Vågar jag forsätta att tävla LC och hundkapp?

Ja, detta är en intressant diskussion och fråga tycker jag och jag skulle önska att alla ”smygis-läsare” som har whippet (och ni är en hel del, det vet jag) kunde kommentera lite för en gångs skull (du Görel bidrar mer än väl så du ska inte känna dig träffad :)).

Att frågan i rubriken har väckts hos mig flera gånger är kanske inte så konstigt, jag har både hört och läst om andra whippets som skadat sig på både träning och tävling, en del inte så allvarligt, andra rätt så rejält och någon har till och med fått avlivas.

En intressant reflektion som jag gjorde nyligen är att jag efter varje träning/ tävling, oavsett om det gäller LC eller hundkapp har tänkt för mig själv: ”Skönt- inga skador den här gången heller”.

Och det intressanta med detta är att jag under mina mer än 20 år som extremt aktiv tävlingsryttare i både hästhoppning och dressyr aldrig någonsin tänkt denna tanke i hästsammanhang.

Givetvis har jag haft skadade hästar genom åren, tro inget annat, men att de skadat sig just när man tävlat/ tränat har i princip aldrig hänt (jo, en gång blev Décima sparkad av en annan häst på en hoppträning).

Är det så att jag är mer rädd när Soya springer eftersom jag inte har någon möjlighet att påverka henne på det sättet som jag ju ändå (till viss del i alla fall) kan göra när jag sitter på hästen?

Att LC och hundkapp-träningar och tävlingar inte genomförs på ett säkert sätt ur arrangörssynpunkt kan jag absolut inte skylla på så det argumentet går bort.

Nej, jag känner att jag får ta mig en funderare på hur jag kommer att agera framöver.

Visst kan hunden även skada sig vid ”normal motion” men den ”måste” man ju på något sätt ändå ägna sig åt vare sig man vill eller inte (och kan välja mer eller mindre säkra sätt) om ni fårstår hur jag tänker?

En stor skillnad i mitt fall är också att min häst Archie är köpt uteslutande som tävlingshäst och skulle han inte uppfylla de krav jag har på honom där så skulle jag ovillkorligen sälja honom hur mycket jag än tycker om honom som individ.

Soya däremot är verkligen inte köpt som tävlings- utan sällskapshund och när det nu dessutom har visat sig att hennes tävlingsreslutat hittills varit minst sagt mediokra börjar jag undra om det är värt att riskera hennes hälsa ”bara för hon tycker att det är så himla kul”.

Detta har ju varit mitt argument till fortsatta träningar och tävlingar- hunden är fullkomligt galen i att både springa LC och på hundkappbanan fast å andra sidan finns det mycket annat hon tycker är roligt i livet också.

Det är inte så att jag för en sekund inbillar mig att hennes livkvalitet skulle försämras det minsta om hon aldrig såg en LC eller hundkappbana mer i hela sitt liv eller att hon skulle fundera över ”varför”- så tror jag inte att hundar är funtade.

Det finns så otroligt mycket annat i just Soyas liv som uppfyller hennes dagar, det kanske inte är så för alla hundar- vad vet jag?

Nej, som sagt….jag måste fundera ett par varv till på detta.

Givetvis kommer jag inte ens nu att förlåta mig om Soya skulle skada sig vid fortsatta träningar och tävlingar- bara att jag har övervägt att skippa det men låtit bli kommer ju att väcka det dåliga samvetet utan tvekan.

Hur resonerar ni andra whippetägare kring skador vid träningar/ tävlingar?

Är det något ni ens reflekterar över?

Tänker ni ”det händer inte mig” och hoppas på det bästa?

Är det så viktigt att få tävla? Är det kanske därför ni köpt just en whippet?

Många frågor men svara gärna!

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. Jenny

    Jag är, trots att det förekommer skador på LC, av åsikten att det inte är en särskilt farlig sport.

    Visst berörs man oerhört illa när en hund blir skadad på prov och jag är säkert inte ensam om att ha haft hjärtat i halsgropen mer än en gång när någon av mina hundar sprungit, men jag menar att det som är farligt med LC i så gott som alla fall är förknippat med den höga farten och inte med sporten som sådan.

    Skillnaden mellan en olycka på ett prov och en olycka på promenaden är att den förra bevittnas av massor av folk och att man kan vara säker på att många människor lagt sig vinn om att göra sitt bästa för att det inte skulle uppstå i första hand. Men olyckor inträffar…

    När min hund blev ormbiten i skogen och var nära att dö eller när en av mina uppfödda hundar brakade in i ett träd på tomten och faktiskt dog var det inte många som såg det. De som sett det hade säkert blivit illa berörda.

