Det kom ett brev!

Ibland får jag så otroligt roliga/ bra/ kloka kommentarer som gäller bloggen att de förtjänar ett eget inlägg och eftersom nedanstående är ett exempel på ovanstående 🙂 så ska ni strax få läsa.

Låt mig bara få säga att denna skribent (en arbetskamrat faktiskt) mer eller mindre på pricken har fångat mycket av det jag själv tyckt och tänkt om facebook även om jag , till skillnad från just denna person, fortfarande är medlem.

Läs och njut av de otroligt roliga formuleringarna:

Hej B.
Nu har jag suttit och retat upp mig och plitat ner ett svar till ditt inlägg om Facebook (Mobbning 9/04/2010)…när jag försöker posta får jag bara ett felmeddelande (sidan går inte att laddas).
Men huvudsaken är att du får läsa mitt arga svar=)

Hrm…Jag förstår vad du menar med omoget beteende och ”bebis-nivå”, men i ärlighetens namn så framkallar Facebook de där dåliga sidorna hos människor.

Vad jag menar är att jag har fått en helt ny, och oftast negativ, syn på flera av mina vänner genom Facebook. All denna ”attention whoring” som förekommer får mig att spy. Jag har t.ex. vänner som är sambo eller gifta som tycks ha missat innovationen vi andra dödliga kallar för SMS. De för alltså privata konversationer (som alla kan läsa) på FB om t.ex. middagsförslag…
-älskling, vad ska vi äta idag?
-hej sötizzz…oxrullader på en bädd av kantarellsås serverat med pommes chataeu och haricots verts?
-nä, jag är så trött på att äta dyrt kött. kan vi inte bara göra amerikanska pannkakor?
-älskling, pancakes blir fucking great.

DÖÖÖÖÖÖ!!!
Vilket intresse har jag av att läsa om deras privata skitsnack som de hade kunnat sköta via telefon eller sms??
Jag har alltså problem med ”Attention Whores” och jag blev väldigt besviken på många jag känner när jag såg hur de betedde sig på nätet. Jag har ju i alla år varit lyckligt ovetandes om dessa människors mindre trevliga sidor.

Men givetvis handlar det inte bara om middagsförslag…det är ju allt från att uppdatera sin status tio ggr/dag med helt jävla onödig info…”jobbar”, ”är i duschen”, ”borstar tänderna” o.s.v. till att skriva otroligt pinsamma kommentarer för att ”locka till sig” empati, frågor och givetvis uppmärksamhet.
En tjej jag KÄNDE (klarade inte av att ha kontakt med henne efter att jag såg hennes FB-manér) uppdaterade sin status 10 ggr/dag med t.ex.
”Jag kommer aldrig att förlåta dig”, ”Fan, vad kul vi hade i lördags!!”, ”Är deppig idag” o.s.v.
…allt för att vi stackars läsare och låtsaskompisar skulle skriva ”Gumman, vad har hänt??”, ”Vad gjorde du i lördags?” och ”Gumman, vad har hääänt?”…i helvete heller jag skriver ngt sådant skit. Är man en sådan pajas förtjänar man sannolikt att vara deppig.

Det finns mer…jag stör mig på kvinnor/män som lägger upp foton på sig själv i bikini, underkläder…foton tagna med webcam (JISSES!!! VAD B), mobilfoton liggandes i sängen…så många meningslösa foton. Det handlar oftast om att visa upp tuttarna, den fantastiskt trimmade kroppen, tatueringarna, navel-piercingen, festsminkningen och Fan och hans moster. Attention whoring de luxe.

Kortfattat, jag hatar FB och därför är jag inte längre medlem. Jag hade kunnat skriva mkt, mkt, mkt mer än så här…men med risk för att bli en Attention Whore låter jag bli 😉

Birgitta, du är ta mig fan ingen attention whore!!=) …så känn INTE dig träffad. Du är inte ngn sådan som jag syftar på.

9 kommentarer Skriv kommentar

  1. Aramis

    SJUKT bra sagt! Jag kan meddela att undertecknad var med i FB ungefär fyra dagar – samtliga tjatade och man framstod som sprungen ur tidigt 1800-talsepok när man inte var medlem. Sagt och gjort; jag blev medlem. Men ack – tog mig ur den skiten illa kvickt. FB är banne mig det barnsligaste och mest töntiga vuxenforum jag stött på. ”Det är roligt att få kontakt med gamla kompisar”, brukar det heta. Mitt svar: om ni inte lyckats hålla kontakt på annat sätt så har det väl knappast varit någon person man saknat jättemycket i sin tillvaro. Nej, FB det är ett vuxendagis med influenser från fjortisvärlden!

    Svara
  2. Minstral

    Men oj vilka starka reaktioner:0 Jag gillar FB, tycker att det är ett underhållande forum. Hade jag tagit det på så stort allvar att jag hade blivit så störd av det så hade jag nog undrat om det inte var något hos mig själv som orsakat den starka reaktion. Jag har så himla svårt att förstå att man inte kan ha lite distans. Tycker det är jättekul att kunna följa bekantas och gamla vänners liv lite på avstånd.

    Hade aldrig haft tid att hålla mig uppdaterad irl men det betyder ju inte att jag inte gillar och vill ha en liten inblick i gamla vänners liv.

    Men jag kan förstå att det blir hemskt jobbigt om man blir så engagerad att man berörs så djupt.

