Konsten att flytta/ byta stall ”snyggt”

I början av veckan fick ni tips om hur man letar stall, vad man ska tänka på innan man flyttar och hur man lämpligen beter sig när man har gjort det (flyttat alltså).

En bloggläsare tipsade mig om att jag också kunde skriva några rader om vad man kan tänka på när man flyttar ifrån ett stall, av vilken anledning det än må vara.

Och ja, även i detta ämne har jag en åsikt (så klart), sedan om ni håller med mig eller inte är upp till er.

Personligen anser jag att man vid både stallbyte eller för den delen byte av tex arbetsplats bör försöka att ”sköta detta snyggt”.

Även om man slutar jobbet/ byter stall för att man inte trivs så bör man försöka uthärda den sista tiden och uppföra sig alltigenom korrekt- man vet aldrig när motsatsen annars kan komma tillbaka och bita en i rumpan.

En dag behöver man kanske referenser från sitt förra arbete (mycket vanligt faktiskt) och då kanske det inte var så smart att bete sig mindre trevligt den sista tiden på jobbet.

Minns en arbetskamrat som sa upp sig (till mångas lycka) för några år sedan.

Personen hade knappt hunnit skriva på papperna förrän det kom omogna kommentarer på Facebook i stil med ”gud så skönt- bara 19 dagar kvar” ”snart slipper jag dom” och annat i samma osmakliga stil.

I den personens fall hade jag nog inte ens brytt mig om att begära referenser- tror inte de hade kunnat användas till att FÅ ett jobb i alla fall :)!

Även när jag stod på ridskolan hände det att hästägare, så fort de skulle byta stall började snacka såååå mycket skit om ridskolan, som det då var alla fel i världen på, för att något år senare ringa och vilja ha stallplats igen! Gissa om det gick bra:)?

Nej som sagt, sköt flytten snyggt, var trevlig ”in i det sista” och börja inte plötsligt bryta mot regler eller bete dig allmänt illa bara för att du ska flytta.

Om du flyttar pga otrivsel och du är en MOGEN människa förmögen till konstruktivt tänkande: rannsaka dig själv och fundera över om du SJÄLV kanske haft någon del i att du inte trivts.

En stor fördel med en flytt är då att du kan ge dig själv möjligheten till en nystart: att börja om på nytt bland folk som inte känner dig och där du inte har med dig ett trist bagage!

14 kommentarer Skriv kommentar

  1. Åsa

    fast… Man kan ju flytta för att man inte trivs på ett ställe utan att för den saken skull anse att det är ett ”skitställe”. Kanske är man ensam dressyrmupp bland bara hoppditon eller liknande, eller helt enkelt inte har folk man riktigt trivs med runt omkring. Bara för att man inte känner sig hemma bland en grupp människor betyder det ju inte att man tycker illa om dem eller att någon betett sig illa. Sånt blir mer tydligt i små stall än stora.

    Svara
  2. Minstral

    Håller verkligen med! Vi sa ju upp alla våra inackorderingar, vi var väldigt trötta på allt jobb och ville ha tid till annat, vi var trötta på dom oxå men det sa vi ju inte. Helinackorderingarna tog det jättebra och vi har bra kontakt idag oxå.Men inack Y bar sig så fruktansvärt dumt och omoget åt så jag håller på att kräka bara jag tänker på henne, är väldigt glad att jag bet ihop och inte svarade med samma mynt utan var trevlig in i det sista. Men hon kommer aldrig få goda vitsord av mig iaf.

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Åsa:
    Håller absolut med fast det jag vill ha sagt med mitt inlägg är att jag tycker att man ska sköta sin flytt snyggt OAVSETT skäl till flytten.
    Sedan kan det givetvis finnas tusen anledningar till att man vill/ behöver flytta och det exempel du tar upp kan ju vara ett sådant.

    Minstral:
    Har ni inga inackorderingar kvar alltså?

    Svara
  4. Minstral

    Nä och det är så himla skönt,aldrig mer! Så känns det nu iaf, det kostar mer än det smakar!

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Intressant att ni tycker/ känner så- ni hade ju ändå en del boxar att hyra ut (=tjäna pengar på).

    Men jag kan absolut förstå dig eftersom jag länge vidhållit att många stallägare bedriver VÄLGÖREHET.

    Folk förstår inte hur mycket jobb som ligger bakom att sköta ett stall och vilka kostnader man kan ha som stallägare. Ansvarsbiten icke att förglömma!

