Tillbakablickar: mina arbeten

Annonsen i gårdagens blogg om mannen som åtog sig hundpassaruppdrag fick mig att minnas hur jag i min ungdom ägnade mig åt just denna syssla och jag har en del roliga minnen från denna tid som jag tänkte berätta om i 3 inlägg framöver.

Jag var över huvud taget ett väldigt driftigt barn och sedermera ungdom och jag misstänker att detta är skälet till att jag idag tycker att många ungdomar är både lata och bortskämda.

Förmodligen brås man väl ibland/ ofta på sina närmaste när det gäller exempelvis ”driftighet” och jag behöver bara titta på min pappa och hur han framlevt sina dagar för att förstå varifrån detta ”driv” hos mig själv härstammmar från.

Sedan har mina föräldrar aldrig någonsin krävt eller ens uppmanat mig att vara driftig på olika vis utan det har varit helt naturligt för mig och något jag själv velat.

Jag har alltid haft högsta betyg i skolan tex, har alltid gjort mitt bästa och aldrig skolkat eller på annat sätt misskött studierna.

Vad gäller fickpengar har jag ända sedan jag var liten ”jobbat” på olika vis- det började med att jag sålde maj-blommor och lotter varefter det blev jultidningar och utdelning av reklam och så då hundpassningen :).

När jag tänker tillbaka var det sällan lättförtjänta pengar men med facit i hand är jag glad att ha gjort denna erfarenhet och att jag inte fick allting serverat.

Jag har även haft diverse extrajobb och sommarjobb under både min studietid och låååångt efter att jag fick arbete som socialsekreterare och detta har både gjort att jag har kunnat unna mig en hel del men också att jag både förstår pengars värde och skulle kunna klara mig med mycket små medel om jag hade varit tvungen.

Ett av mina första riktiga arbeten var med städning eller lokalvård som det så fint heter och detta utfördes 2 gånger i veckan, på morgonen innan det var dags att bege sig till skolan (gymnasiet).

Därefter följde arbete inom hemtjänsten och vården, på ett foto-företag där jag framkallade filmer dagarna i ända (där fick man se det mesta må ni tro….) samt på Samfoods fabrik där jag packade bacon i ett fryshus.

Det sistnämnda arbetet var nog det mest själsdödande av dom alla- monotont, tråkigt, bullrig och kallt- jag räknade dagarna tills detta sommarjobb skulle ta slut.

På hästfronten har jag drivit cafeteria i flera år (på ridskolan) och detta arbete var oftast både roligt och lönande men dock inget jag exemplevis skulle vilja ägna mig åt idag- det skedde på kvällstid och stal nästan all fritid.

Slutligen har jag jobbat hur mycket extra som helst på ridskolan, både med lokalvård och diverse ”tjänster” (kört lektionshästar till bete, djursjukhus och allt möjligt annat) samt framför allt med stallskötsel.

Jag vet inte hur många hundratusentals halmbalar jag slängt ner från loftet i mina dagar, hur många boxar jag mockat och hur många hästar jag utfodrat.

Ett många gånger slitigt och tungt arbete men om inte annat har det bidragit till mina kunskaper om hästar på olika vis och gjort att jag känner mig säker i de flesta situationer och har förmåga att läsa av djuren.

Ja, som sagt…det har blivit en hel del arbeten genom åren och jag minns hur en klient, på den tiden jag arbetade med ekonomiskt bistånd (”socialbidrag”) sade lite raljerande till mig:

”Ja, ja…det är lätt för dig att sitta där på din fina stol och ha åsikter. Du vet inte hur det är…..” och då tänkte jag att det är precis det jag vet; dvs hur det kan vara att behöva snåla och gneta samt jobba med sådant man egentligen inte vill för att kunna ha det man vill- i mitt fall ett penga-slukande hästintresse.

En kommentar

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>