Måndag- deppvarning

Usch- nu är det verkligen inte kul att vara Birgitta, hästägare.

Ingen ridning, mörkt ute innan man lämnar jobbet och som lök på laxen regnar det- IGEN!

Förhoppningsvis blir det bättre imorgon; då har jag i alla fall semester och får börja skritta på hästen.

Idag blev det tömkörning i ridhuset och det är också något att vara tacksam över- ridhuset.

Hur folk kan klara sig utan ridhus övergår mitt förstånd men så brukar de inte heller rida ”seriöst” i ur och skur utan kan lika gärna skippa ridningen då och då. Man gör ju som man vill….

Idag har mina tankar ganska ofta gått till den stackars 17-åriga flicka som avled i ridhuset på Hvuderups gods igår.

Än vet man inte hur olyckan har gått till men för i alla fall hennes närmaste spelar det kanske inte så stor roll- bara det faktum att flickan inte längre lever måste vara fullständigt förödande.

Så bräckligt är livet ibland och i DET sammanhanget kanske en halt häst och lite regn inte är något att oja sig över….

10 kommentarer Skriv kommentar

 1. Petra

  Jag tror det finns måååånga som rider seriöst trots att de saknar ridhus. Jag har alltid haft hästar som behövt jobbas 5-6 dagar/vecka oavsett väder. Sen är det ju väldigt bekvämt nu när vi har ridhus hos ”grannen” sen 2 år tillbaka, men väljer ändå ofta att rida ut trots regn eller snöfall. Tränar man för instruktör 2 ggr/vecka som Hennessy gör nu så vill man ju gärna varva med iaf hälften av passen i skog och mark också.

  Känner också med den avlidna 17-åringens anhöriga. Fruktansvärt tragiskt.

  Svara
 2. Minstral

  Jag har inte tillgång till ridhus men rider seriöst ändå, det är bara att bita i det sura äpplet:)

  Svara
 3. Linda

  Din tolkning av seriös ridning (seriöst= ridning ca 6 dagar i veckan ca 1 timme åt gången) innebär att jag inte är en seriös ryttare ;-). Jag rider min 7-åring 6 dgr per vecka. Har 5 minuters skrittväg till Dagstorps anläggning med 2 ridhus och 3 utebanor. Tävlar min häst i MB dressyr och tränar mot start i S:t George till våren. Jag tränar dressyr i ridhus ca 3 dgr per vecka men oftast inte mer än 35-40 min. Nu har jag förmånen att äga en mkt begåvad häst som har lätt för sig. Jag kan inte sitta och traggla rörelser på honom. Han gör de så pass bra med en gång. Han behöver däremot bli starkare och det blir han bara om jag successivt bygger upp hans styrka med olika sorters arbete. Han är också så lösgjord så det är inget jag behöver jobba något speciellt med. Kan erkänna att jag ibland inte riktigt vet vad jag ska hitta på när jag rider för att min häst ska få tillräckligt med motion :-). När det gått 30 min och skolor, ökningar, piruetter och bytesserier fungerar utmärkt (i förhållande till hans ålder och utbildningsstatus) så slutar jag ridpasset. Jag konditionstränar en gång i veckan, tömkör 1 gång i veckan (ca 30 min) och rider ut 1-2 ggr per vecka (klättrar, långa skrittpromenader mm). Rider jag 1 timme så består passet av åtminstone 20-30 min skritt på lång tygel. Jag rider en rörelse, sen skritt. En upprepning eller en ny rörelse sedan skritt igen. Angenämt problem, jag vet ;-). Kan tillägga att min häst har väldigt bra kondition trots min mindre seriösa ridning ;-).

  Svara
 4. Birgittas hästsida

  Som du kanske förstår så raljerar jag lite Linda- man kan GIVETVIS rida 30 minuterspass som är en miljon gånger mer ansträngande än de som pågår i 2 timmar- det beror ju helt och hållet på vad man gör.

  Varför jag skrev ”6 gånger i veckan en timme åt gången” som exempel är för att jag faktiskt känner YTTERST FÅ ryttare som rider 6 gånger i veckan på en regelbunden basis.

  Dessa ryttares MÅLSÄTTNING kanske är att de ska rida så här ofta/ mycket men av trettioelva olika anledningar blir det nästan aldrig så.

  De kommer för sent, har fått jobba över, känner sig krassliga, ska på en fest, har ingen lust, tycker att det är för dåligt väder och sju milijarder andra skäl till att skippa ridningen och då är det kanske (?) lättare att hävda att ” man klarar sig utan ridhus” eller just skylla på att man inte har något ridhus (dvs när man inte rider varje dag).

  Jag som aldrig ställer in ett ridapss NÅGONSIN skulle inte klara mig utan ridhus då jag inte vill rida i mörker och mitt heltidsarbete omöjliggör att jag rider i dagsljus annat än i undantagsfall.

  För övrigt är du bara att gratulera till en ovanligt ”lätttränad” häst som det är FÅ förunnat att äga.

  Jätteskönt och bra för dig om du inte BEHÖVER rida mer än du gör även om du säkert hade kunnat utöka dina pass med mer varierat arbete om du hade känt behov av det.

  Svara
 5. Anonymous

  Tycker Linda verkar ha ett mkt bra upplägg på sin träning. Upplever det ofta som att många ”tränar” ihjäl sina hästar.
  Inte så att de rider för mkt men de gör inte arbetet roligt och omväxlande för hästen, utan siter och nöter skolor och dylikt 5-6 dagar i veckan. Det är knappas omväxlande för hästen och brukar sluta med att de tappar lusten för arbetet helt.
  Samma gäller för de hoppryttare som bara rider seriöst när de hoppar. Grunden finns inte där och när det står dressyr på schemat kan hästen inte gå en skänkelvikning utan att stå emot.
  Nä, omväxlande arbete är det bäst oavsett om man hoppar eller rider dressyr. Det tycker jag är seriös ridning och till på köpet får man en glad häst med bra kondition.
  /Annika

  Svara
 6. Birgittas hästsida

  Jag håller helt med dig Annika!

  Vet flera ryttare som tex i princip aldrig rider ut pga egen rädsla men då anser jag att man får ”leja bort” ridningen till någon annan som vågar.

  Själv försöker jag variera mellan dressyrträning, hoppning, tömkörning inne och ute, ”vanlig” uteridning eller bara långa skritt-turer osv.

  Om man VILL och skaffar sig KUNSKAP finns det hur mycket som helst som man kan göra med de flesta hästar.

  Svara
 7. Linda

  Visst förstår jag att du raljerar. Det är därför jag använder ”;-)” flera gånger.

  Tack, Annika :-). Ja, jag kan säga att min häst är aldrig negativ till att arbeta. Han visar inget som helst motstånd till att gå till ridhuset och har aldrig gjort. Det gör ont i mig att se dessa hästar som aldrig får ut i naturen utan bara rids på bana..

  Visst kan jag utöka mina ridpass med mer omväxlande ridning om jag känner behov av det, men jag är mycket noga med att min häst aldrig får gå ifrån ridhuset med en negativ känsla. Går han bra och allt fungerar så går jag hellre därifrån än att fortsätta med något annat och trötta ut honom.

  Svara
 8. Petra

  De flesta hästfolk jag känner (inkl mig själv) rider faktisk seriöst när de är igång och tränar/tävlar. 1 timmes ridning 6 dagar/vecka är nog ganska normalt. Visst blir vissa pass kortare men andra längre så snitt-tiden hamnar på 1 tim för oss.

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>