Energi in och energi ut = enkel matematik!

För några veckor sedan skrev jag ett inlägg där jag ondgjorde mig över de hästägare som envisas med att göda sina feta hästar med kraftfoder i tron att detta ska göra hästen pigg medan de drar ner på stråfodret till ett minimum.

Fetma verkar vara en (av flera) utlösande faktorer vad gäller fång även om det därmed inte går att sätta ett likhetstecken mellan just fett och fång. Det finns hästar som rullar fram som aldrig kommer att få fång så länge de lever och magra diton som får fång mitt i vintern utan att ha sett ett grässtrå och givetvis allt däremellan- precis som det är i det många gånger orättvisa livet.

När det nu har blivit så vanligt med just fetma och fång så hör jag diskussioner både här och där om hästars utfodring osv och även om det enligt mig är jättebra att ”folk” har blivit mer observanta på dessa välfärdssjukdomar så får jag nog ändå säga att vissa går till ytterligheter åt andra hållet och det kan jag inte heller tycka är sunt.

Av rädsla för att hästen ska bli fet och/ eller få fång har vissa hästägare nästan börjat frukta gräs maniskt och de väljer i många fall en grushage framför en gräs-dito, även sommartid!

Har man en gång haft en fånghäst kan jag förstå att man inte vågar ta några risker (med just den hästen) även om jag själv gör det men har man en helt ”normal” häst kan jag faktiskt inte förstå denna överdrivna rädsla.

Om man nu är rädd för att hästen ska bli fet av gräs är det väl bara att dra ner på hö/ensilage-mängden som hästen får de timmar den står på stall, eller?

Man kan ju också dra ner på kraftfodret eller rent av ta bort det helt?

När människor vill gå ner i vikt finns det inga mirakelkurer eller genvägar även om många bantare vill tro detta och de som säljer dylika produkter påstår detsamma.

Den enkla matematiken är att man måste göra av med mer energi än vad man stoppar in i gapet om man vill minska i vikt och detsamma gäller även för hästar, tro mig!

Vet man att man av någon anledning ska rida mindre (pga hälta eller en viloperiod tex) så bör man ge hästen mindre mat och vet man att hästen ska äta gräs 8 timmar om dagen när den i vanliga fall står i en grushage motsvarande tid så måste man dra ner på fodret om man inte vill att hästen ska bli tjockare- så är det bara.

Givetvis är hästar individer precis som människor- en del lägger på sig lättare än andra, ännu en av livets orättvisor :=).

Sedan finns det hästar som ALLTID dras med en tyngre buk vad man än gör och min erfarenhet är att man OFTAST kan se detta på hästen relativt tidigt i ålder.

Om man vill ha en kvick tävlingsindivid eller man av andra orsaker vet med sig att man inte vill ha en tjockis bör man därför verkligen avstå från att köpa en köttbulle hellre än att tro att man någon gång i framtiden ska lyckas banta ner detta djur.

Det är oftast (åter igen enligt min erfarenhet) tämligen utsiktslöst så vida man inte svälter hästen och därmed gör den olycklig och arg och annars kommer man att gå och reta sig på detta i alla tider aldeles i onödan.

Sååå ont om hästar finns det inte i Sverige att man tvunget måste köpa ett fetto och gör man det ska man veta vad detta i så fall kommer att föra med sig, dvs oftast inget bra!

Imorgon ska jag berätta om 2 helt galna exempel på hur 2 hästägare av okunskap och/ eller välvilja valde att fodra sina hästar och vad detta ledde till. Denna gången tar jag inte upp hur jag själv bidrog till att Archie fick fång- den historien har ni hört till leda och det kan nu vara dags för andra att skylta med sina dumheter!Den i princip enda av våra 10 gräshagar där hästarna kan gå och BETA i egentlig bemärkelse. Övriga hagar erbjuder bara lite sysselsättning i form av ”gräs-ryckande” men det kan vara aldeles tillräckligt för vissa.

18 kommentarer Skriv kommentar

 1. Aramis

  Det kan ju också vara så att många tävlingsryttare inte vill ha sina hästar på gräs eftersom hästarna lätt blir lite dästa och bukiga efter X antal timmar i gräshagen. Att sedan sätta sig och rida ett krävande dressyrpass där man vill att hästen är energisk och kvick kan de flesta glömma efter en sådan ”jäsdag”. Min Rigoletto är till exempel som en strandad val efter en dag i gräshagen, även om han inte får ett strå hö eller kraftfoder på morgonen. Det är liksom nästan kört den dag han har gått och vräkt i sig gräs, han står och ”rapar” i stallgången, ser halvt sederad ut och man undrar om och när han ska ramla ihop. Det är knappast vad jag vill sätta mig på när jag är sugen på att arbeta honom i tramparbete, galoppserier, etc. Energin försvinner med gräset – så är det i alla fall för Rigoletto.

