av sadeln med en handduk och hänga in den på sin plats.

Hur andrahandsvärdet är har jag fakiskt ingen aning om men eftersom jag själv bara gav knappt 5000 för sadeln så känns det faktiskt som det kvittar.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>