Dagens (häst)fråga

Är det inte konstigt att alla ridskolor kräver att alla (även vuxna) rider med hjälm medan voltigeträning sker utan något som skyddar huvudet?

Man har ju till och med för de som tävlar dressyr skärpt kraven vad gäller hjälmanvändning så att man numera måste använda hjälm även i medeslvår klass men som sagt så tränar och tävlar man i voltige utan hjälm?

Jag undrar hur många ekipage som ramlat av under en dressyrtävling i medelsvår klass i Sverige de senaste 10 åren?

Jag gissar att svaret är typ 10 personer på 10 år (personligen har jag aldrig sett det eller hört talas om någon som gjort det).

Men att ”hoppa omkring och samtidigt göra konster” på en häst i full galopp anses tydligen inte lika farligt- eller?

6 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anonymous

  På voltigeträning på min ridskola krävs att man använder hjälm.
  Likaså vid körning, tömkörning och longering.
  På tidigare ridskola jag varit hade vi krav om att alla barn skulle ha hjälm hela tiden de hanterade hästarna (dvs även när de hämtade i hagen och ledde eller borstade dem).

  Jag kan inte riktigt se problemet med att ha hjälm faktiskt, hur mycket än alla hjälm-hatare säger att de är obekväma och varma… Det är väl många som alltid har hjälm på sig inom t ex byggbranschen eller gruvarbete eller…
  Det finns så många hjälmar som är både lätta och ventilerade att det knappast kan vara ett bekymmer (och ska vi prata värme på sommaren kanske man ska titta på de eländiga läderstövlarna också?)

  Svara
 2. Aramis

  Håller med dig; det känns väldigt märkligt. Och vad ännu märkligare är (ingen koppling överhuvudtaget till ditt ämne), är att jag tycker att ridsporten börjar stagnera! Håller du inte med?

  Svara
 3. Aramis - En dressyrblogg

  Stagnera i den bemärkelse att det:

  – i princip är totalt omöjligt att hyra ut boxplatser (för många bra anläggningar? eller färre ryttar?)
  – verkar nästintill omöjligt att sälja hästar nu för tiden (vet hur många som helst som står med hästar de inte får sålda).
  – nästan är tomt på de flesta tävlingar (arrangörer stryker efteranmälningsavigfter i hopp om att få fler anmälningar)
  – nästan ingen hör av sig på medryttarannonser (trots att bra hästar finnes och att det inte är fråga om någon större summa pengar)
  – många ryttare verkar enbart ägna sig åt rena rama soffliggarfasoner (det vill säga man varken rider eller motionerar sin häst till någon reda).

  Punkt slut.

  Svara
 4. Voltigör

  Hej! Jag hittade detta inlägg, och trots att det är nästintill sex år gammalt, vill jag gärna bidra med ett svar för att få lite klarhet i det hela 🙂
  Voltige är en av ridsportens grenar, dock skiljer den ju sig ganska mycket från ”vanlig” ridning och körning framförallt genom att voltigörerna själva inte har någon kontroll över hästen, utan det är linföraren som har det. Och jag förstår också att man, när man inte är insatt tycker att det är dumt att inte bära hjälm när man bedriver en häst-/ridsport. MEN och här kommer en punkt som man kan tänka på: Voltigörer är inte ryttare på samma sätt. Det som man håller på med går mer åt det akrobatiska, artistiska hållet med en faktor som på sätt och vis försvårar det hela, samtidigt som det blir något alldeles särskilt: Hästen! Tänk dig en akrobat på cirkus som ska lyckas balansera och utföra balanskrävande övningar med en klumpig, tyngdpunktsstörande vikt på huvudet. Använder man en ridhjälm tillkommer inte bara att synfältet inskränks vilket gör orienteringen i rummet svår, remmar och skärm riskerar att fastna i de andra voltigörerna eller utrustningen som även kan medföra kvävning. Jämför med bärande av cykelhjälm i en klätterställning. Detta var bara ett litet försök till förklaring som sagt, på ridsportförbundets hemsida finns ett dokument som behandlar hjälmbärande för voltigörer.
  http://www3.ridsport.se/ImageVaultFiles/id_41493/cf_559/Voltige_kommitt-ns_riktlinjer_vid_anv-ndning_av_hj.PDF

  Mvh

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>