  Svara
 2. Prick

  hihi – köpa ett fetto vill väl ingen! Fast jag tror att man som säljare använder argumentet ”lättfödd” som något positivt fast det ibland kan medföra en del problem med att ha en alltför lättfödd häst =fetto!

  Och har man en häst som ”dör” av att gå på gräs har den troligen lite dålig grundkondis. Min erfarenhet är att tröttheten försvinner på några dagar när de vant sig att vara ute mer. Ska de utföra kraftansträngingar (och då menar jag exv travlopp o dyl, inte att ridas runt lite på dressyrbanan om du ursäktar) kan det vara klokt att ta in natten/nätterna innan.

  Svara
 3. Birgittas hästsida

  Jag tror att det hör till UNDANTAGEN att hästar inte kan gå i en kraftigt nerbetad hage utan att kännas näst intill oridbara på det sätt du beskriver.

  Som exempel gick min tämligen lata häst i vår ”mesta” gräshage hela dagen innan jag på kvällen vann en LA senast jag tävlade.

  En god vän tävlar MSV-klasser och uppåt med sina hästar som går i gräshage hela sommaren.

  Som sagt: det finns undantag men jag vill ändå påstå att FLER hästar hade kunnat gå på gräs, i alla fall säg 6-8 timmar om dagen och i nerbetad hage (så som våra hagar ser ut ungefär).

  Har man en häst som påverkas kraftigt av gräsätande dagtid kan man också välja att rida på morgonen- innan man släpper ut hästen.

  Sedan ska jag tillägga att de hästar JAG pratar om i dessa sammanhang INTE är några högpresterande tävlingshästar på MSV-nivå och däröver utan snarare helt normala fritidshästar som på sin höjd tävlar lätta klasser då och då. Dessa hästar bör om inte annat klara av några kilo gräs om dagen utan att ta skada.

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  Prick:

  Instämmer helt.

  Har en del vänner och bekanta som köpt ”lättfödda” hästar genom åren (ofta korsningar eller hästar av den ”gamla” modellen av halvblod) och jag ser ju hur de kämpat (förgäves) genom åren.

  Efter varje bete tar det MÅNADER innan hästen har återfått en hyfsat normal vikt och då är det nästan dags att släppa på bete IGEN.

  Fast i de fallen hade JAG kanske inte valt just bete i 2-3 månader- men där resonerar man ju olika.

  Svara
 5. Aramis

  Jag talar inte heller om några högpresterande tävlingshästar – jag talar enbart utifrån min egen erfarenhet. Och nej, några timmar i en mager gräshage där det knappt existerar något gräs är självklart inte något som påverkar (trodde att du menade gräs GRÄS).

  Svara
 6. Minstral

  Fast energin försvinner ju inte när dom äter gräs dom har ju tvärtom stoppat sig fulla med energi. Sen att dom är dästa är deras problem och där är jag stenhård, sporrar och spö och lite wake up dags att jobba nu. Men jag är kanske ovanligt brutal?

  Misty är lättfödd och har haft fång som treåring så hon är definitivt i farozonen. Jag har henne på lösdrift nu i sommar men hon är inte i boxen så ofta, har en hage med lite gräs och visst blir hon seg, trött och däst. Men jag tycker gott att hon kan jobba på en timme om dagen, är hon slö får jag väcka henne, rejält ibland.

  Svara
 7. Linda

  Usch, vilket resonemang! Spö, sporrar och lite wake up!? Och du, Birgitta håller med..? Dessutom säger du emot dig själv i ditt senaste inlägg. ”Och om ni tänker efter och jämför med er själva hur ni tex mår efter ett rejält julbord eller dylikt- har ni lust att hoppa upp från matbordet och börja träna inför Stockholm marathon? Nä…just det! (jooo…ni vill kanske börja motionera och börja leva sundare men just då skulle ni inte orka springa ens om någon tvingade er….).”

  Svara
 8. Birgittas hästsida

  Linda:

  Om du läser mina inlägg noga så skriver jag om fritidshästar som jag anser ska kunna prestera trots att de går i en nerbetad/ normal gräshage 6-8 timmar om dagen.