    Nej, man får vara tacksam så länge någon vill sponsra ens roliga hobby!

    Svara
  6. Vavoom

    Intressant diskussion…jag betalar förhållandevis mycket för min häst. Då har jag fullservice 7 dagar i veckan vilket innebär: 16 kvm box, mockning 2 ggr/dag, fodring 4ggr/dag, in/utsläpp,täckesbyte, halm och kraftfoder, nytt fint ridhus 20 x 60 med kanonunderlag, 2 ridbanor, galoppbana, fin skog att rida i, jättefina, stora hagar och trevliga, professionella stallägare som tar lika väl hand om min häst som sina egna. Om jag reser bort motionerar dom min häst. Jag väljer att lägga mer pengar för att kunna lägga den tid jag har i stallet på min egen häst (låter lite ego, kanske…:-)).

    Jag undviker att tala om hur mycket det kostar efterom kommentaren alltid blir, ”gud, så mycket skulle jag aldrig betala”. Samma människor kan i nästa andetag beklaga sig över hur mycket dom måste hjälpa till i sitt stall, hur dåliga hagar dom har, hur kass paddock/ridhus dom har, hur otrevlig man anser stallägaren är osv osv.

    Jag skulle personligen inte vilja ha ett inackorderingsstall, som ni redan sagt, det måste betraktas som (ibland tom otacksamt) välgörenhetsarbete…

    Svara
  7. Minstral

    Det blev inte så mycket pengar över utan precis som du skriver så bedriver man välgörenhet. Hade man kunnat ta betalt så hade det varit en annan femma. Men folk vill inte förstå att det kostar, allt från el till att gödsla gräset (som faktiskt inte bara växer av sig själv).

    Dessutom var en inack Y en sådan lynnig människa, kändes lite jobbigt att behöva tassa på tå i sitt eget stall!

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Snälla ”Vavoom” 🙂 du MÅSTE berätta vad detta stall ligger och framför allt vad du betalar!!!!

    Det låter fullständigt underbart alltihop och jag förstår absolut att du väljer att betala ”mer för att få mer”.

    Jag känner exakt likadant och hade hellre betalat ganska mycket (max 4000) för det du räknar upp än att jag stod billigt men var missnöjd.

    Jag hade som exempel inte kunnat stå utan ridhus än om jag fick ha hästen i princip gratis.

    Svara
  9. Birgittas hästsida

    Minstral:
    Jag förstår dig till fullo. Eget stall har man väl för sin egen skull- inte för att andra både ska utnyttja en och till råga på allt få en att må dåligt.
    Jag är allergisk mot just den lynniga personlighetstypen, har hemska erfarenheter från sådana personer och orkar helt enkelt inte med dom.
    Hästen är min (dyra) hobby och fristad och jag vill inte må dåligt pga andras lynnighet i stallet.

    Svara
  10. Minstral

    Anna
    Vill inte ta det här på en annan persons blogg, är det något du undrar över kan du maila mig annika.elisabet@skivarp.se
    Men hur hon betedde sig kan jag inte se skulle vara intresse för någon annan. Hon vet vilka grodor hon kläckte ur sig och jag vet det. Jag har lärt mig något om hon har gjort det är totalt ointressant för mig då jag inte har något med henne att göra mer. Mvh Annika

    Svara
  11. Anonymous

    Givetvis! Det var bara det att jag råkade ut för en liknande händelse fast omvänt. Jag var lite nyfiken på hur du lyckades tackla den.
    Jag har inte lyckats skaka av mig den upplevelsen..
    Mvh
    Anna

    Svara
  12. Minstral

    Som sagt bättre att du mailar mig, men kort kan jag säga, skit i det och gå vidare. Så är det ibland i livet, dumt att lägga krut på energitjuvar. Jag tacklade inte det, jag bara skakade av mig och var trevlig in i det sista.
    Mvh Annika

    Svara
  13. Johanna

    Jag går inte ihop med min nuvarande hyresvärd och det enda vi är överens om är att vi inte är överens. Jag har verkligen bitit ihop och skött allt ganska snyggt för att det inte ska eskalera i en konflikt, trots att hyresvärden är småsint och har givit mig fula små pikar. Jag känner att jag behöll min stolthet och lyckades försvara mitt rykte, så jag förstår precis vad du menar i det du skriver. Nu rinner det av mig som vatten och jag tar inte åt mig för fem öre. Jätteskönt att kunna hantera konflikter så bra, man lär sig av sina erfarenheter.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>