    Det är helt enkelt farligt att leva och lite extra farligt om man är whippet och springer i över 50 knyck! 😉

    Den vanligaste dödsorsaken bland whippar, näst efter hög ålder, är trauma.

    För egen del är jag inte mindre rädd för att hundarna ska göra sig illa i vardagen än på LC-fältet.

    Som uppfödare och rasentusiast tycker jag att ”springtävlingar” är viktiga för att bibehålla rasens jaktegenskaper (både mentala och fysiska). Tävlandet är väl roligt, men fokus för min del ligger på bruksprovet.

    Jag förstår ditt sätt att se på saken och att du tvekar att fortsätta låta Soya springa på trasa. Svårt val…

    Svara
  2. Jeanette

    Jag tänker precis som du. Jag har så klart också efter Gandalfs skada tänkt ännu mer. Precis som du säger så har ju ingen av mina köpts för tävling och jag brottas med att DE tycker det är kul att springa och JAG tycker det är kul när de gör det. Tycker i ärlighetens namn att även tävlingsmomentet är lite spännande, även om jag egentligen inte bryr mig om om hon vinner. Jag tycker om miljön och människorna. Skitsvårt tycker jag. För som du säger kommer ju inte de att sakna banorna det minsta så länge de får springa fritt då och då. Jag tror att jag ”hoppas att det inte händer mig”…

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Tack för era synpunkter Jenny och Jeanette!

    Jag hoppas väl så klart också att ”det inte händer mig” och är i ärlighetens namn säkert både objektivt och subjektivt sett mer ”oaktsam” om/ med min hund än många andra whippetägare eftersom hon alltid springer lös med allt vad det kan innebära om man bor där det vimlar av kaniner samtidigt som ens hus ligger 40 meter från en hårt trafikerad 80-väg.

    En annan aspekt i just mitt fall är att JAG inte är ensam ägare till Soya utan att det finns en annan part, min make, som inte är det minsta intresserad av LC eller hundkapp.

    Soya är VÅRT ”allt” och jag vill inte tänka på hur jag skulle behöva komma hem och förklara för maken att Soya råkat illa ut på träning/ tävling.

    Som sagt- ett dilemma det där!

    Svara
  4. Sara

    Jag tror att risken att hundarna skadas på LC beror litegrann på hur snabba de är. Whippet springer ju på ett helt annat sätt än tillexempel saluki som inte springer lika fort. Jag vet att det finns LCklubbar som lägger om banorna på träning om det kommer hundar som tävlar på rundbana och tränar då dessa springer lite fortare och jagar på ett annat sätt än de som springer LC. Detta beror ju på hur de är vana att springa.
    Jag har haft många whippet som tävlat på rundbana och gjort massor med starter men aldrig haft en enda skada som hänt på banan. Jag har aldrig testat LC men har hört flera hundar som blivit skadade där så därför har jag personligen valt att avstå från detta men det är ju upp till varje person. Jag har själv hundarna framför allt som sällskap och familjemedlemmar men jag skulle inte avstå från rundbana pga skadorna då risken att skadas när man släpper dem lösa i skogen är större enligt min åsikt.

    Svara
  5. Åsa

    Nu vet jag inget om LC och whippet, men har lite erfarenhet av en annan ”skadesport”, skyddsträning. Något som slår mig som hästmänniska är hur fruktansvärt mycket det slarvas med uppvärmning och nedvarvning av hundarna där, de tas ur bil/kärra, går upp i drift direkt och springer/hoppar/hugger och så direkt in i bilen igen och ledproblem är inget ovanligt på lite äldrre brukshundar. Det är bara ett fåtal som värmer upp/av. Är det liknande med LC? Kan det vara en bidragande orsak till skador på banan?
    Bara mina spontana tanke, som sagt, jag vet inte hur hundkapplöpning är upplagt 🙂

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Tack och liv tror du fel Åsa :)!
    De flesta (tycker jag mig ha sett iaf) är noga med uppvärmning och med att ”gå ner” hundarna efter träning/ lopp.
    Vikten av detta betonas ganska mycket i den tränarutbildning man måste genomgå för att få starta sin hund i hundkapp.
    Något krav på egen utbildning för att få starta hund i LC finns däremot inte (men folk verkar noga ändå).

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>