  Om en sådan häst börjar dra benen efter sig vid ridning ska den givetvis ”väckas upp”- det står jag för till 100 %.

  Jämförelsen med ”julbord” avser om man VRÄKER i sig mat och blir tung och fet av detta vilket knappast uppnås i en nerbetad/ normal hage 6-8 timmar/ dag OCH….VIKTIGT!!!!….EN I ÖVRIGT ANPASSAD FODERSTAT!!!!!

  Så jag säger inte alls emot mig själv men du borde läsa lite noggrannare.

  Svara
 9. Minstral

  När jag hoppar upp i sadeln vet Misty att det är jobb som gäller, sporrar rider jag alltid med, har inte lust att sitta och nöta med skänkeln. Spö rider jag sällan med men tar med det om jag märker att Misty är åt det sega hållet.

  Misty SKA ta mina hjälper, ibland tycker hon helt enkelt att hon kan skita i det. Då ökar jag intensiteten tills hon tar hjälpen. Jag kräver att hon ska vara alert och ta hjälpen meddetsamma, gör hon det så behöver jag inte gå på hårdare.

  Hon är en häst, hon har ork men är som alla lite lat och vill göra det bekvämt för sig. Det får hon gärna göra 23 timmar om dygnet, men inte den 24:e timmen då jag ska rida henne. Hon vet vad som förväntas av henne när hon rids, det är upp till henne hur snabbt hon vill svara på hjälpen.

  Det är såklart en helt annan sak att sitta upp på en fet däst betestrött häst. Men Misty är i tävlingskondition och ska klara ett pass på en timme.

  Ska tillägga att det räcker att ha spöet med för att Misty ska vakna till.

  Svara
 10. rackemarie

  Annars kan man väl bara konstatera att hästar är olika. En del går att ta från betet direkt till tävling (individ som tävlade MSV) medan andra individer behöver komma bort från gräset veckor i förväg. Ibland tror jag att det är själva betandet och vandrandet som gör dom trötta och håglösa. Ett par timmars vila i stallet mitt på dagen innan ridning kan funka bra eller att man rider dom direkt på morgonen om dom står inne på natten. Och en del behöver väckas upp lite extra i början av ridpasset. Så är det bara!

  Svara
 11. Linda

  Klart man kan använda spö och sporrar och vem vill inte ha en alert och uppmärksam häst? Det var knappast det jag reagerade på. Tycker det lät brutalt skrivet, men Minstrals andra inlägg lät ju betydligt bättre :-).

  Svara
 12. Birgittas hästsida

  Minstral:
  tycker det är fullständigt självklara saker du redogör för :-), inga konstigheter alls!
  Så klart ska hästen svara för ens hjälper- oavsett om den ätit gräs eller ej :-). Gör den inte det så är det ”uppväckande” som gäller, absolut!

  Svara
 13. Birgittas hästsida

  Rackemarie:

  Håller med dig också och dessutom så handlade mitt inlägg om hästar som går ute 6-8 timmar om dagen, inte de som går på regelrätta dygnet-runt-bete.

  Jag tror absolut att det kan vara jätteskillnad på ”dag-bete” i nerbetad hage och dygnet-runt i hage med gräs upp till magen men några timmars betande bör banne mig alla hästar (ej fång-hästar kanske) klara av.

  Svara
 14. Birgittas hästsida

  Linda:

  Ja, det är lätt att det blir missförstånd när man inte hör nyanser och tonen i det som en skribent menar.

  Jag kan själv ha en rå ton och vara mycket raljerande (Birgitta 12år tycker att det är roligt ibland) och då är det lätt att tycka synd om stackars Archie om man aldrig sett oss ”in action” eller känner mig som person IRL.

  Jag har en stallkamrat (du vet vem du är ha ha) med vilken jag har en ohyggligt rå jargong kring våra hästar.

  Vi skojar om att de måste ”jubba”(skånsk förvrängning för JOBBA :=))och hade någon hört oss och våra resonemang kring HUR hästarna ska göra detta och vad som kommer att hända om de inte gör det hade det nog kunnat skrämma livet ur vem som helst om de inte fattade att vi skojar.

  Svara
 15. rackemarie

  Fortsätt att raljera lite. Bara kul, men visst är det lätt att bli missuppfattad ibland, speciellt om man är lite ironisk. Och vi fortsätter att JUBBA våra hästar efter bästa förstånd. Allihopa 😉

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>