Dagens (häst)fråga med följdfrågor

Hur ska man få hästägare att förstå att hästens basföda utgörs av stråfoder och att det inte är detta som ska minskas framför kraftfodret om hästen bör gå ner i vikt?

Varför drar man ner på hö/ ensilage till ett minimum så att hästen står hungrig stora delar av dygnet och äter upp exempelvis morgongivan på 20 minuter medan man fortsätter att ge hästen kraftfoder?

Varför förstår man inte att en konstant hungrig häst inte är en nöjd och glad häst?

Varför förstår man inte att en ekande tom mage ökar risken för stereotypa beteenden, magsår och kolik?

Varför slösar man pengar på dyra kraftfoderblandningar samtidigt som hästen inte ens får den rekommenderade givan av stråfodret?

Ramlade över en tråd om just detta i Bukefalos men har tyvärr stött på det MASSOR av gånger IRL genom åren också:

http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?t=1068327

12 kommentarer Skriv kommentar

 1. Filippa

  Ibland tror jag att folk tror att hästen går upp bättre i vikt på allehanda tillskott också. Dvs att man tar bort lite strå för att ge plats för mer tillägg.

  Min går på fri tillgång, samt ”tilltjockande” tillskott. Inte blir han rundare för det tyvärr. Men det kanske är et lyxproblem =)

  Svara
 2. Åsa

  Jaa du, jag har tyvärr undrat det gång efter annan genom åren…
  Folk som står och säger att ”grovfodret är ju så VIKTIGT” sedan gör de tvärt om, behåller kraftenoch drar ned på strået eftersom hästen blir fet och bukig tom av halm enl dem, men eftersom det rider sååå hårt (typ lätt dressyr…..) så MÅSTE den ju ha havre för att ORKA!
  *suck*
  I mina mer uppriktiga stunder har jag påpekat för dem att hästen inte är bukig av stråfodret, utan för att den inte jobbar med magmusklerna >:-) men det går sällan fram….
  Att min nordis med fri tillgång på hö & halm inte är bukig är ju bara TUR 😉

  Svara
 3. Birgittas hästsida

  Enligt mig överskattar folk i gemen hur mycket mat deras häst behöver i förhållande till hur mycket (läs: lite) de rider.

  De flesta jag känner rider max 5 ggr i veckan, ca 40 minuter per gång och på ett sådant sätt att hästarna knappt blir svettiga (inte av att anstränga sig i alla fall).

  Själv rider jag ”hårt” i förhållande till ridning enligt ovan men min häst får knappt något kraftfoder ändå. Jag ger hellre mycket stråfoder så att hästen står lugn, glad och MÄTT i boxen.

  Svara
 4. Malin

  Hur ser Archies foderstat ut nu och hur såg den ut innan han fick fång?

  Mvh Malin

  Svara
 5. Birgittas hästsida

  Tidigare: 3 kg havre och ca 11 kg torrt ensilage.

  Nu: 1 kg havre, 1/2 kg lucernpellets, några dl betfor, ca 12 kg hö och ensilage (jag blandar).

  Som mest 4 kg havre när han växte och som minst 1/2 kg havre.

  Svara
 6. Anna-Kajsa

  Fast i det här fallet, liksom i många andra handlar det ju om att folk förfasar sig över att ANDRA gör så, inte att de själva säger att det är bra. Jag kanske lever i en skyddad värld, men jag vet faktiskt ingen som fodrar på det sättet i min bekantskapskrets? Det finns hästar som får lite hö, för att de blir tjocka, men de får halm eller gräsfröhalm som komplement, och de får definitivt inte en massa kraftfoder. Är det inte snarare så att detta är något som är populärt att förfasa sig över just nu, eller är det en naiv syn på det hela?

  Svara
 7. Linda

  Mitt ”bekymmer” är att vårt hösilage har så högt proteininnehåll. Det ligger på 85 g smb rp. Kvoten protein/energi ska ligga på ca 6 för en tävlingshäst. Inte lätt att anpassa foderstaten då. Min häst (7-årig valack som tävlas i MsvB och tränas S:t George) får 8 kg hösilage. På dessa 8 kg så får han ett stort proteinöverskott. För att utöka strågivan så får han också halm. Jag måste alltså ge min häst en stor mängd energi för att få en bra kvot. Havre är uteslutet pga stärkelsen + att det innehåller ganska mkt protein. Ger honom olja som ju är ren energi. Men han blir dålig i magen om han får mer än någon dl per dag. Har hittat ett kraftfoder ”Vitafor Derby” som har högt energiinnehåll och relativt lågt proteininnehåll. Jag ger honom 1 kg per dag av detta (han har aldrig fått mer än 1 kg kraftfoder per dag). Jag hoppas han ska fungera bra på detta. Som en foderrådgivare sa ”Proteinöverskott gör så att hästen känner sig som vi gör efter ett julbord” ;-). Någon som har erfarenhet av samma problem som kan tipsa mig om en bra lösning?

  Svara
 8. Birgittas hästsida

  Anna-Kajsa:
  fast under alla år jag stod på ridskolan ingick det 6 kg hö eller 7 kg ensilage i stallhyran. Jag var i princip den enda som köpte till stråfoder då jag anser dessa mängder på tok för små för stora halvblod.
  Det var inget ovanligt att även promenadhästar som knappt reds fick minst 2 kg havre.

  Svara
 9. Hästis

  Om man jämför med travhästar som får arbeta betydligt mer än de flesta ridhästar så har dom oftast i princip fri tillgång till stråfoder. Dessa hästar ser ändå ut lite som vinthundar (Soya 🙂 givetvis spelar genetik in, men ändå…motionen är nog a och o…. Läste en intressant artikel om ett seminarium med Lutfi Kolgjini och Royne Zetterman där dom båda var rörande överens om att stråfodret var viktigast och därmed också kvaliten på det. Dessutom hör jag från hippologeleverna på Flyinge att man där säger ”galoppera fett” dvs att rejäla galopparbeten aktiverar bukmusklerna vilket i sin tur stärker hästens ”korsett”.

  Svara
 10. Birgittas hästsida

  Tack för intressant kommentar Hästis! Bekräftar bara min uppfattning.
  Som jag redan nämnt anser jag att många rider på tok för lite för att deras hästar ens ska se åt havre.
  Att rida ut i 40 minuter varav 20 i skritt är knappt värt att sadla på för tycker jag men många hästar får inte mycket mer motion än så.

  Svara
 11. Anonymous

  Haha, jag har fått höra att jag är ”elak” när jag inte gav min häst havre!!! 😀
  Hade möjlighet att blanda hösilage och hö för att få en bra foderstat, behövde bara ge 0,5 kg lucern utöver stråfodret och det var ju perfekt.

  Vad gäller proteinöverskott har jag fått lära mig att när det kommer från stråfodret brukar man inte behöva oroa sig för det. (Sagt av välrenommerad, märkesoberoende foderrådgivare)

  /Nina

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>