Onsdag- hos veterinären

Idag har Archie varit hos ”sin” veterinär och även om i alla fall jag helst vill slippa dessa besök över huvudtaget så är jag oerhört tacksam över den eminenta service som just denna klinik ger oss.

Bara att jag fick tid till idag när jag ringde i måndags är för mig värt GULD, jag minns med fasa hur det var i början av min hästägarkarriär då ingen veterinär kunde ta emot en förrän om 2-3 veckor!

Egentligen fattar jag inte ens att vi hästägare accepterade detta fast å andra sidan- vad skulle vi göra?

Nä, det var bara att tiga och lida, tacka och ta emot och ibland valde man veterinär snarare efter just väntetiden än kompetensen för vem orkade stå och titta på sin halta häst i veckovis- inte jag i alla fall.

Hur som helst, Archies veterinär tar inte bara emot oss snabbt utan har även de övriga kvalitéer som jag kräver av någon med den proffessionen; bra bemötande och en förmåga att ställa korrekta diagnoser.

Att Archie sedan är oerhört populär på kliniken med sitt godmodiga sätt gör ju inte saken sämre :)!

Nå, om jag ska komma till saken så longerades Archie ua och därefter gjordes böjprov på alla 4 benen.

Då jag såg Archie luta huvudet mot veterinärens rygg på sitt vänligaste vis förstod jag att han inte kunde vara speciellt illa däran, har han ont blir han jättestörd när man böjer hans ben och det syns lång väg att något är fel.

Nu hade han faktiskt en liten reaktion i kotan vänster fram och dessutom var han störd när veterinären började peta i hans mugg på samma ben.

Muggen är ytterst lindrig och har kommit de senaste dagarna men Archie har tidigare visat att han är rätt så känslig för sår i karleden (min ”hårding”, jo pyttsan….).

Såret han blev halt av i somras (på det andra frambenet) satt också i karleden (ett ärr finns fortfarande kvar som ett minne) och jag minns hur förvånad jag var att ett sådant förhållandevis litet sår kunde göra att Archie var halt i över 2 veckor.

Då hade han också rejäl puls i benet, idag är han bara liiite varm och lika lite svullen kring kota/ hovled.

Eftersom mitt största bekymmer är att jag tycker att Archie har gett ett trött och ämligt intryck den senaste tiden togs ett blodprov som jag får svar på om några dagar.

Direktiv från veterinären är nu en veckas hagvistelse samt att jag kan gå med Archie om jag är rädd för kolik pga för mycket stillastående i hagen samt därefter en veckas uppsutten skritt och återbesök därefter.

Muggen ska stävjas genom insmörjningar med ett bakteriedödande medel 2 gånger om dagen.

Jag är mycket nyfiken på vad blodprovet visar (ingenting gissar jag) och så får jag se om Archie kvicknar till av att vila sig lite.

7 kommentarer Skriv kommentar

  1. annakarlegard

    Jag kan ge ett tips för att hjälpa er att bli av med muggen snabbare. Min häst hade hemsk mugg för tre år sedan och det var ett helvete att bli av med den. Tillslut fick jag spruta henne med penicillin men det vände inte förräns jag köpte ett par equi-chaps. Vi hade problem med leriga hagar där hon stod men dessa höll benen torra hela dagen och muggen försvann på bara någon vecka.
    http://countrysmiths.co.uk/proddetail.asp?prod=Equilibrium-Close-Contact-Equi-Chaps

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Anna:

    Efter att ha kollat på länken kan jag konstatera att dessa skydd ser ut som kopior av mina back-on-track-skydd. Skillnaden är väl att dina skydd är tunnare (och billigare misstänker jag).

    Super att det hjälpte mot muggen i alla fall! Archie har så lite och bara i karleden- där är det svårt att få skydd som verkligen sitter (täcker)

    Svara
  3. Anonymous

    Kom reaktionen efter böjprovet borde den inte ha med muggen att göra. Antar att ni inte försökte släcka (för då hade du säkert skrivit det :))?

    /Prick

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Nej, vi sprutade ”bara” kotan.

    Reaktionen var inte speciellt kraftig så jag hoppas att vad den än berodde på så ska det vara borta om 14 dagar.

    Muggömheten är redan borta (liksom i princip muggen för det var inte så mycket).

    Svara
  5. Prick

    AHA, jag fick intrycket av att reaktionen antogs komma från karleden.

    Fast jag kan ändå tycka att man släcker innan man behandlar. Eller kanske inte om man bara sprutar tuppkam, men eftersom du ska vila två veckor antar jag det blev cortison (eller både och).

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Prick:
    Har aldrig varit med om att man bara sprutar m cortison och endast en gång varit med om enbart tupp-kamsspruta. Det var Heron som fick den injektionen och han fick en sådan kraftig reaktion efter några timmar att jag trodde att hans sista stund var kommen (kunde knappt gå).

    Svara
  7. Anonymous

    OK. Tja, det är väl annorlunda i min värld :-). Är man noga med vila och inte sätter igång för tidigt kan man använda enbart kortison tycker man här omkring.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>