En hästkissfråga från en bloggläsare!

Härom dagen fick jag en fråga från en bloggläsare som jag lovade att föra vidare eftersom jag själv inte har något bra svar.

Frågan som jag därför vill ha hjälp med att svara på lyder som följer:

Hur får man en häst att kissa på tävling (dvs i transporten eller utanför densamma om man inte har tillgång till en box).

När Heron tävlade hade jag samma problem och undring.

Våra tävlingsdagar var ibland mycket långa och Heron vägrade konsekvent att kissa någon annanstan än i boxen.

Detta fick till följd att han ibland efter hemkomst kunde stå och kissa floder samtidigt som han stönade högt av välbehag, det lät otroligt mänskligt faktiskt och ungefär som ”Åhhhh…..tack….vad skööööönt…jag höll på att sprängas”.

Någon gav mig rådet att försöka gå i högt gräs med gossen för att på detta vis locka fram kissreflexen men hur jag än gick och gick så hände ingenting.

Bloggläsaren har gjort samma erfarenhet; det enda hennes häst vill göra i högt gräs är att ÄTA :=)!

Heron lärde sig aldrig att kissa ”borta” men däremot förstod han på något vis de sista åren när vi skulle tävla och när vi inte skulle göra det (kanske pga flätorna) så om man satte in honom i boxen det sista man gjorde innan man skulle köra iväg så kissade han ALLTID, om så bara några droppar, något han aldrig hade för vana att göra i vanliga fall (dvs om man inte skulle tävla).

Det var ju ett fiffigt sätt att ”tömma sig” men hur man skulle kunna LÄRA en häst detta har jag ingen aning om.

Archie den skitgrisen, eller borde jag kalla honom KISS-gris har inga skrupler när det gäller att kissa i sin ibland oströdda transport så jag är väldigt tacksam över att jag numera har ett helgalvat golv i stället för trägolv som var så vanligt på transporter tidigare.

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Hästis

    Min häst (ett sto) vägrar kissa i hagen när det är kallt ute och marken är hård. På eftermiddagen när hon kommer in gör hon som Heron, kissar länge med ljudligt välbehag. Hon kan tänka sig att kissa i hagen på sommaren när gräset är högt.

    Det måste ju påverka en tävlingsprestation att vara kissnödig…alla fall om man utgår från sig själv…:-) Undrar om någon forskning i ämnet finns…:-))

    Svara
  2. Åsa

    haha, det har jag också funderat över. F har lärt sig kissa ute även på vintern efter att ha gått ett halvår på lösdrift, men kissar inte i transporten eller någon annanstans när man håller på med honom. Han håller sig. Å andra sidan kissar han så fort jag kommer med grimman, för att förekomma.
    Lapp Glans kissar i obehindrat i transporten även under färd, ute och inne och ett par gånger på stallgången då det var kris, men ICKE när jag håller på med honom. Har lärt mig att om vänster sluta inte alls fungerar och han protesterar är han jättekissnödig.. Men kissar inte förrän han är inne i boxen, befriad från utrustning. *suck* Nu har jag lärt mig att ställa in honom så han får kissa innan ridning och han har lärt sig att ta chansen att kissa.

    Svara
  3. rackemarie

    Tror också det är svårt att lära dom att kissa på befallning. En ponny vi hade kissade BARA ute, i hagen eller på tävling inne på banan eller var som…som tur var aldrig i ett program…

    Racke kissar helst inne och gärna i transporten. Ibland rusar han in i den mellan klasserna för att slå en drill, men blir han riktigt nödig kan han i nödfall kissa under ridning också.

    Svara
  4. jegra

    Jag har hört om de som lärt hästen kissa i hink t.ex. Man passar på när hästen tänker kissa och sticker dit hinken samtidigt som man ger någon sorts ljud som senare blir en signal. Men jag vet inte hur lång tid det skulle ta eller om det ens fungerar egentligen.

    Rajen och jag brukade ta kisspaus tillsammans när vi var ute på långritter i ungdomens dagar, han drar sig inte för att kissa i transporten heller.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>