Hästmänniskornas obegripliga språk, del 2

Igår pratade vi om konstiga termer i samband med hästens motion och idag ska vi titta på vilka ord vi använder när vi tex ska rengöra hästen och dess boning.

ROTVISKA används väl inte så ofta idag men man kan ju undra hur ordet över huvud taget har uppkommit? En rot som viskar?

Då är det lättare att förstå varför PIGGBORSTEN inte är en alert borste utan just en borste med piggar på.

STRYK-KAPPOR- är det långa jackor som bestraffar en?

Och en GJORD- vad är den gjord av?

En TJUGA lär kosta mer än en tjuga och SKOTT-KÄRRAN kan man väl använda till mer än att köra skott i?

Skånskans ”BÖR” (egentligen rullebör) bör man nog inte använda i andra delar av Sverige- de vet inte vad det är (det betyder just skottkärra).

Om en häst har fått MUGG så är det inget man kan dricka ur utan en ibland besvärlig hudsjukdom som man snarast vill bli av med.

Hästens KORS är ingen religiös symbol utan en kroppsdel liksom dess KAR-LED, det är inte en led längs med vilken man färdas!

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Birgittas hästsida

    Minstral:
     
    Det gör inte ordet mer begripligt faktiskt, ha ha.
     
    ROTVISKA= något man sopar/ rengör rötter med???? Vad har detta med hästar att göra? Eller så använde man förr samma borste som man rengjorde potatis och morötter med till att borsta hästen? Så skulle det kunna vara!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>