    Själv sållar jag bland inläggen, tar en del med en nypa salt och ser det som en kul grej. Sen skulle jag aldrig få för mig att bli upprörd över att någon skriver om sin middagsplanering- jag behöver ju inte läsa!

    Svara
  3. Åsa

    håller helt med Minstral! Hon skrev så bra att jag inte har nå mycket att tillägga mer än det nedan.
    Är det någon man tycker ”spammar” finns det faktiskt möjligheten att inte ha denne bland statusuppdateringarna ett tag.

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Själv har jag sett och förstått att olika människor ”använder” FB på vitt skilda vis varav jag PERSONLIGEN har svårt att förstå vissa men det är ju verkligen upp till var och en.
    Att publicera varje fis man släppt förstår jag inte riktigt, ej heller att urskiljningslöst berätta om allt möjligt för kreti och pleti.
    Men om man skiter i hur andra människor (presumtiva arbetsgivare, samarbetspartners, lärare eller vem det nu än må vara) KAN uppfatta en, och hur det ibland i vissa sammanhang KAN ligga en i fatet så är det bara att skriva på utan eftertanke.

    Svara
  5. Louise

    Antingen har jag väldigt trevliga och skötsamma vänner på Facebook eller så har jag verkligen lyckats anpassa diverse inställningar och liknande helst efter mina intressen, för jag känner inte alls igen den där bilden av FB. Å andra sidan ser jag nog FB som ett arbetsredskap, på samma sätt som jag använder LinkedIn, Twitter och en hel massa annat som följer med när man delvis jobbar som webbredaktör…

    Ett tips för att slippa ta del av vissa personers vilja att informera omvärlden om minsta lilla andetag: Längst ner på Nyhetssidan (”news feed”) på FB finns Redigeringsinställningar. Där kan man välja vilka vänner man vill dölja statusuppdateringar från, på så sätt kan man blockera sk attention whores.

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Vilket bra tips Louise! Jag är för oinsatt för att ha kommit på detta själv men ska nu absolut blockera en del ”fis-släpps-informatörer” :).
    Jag använder bl.a. FB för att ”marknadsföra” bloggen men erkänner villigt att jag gladeligen slipper ta del av massa annat där.

    Svara
  7. Patrick

    @Minstral
    Jag önskar verkligen att jag hade haft din sunda och oförstörda syn på FB. Tyvärr har jag inte det. Blir irriterad varje gång min mamma (i sin status) måste berätta för alla att nu är det minsann bara fyra dagar kvar till hon sitter på charter-flyget. Nästa dag är det tre dagar kvar och enligt SMHI är det 78 grader varmt och solsken 25 h/dag. En stor stark kostar motsvarande 72 svenska öre…och allt är så himla fantastiskt.
    Eller när min f.d. kompis lägger upp tio nya, korniga och tillgjorda webcam-foton på sig själv (har exakt samma ansiktsuttryck på varenda ett foto, så egentligen hade det räckt med ett foto). I somras tror jag att hon lade upp ca 100 nya strandfoton på sig själv (jo, hon skaffade silikon för 2-3 år sedan). Det var foton som alla var skurna precis under brösten (så länge tuttarna syntes och inte magen så var nog allt all right).

    Om någon delar med sig av genuin glädje, då är jag den förste att ”gilla”. T.ex. när min kompis hade köpt ny bil. Han lade upp tio bilder från alla möjliga vinklar och berättade om prestanda o.s.v.
    Eftersom han inte är en skryt-Pelle, inte är en FB-missbrukare som skriver en massa irrelevant dynga varje dag, och spontant delade mig sig av sitt nyförvärv, gratulerade jag honom och önskade all lycka med bilen. Jag var väldigt glad för hans skull eftersom jag visste att han hade siktat på den bilen i ett par år.

    Men det är inte han som är FB:s varböld. FB:s varböldar är alla dessa människor som t.ex.
    ;skryter om och om och om igen om samma saker (allt från viktminskning till hur bra det går på jobbet)
    ;använder FB som en öppen dagbok, hur intim och privat informationen, i mitt tycke, egentligen borde vara
    ;som spammar ner med otaliga statusuppdateringar varenda dag (jo, jag har hört att man kan sålla bort statusuppdateringar från vissa människor…problemet är bara att en gång i månaden, bland dessa hundratals onödiga statusuppdateringar, kanske det kommer en uppdatering så är långt mycket viktigare än alla andra)

    FB är säkert jättebra och kul för vissa…jättebra. Personligen har jag inte, under 4 års medlemskap, haft den minsta nytta av FB. Snarare för FB med sig fler nackdelar (för min egen del alltså) som t.ex. att jag totalt har tappat respekten för vissa jag känner.

    Puzz på dig!!=)

    PATRICK gillar detta

    Svara
  8. Minstral

    Synen på FB blir vad man gör den till. Jag har nog bara tur för mina ”vänner” på FB är inte alls på det sättet ni beskriver. Man kanske oxå ska sålla redan på stadiet ”Lägg till som vän”?

    Sen ärligt talat så bryr jag mig inte et dugg om att vissa skriver inlägg som inte faller mig i smaken, det är ju bara att scrolla förbi????

    Nä, tagga ner och ta det för vad det är, EN SIDA PÅ INTERNET. Jag anser fortfarande att om man som vuxen känner så starkt för FB så har man lite problem.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>