Vem får ha hund och vem får ha häst?

Efter att ha suttit och läst lite på ett hundforum väcktes lite tankar hos mig.

Jag är så klart en stor förespråkare av olika internetforum och anser att man kan lära sig massor av andras erfarenheter men ibland kan jag bli lite ”matt” också.

Över lag tycker jag att vi i Sverige sköter våra husdjur utomordentligt (framför allt om man jämför med många andra länder) och det finns ju också lagar och regler som reglerar en hel del kring våra djurs väl och ve.

Men om man läser på vissa forum så finns det en hel del hund och hästägare som aldrig skulle få ha djur- i alla fall om många av forumsmedlemmarna fick bestämma och exempelvis undertecknad hade fått säga ADIOS till i alla fall sin häst om inte hunden också utan att bryta mot några av de lagar och regler som faktiskt finns.

Vad gäller hästarna tycker jag nog att det vanligaste skälet till att vissa hade fått sälja hästen om andra fick bestämma är hagvistelsen.

Om man inte kan ha sin häst i en stor gräshage med många hagkompisar minst 12 timmar om dagen borde man diskvalificeras som hästägare- det tycker jag mig läsa mellan raderna hur ofta som helst. En del deklarerar det också öppet faktiskt.

Hagen och vistelsen i denna tycks för vissa vara den allenarådande mätaren på hur bra en häst har det; vad den sedan har för utrustning, hur ofta den skos, vad den äter eller hur den rids är i princip ointressant.

I hundforumen översvämmas man av ”bror Duktig-inlägg” där skribenterna poängterar att deras hundar ALDRIG lämnas ensamma, att de rastas ”femtioelva” gånger om dagen och aktiveras på alla upptänkliga vis. Det finns ingen ände på vad dessa hundägare skulle göra för att ordna det för sina skyddslingar och man inser att 95% av dessa über-hundägare inte har ett heltidsarbete de måste ta hänsyn till utan framlever sina dagar som sjukskrivna, arbetslösa, pensionärer eller förtidspensionärer.

Näää som sagt- hade dessa personer blivit diktatorer i vårt land vet jag många hundägare som hade fått lämna hunden ifrån sig.

Så det är (väl?) tur att vi än så länge får bestämma lite själva också- vi som inte är alltigenom perfekta :)?

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Paula

    Håller inte riktigt med dig här och undrar istället: varför anses det som en mänsklig rättighet att ha djur och barn oavsett hur ens liv och arbetsitution ser ut?

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    VAD är det du inte håller med om? Kan du ge några exempel?

    Jag kan också ställa mig exakt samma fråga som du och tycker verkligen inte att alla (långt ifrån tyvärr….) är lämpade att ha barn/ djur.

    De exempel jag tar upp (häst: måste gå i hage med andra hästar minst 12 timmar om dagen och i hundars fall: kan aldrig lämnas ensam, måste rastas hur många gånger som helst per dag och aktiveras in absurdum): menar du att man inte ska få äga dessa djur om man inte kan uppfylla dessa?

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>