Dagens (djur)fråga

Idag undrar jag, liksom i tidigare blogginlägg varför djurskyddet i Sverige fungerar och värderas så dåligt?
 
Det känns som att vi ”på pappret” värnar väldigt om våra djur men att man kan undra hur det står till med den saken om man tittar bakom kulissen och ut i verkligheten.
 
Om vi börjar med att titta på dom som faktiskt blir dömda för djurplågeri så är det verkligen inte många som fälls och de som de facto lyckas bli fällda får ju knappt något straff. Varför? Är djurs liv så lite värda?
 
Det är inte att undra på om folk till slut inte vill/ vågar/ ids göra någon anmälan- ”det händer ju ändå ingenting” tror jag att många resonerar.
 
Om man inte ens kan bli dömd när man gravt åsidosatt att sköta sina djur under så lång tid att de avlider vad skulle då hända om man anmälde någon som man ser sparkar sin hund eller som knappt låter hunden komma ut?
 
Och det är nog fint och bra i teorin att vi har djurskyddsinspektörer men när dessa är så underbemannade så måste i alla fall jag fråga mig varför man ”hittar på” fler och fler lagar och regler som de ändå inte har möjlighet (läs: tid) att kontrollera att de efterlevs.
 
Den senaste lagen om ”hästars möjlighet att röra sig i sina naturliga gångarter i hagen” är ett ypperligt exempel på detta.
 
Samtidigt som lagen börjar gälla läser man ”överallt” om hur otroligt mycket djurskyddsinspektörerna har att göra och att de bara har tid att åka ut på rena anmälningar.
 
Jag känner personligen till massvis med stall med hagar där inte ens en minishettis hade kunnat galoppera omkring men ”so what”? Vem bryr sig om detta när det knappt finns tid att åka och titta till djur som inte ens varit ute på en evighet?

5 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anonymous

  ”Varför? Är djurs liv så lite värda?”
  Men herregud!!! sen när blev detta nyheter?
  Men jag antar förstås att du är vegetarian alternativt endast äter ekologiskt kött.
  Det är kanske läge att tänka ett steg längre innan man gapar över att djur har så dåligt.
  Vad gör du själv för att förbättra situationen?

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Jag har aldrig påstått att detta är nyheter och nej, jag är inte vegetarian.
  Det känns som om du har missförstått mitt inlägg så jag vet faktiskt inte vad mer jag ska svara dig.

  Svara
 3. Anonymous

  Men varför skriva ett inlägg och förfära sig över djurhållningen, när du själv inte gör något för att förbättra den eller?

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  Inlägget handlar bland annat om att djurplågare inte får tillräckligt hårda straff (enligt mig) och att folk ibland inte vågar/ ids anmäla missförhållanden vad gäller djur.
  Det finns massor av andra missförhållanden man kan förfäras över (hur djur som ska bli människomat föds upp tex) och jag antar att det är detta du åsyftar att jag ”inte gör något åt för att förbättra” men just detta inlägget handlar inte om DET.Hade jag vetat något bra sätt att som enskild ”make a difference” i DOM fallen hade jag gjort det.
  Att försöka väcka debatt om än i aldrig så litet format via bloggen vad gäller MINA exempel är väl ETT sätt?

  Svara
 5. Birgittas hästsida

  Inlägget handlar bland annat om att djurplågare inte får tillräckligt hårda straff (enligt mig) och att folk ibland inte vågar/ ids anmäla missförhållanden vad gäller djur.
  Det finns massor av andra missförhållanden man kan förfäras över (hur djur som ska bli människomat föds upp tex) och jag antar att det är detta du åsyftar att jag ”inte gör något åt för att förbättra” men just detta inlägget handlar inte om DET.Hade jag vetat något bra sätt att som enskild ”make a difference” i DOM fallen hade jag gjort det.
  Att försöka väcka debatt om än i aldrig så litet format via bloggen vad gäller MINA exempel är väl ETT sätt?

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>