Tisdag- det går framåt

Morgonens dressyrpass avverkades utan sporrar och med ett spö som användes ytterst sparsamt och som jag slutligen la ifrån mig helt.
 
Red mycket övergångar mellan trav och galopp och precis som vid något tidigare tillfälle så började Archie ”från ingenstans” att gå så där underbart som han gör i sina bästa stunder.
 
Detta var efter ca 30 minuter, han gick inte DÅLIGT innan men det var ändå en markant förändring och när detta var inträffade var det bara att ”åka häst”- jättehärligt.
 
Jag önskar att jag säkert visste VAD som utlöser denna förändring; är det något i min ridning (vad vet jag i såg fall inte än)  eller är det helt enkelt den tid det tar för Archie att fullt ut ”värma upp”.
 
Jag märker ju på mig själv att jag behöver tid på mig att ”komma igång”- i början blir jag lätt andfådd medan jag efter ett tag kommer in en annan andning eller hur jag ska säga.
 
En annan tanke som slog mig är att jag kanske inte ska rida fram så länge (45 minuter inklusive skritt) innan jag rider in på tävlingsbanan?
 
Nu är mitt mål med ridningen hemma att få Archie att gå på det där ”bästa sättet” så fort som möjligt, dvs det ska helst inte ta 30 minuter innan vi är där, och sedan orka gå där längre och längre tid innan den uppåtgående kurvan börjar plana ut och slutligen börjar söka sig neråt så att säga.

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Oj, hade jag ridit fram 45 min så hade Misty inte gjort många knop inne på banan. Min tränare tjatar alltid på mig om just det. 20-25 min rider jag fram bara ren uppvärmning alltså. Det som inte redan sitter kan jag ändå inte göra något åt på banan. De flesta hästar ”dör” ju lite inne på banan så dumt att sitta och trötta med framridning.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Jamen du har helt rätt Minstral!
    Även om jag kanske bara rider ”effektivt” i 30-35 minuter så behöver jag säkert inte det och vet inte varför jag började med denna dumhet :).
    Min häst är ju aldrig ”vild” eller tittig så att han skulle behöva en lång framridning pga detta.

    Svara
  3. AnnH

    Det är ju lite både och, det låter ju som om Archie på träning kommer in i sin andra andning efter ca 30 minuter… Men hur som helst så är det ju värt att testa alla varianter!

    Själv värmer jag upp kanske 20 minuter i trav och galopp. Sitter upp 40 minuter innan för att hinna skritta 10 minuter men också låta hästen varva ner 10 minuter i slutet. Då får hästen skritta och sista minutrarna stå HELT stilla och bara koppla av alla inputs från mig. Det har funkat bra på nästan alla mina. När jag sen efter denna super-nedvarvning sätter igång igen så är de jätte laddade igen.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>