Birgitta bokmal

Jag har alltid läst väldigt mycket.

Släktingar i fd Jugoslavien lärde mig att skriva redan som 5-åring och ett av mina första skolminnen förknippade med läsning tycker jag säger en del om den jag sedan växte upp till :).

Vi fick i uppgift att läsa ett kort stycke i en bok och sedan skulle ens förälder intyga hur många gånger man läst stycket.

Jag läste det 100 gånger (!!!!) och mina föräldrar tvekade inför att verkligen intyga detta- de trodde, fullt förståeligt, att de/ jag inte skulle bli trodda :)!

Kanske är det ett släktdrag att läsa mycket; min mormor och mamma läste/ läser mycket men började i vuxen ålder- själv började jag tidigt och blev en flitig besökare på Kirsebergsbiblioteket redan i unga år.

Jag minns hur jag stapplade hem dignande under högen av böcker som jag inte kunde motstå, det var olika typer av äventyrsböcker (Hemliga sjuan och Fem-böckerna tex) men också hästböcker som de om Jill och Britta och Silver.

Efter något år upptäckte jag även en affär vid namn ESSET där man kunde sälja och köpa begagnade böcker och jag minns vilket paradis jag tycker att detta etablissemang var.

Jag hade ju redan dammsugit biblioteket på allt av intresse och på den tiden (säkert likadant nu) så hade biblioteken någon policy om att inte köpa in vilka böcker som helst ( läs: det som DE betraktade som ”skräplitteratur” för barn) vilket tex gjorde att det aldrig gick att låna Kitty-böcker eller böckerna om syskonen Mary och Lou.

Men nu kunde dessa alster alltså inköpas för en billig penning (tror de kostade typ 5 kronor på den tiden) och dessutom bytas in mot ANDRA böcker när de var utlästa.

Något jag också minns var när jag fann ”Svarta Hingsten-böckerna”. Du store tid som jag sträckläste dessa! Jag GICK nästan bokstavligt omkring med en bok under näsan och jag minns vilken enorm sorg och TOMHET som infann sig när den sista boken var utläst!

Sedan några år tillbaka köper jag i princip inga böcker alls; dels finns allt att låna gratis på biblioteket och dels så dignar våra bokhyllor hemma då både maken och jag har mängder med böcker som vi inte nänns slänga. Vi har helt enkelt inte plats för mer böcker och jag tycker som sagt att bibliotekets service med att beställa böcker fungerar ypperligt.

Annars läser jag även mycket tidningar och vill påminna om ett tips jag redan givit tidigare:

Slå er ihop med någon om en prenumeration eller låna tidningar av varandra: på så vis får ni dubbelt så mycket att läsa till samma kostnad.

Och det är väl dumt att bara slänga en tidning när den är utläst om man kan byta den mot en annan eller rent av ge bort den till någon som är intresserad av samma saker som en själv.

Jag har en arbetskamrat med vilken jag tillämpat detta system sedan något år tillbaka; vi läser skvaller, mode, heminrednings och hundtidningar i massor och byter dessa med varandra.

Eftersom arbetskamraten dock inte är hästintresserad brukar jag skänka Ridsport till en tjej i stallet- så kommer den till nytta hos någon annan.

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. rackemarie

    Ja, du: Svarta Hingsten-böckerna lästes om och om igen. Jag hade utgåvan som gavs ut av ”Röda ramen”. Jag minns att jag tyckte att omslagsbilderna var så vackra. Kanske var det här som drömmen om att en dag äga ett arabiskt fullblod väcktes. Nu var ju Svarten en ovanlig arab och verkligheten har nog ännu inte sett hans like:), men en arab blev det som första häst även om vår är liten och vit så nog är han snabbare och mer uthållig än stallets alla stora halvblod tillsammans. Tänk vad en bok kan väcka drömmar som aldrig slocknar och hålla den lilla flickan levande inuti oss (till Birgitta, 12 år, från Marie, 12 år).

    Svara
  2. Åsa

    Jag är som ni, läser alltid någon bra bok, men vill inte heller köpa böcker, för var ska man göra av dom sedan? Jag har de sista åren bara köpt pocket och sedan skänkt bort dom till vänner och bekanta.

    Till biblioteket hinner jag inte ta mig, tyvärr…

    Men.. så upptäckte jag läsplattan, jag som normalt är helt ointresserad av teknik insåg ganska snabbt att detta var en grej för mig. Plattan är ganska dyr att köpa in, min kostade 2300 kr, men underverket med den är att man kan låna hem böcker till den via datorn på bibliteket utan att det kostar ett öre, och man kan göra det precis när man vill :O) Och alla böcker finns alltid där! Man lånar i 28 dagar, sedan försvinner filen men kan kan ju låna om den om man inte hunnit läsa klart..
    Att läsa på en platta är som att läsa från en bok, det är alltså ingen ”skärm”, som man blir trött i ögonen av.
    Jag kan varmt rekommendera denna uppfinning, men fråga inte på Biblan hur man gör, för personalen, (iallafall i Svedala där jag bor) har ingen aning.. :O)
    Men tjejer, läste ni inte Windy-ledarhingsten när ni var små? Den var innan svarta hingsten.. Heelt underbar bokserie om en vildhästflock.
    Och jo, jag läste såklart också Svarta hingsten.. :O)

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Åsa:

    EN Åsa till på bloggen :)! Nu är ni minst 4 Åsa-läsare som jag vet om :)!

    Nej, just Wendy-böckerna är väl i princip en av de få hästserier som jag missade. Kanske för att den handlade om vildhästar? Jag ville läsa om om hästar som tävlade :)!

    Läsplatta lät ju väldigt intressant! Och priset kommer säkert att sjunka efter ett tag precis som all annan teknik gör efter några år.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>