Resultat är en färskvara

Hade en intressant diskussion med en hästutbildare härom dagen då vi kom att prata om att det idag finns en hel del hästar som varit till försäljning ”i evigheter” och hur trist det måste vara för deras ägare.

I en del fall vägrar ägarna styvnackat att sänka priset som om det vore någon slags prestigeförlust utan att reflektera över att

a) varje månad i ett försäljningsstall (eller hos ägaren) kostar x antal tusenlappar

b) varje dag (eller minut om vi ska vara riktigt krassa) riskerar hästen att skadas (i hagen, vid ridning, i stallet) och därmed bli osäljbar under en kortare eller längre tid.

Har man väl fattat beslutet om försäljning är det väl bättre att gå ner lite i pris och ”bli av med” hästen än att varje månad behöva lägga tusenlappar och tid på något man inte ens vill ha längre?

I detta sammanhang kom vi in på det faktum att vissa ägare dels inte förstår att prissätta hästen korrekt över huvud taget men också att de inbillar sig att det går att sälja på gamla meriter.

Och där var både jag och hästutbildaren rörande överens- få saker i livet har ett beständigt värde och en hästs tävlingsresultat har det definitivt inte utan är verkligen en färskvara både i dressyr men framför allt i hoppning.

Att komma dragande med vad hästen presterade på någon hopptävling för 2 år sedan är mer pinsamt än något annat då vilken kunnig hästmänniska som helst vet att det går att ”förstöra” en hopphäst på ingen tid och att det kan räcka med 2-3 rundor i en för hög klass för att hästen därefter aldrig mer ska hoppa som den en gång gjort eller att det i vart fall kan ta otroligt lång tid innan man kommer tillbaka till ”fornstora dar”.

Med en dressyrhäst är det väl mer så att har hästen väl tex lärt sig att byta i serier så kan den sedan göra det igen även om det inte tränats på månader (för att ta detta som exempel) men även här gäller färska resultat!

Att som någon vid annonsering åberopa hur högt hästen löshoppats ter sig förresten också komiskt så vida det inte handlar om en unghäst då man i princip kan få vilken ”åsna” som helst att i frihet hoppa ganska högt (och detta behöver inte ha den minsta relevans för hur hästen sedan kommer att hoppa med ryttare tävling).

Således hoppade min egen totalt otränade…nåja inte åsna…men 3 åring (Archie) över ridhusdörren vid ett tillfälle men hade jag planerat att sälja honom då hade jag inte tex skrivit ”lämplig som fälttävlandshäst- löshoppat fast hinder (ridhusdörr) på 1.50” *GARV*

En kommentar

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>