Dagens (hjälm)fråga

Som många av er kanske vet är jag själv absolut ingen hjälm-Hitler utan står tvärtom för den (som jag uppfattar det) ganska kontroversiella åsikten ”om du är vuxen: GÖR SOM DU VILL” (vad gäller just hjälmbärande eller ej).

Detta till trots måste jag höja ett par ögonbryn när jag läser att man i tv-programmet ”Ponny-akuten” visar en av frontfigurerna, den förvisso VUXNE, Tobbe Larsson ridandes utan hjälm.

Oavsett vad just jag, eller för den delen Tobbe anser om hjälmanvändning så har jag otroligt svårt att förstå hur man från produktionsledningens sida kan låta detta passera?

En gammal sanning är ju att barn inte gör som vi vuxna SÄGER utan som vi GÖR och att då i TV visa ett LÄRANDE program där en vuxen skippar hjälmen ter sig anmärkningsvärt.

Jag kan inte annat än misstänka att Tobbe Larsson på något sätt ställt någon form av KRAV på att få slopa hjälmen för sin medverkan för hur skulle man annars kunna förklara detta mycket märkliga agerande?

Ps. Detta inlägg skrev jag för några dagar sedan (det är inte ovanligt att jag har ganska många färdigskrivna inlägg ”på vänt” som jag tar till när inspirationen tryter) och sedan dess har bloggkollegan Havrepappa också haft synpunkter i ovanstående fråga (han är till skillnad från undertecknat en rabiat säkerhetsivrare vilket jag själv inte ids vara).

I ett av hans senaste blogginlägg kan man läsa hur Tobbe själv förklarar sitt icke-hjälmanvändande (han tycker väl i princip som undertecknad att man ska få göra som man vill som vuxen för verkligheten ser ut som så att folk rider utan hjälm) men jag tycker ÄNDÅ att det blir konstigt i ett tv-program för barn.

Vad tycker ni?

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Cecilia

    Precis det har faktiskt min dotter kommenterat när hon har sett programmet!

    Svara
  2. sofia

    Jo man kan göra som man vill OM det inte är för att man är med i ett program för barn!

    Tobbe borde föregå som gott föredömme!! Han får väl ha nån som stylar frilan efter klippet då han rider (OM det nu är det viktigaste utsidan)

    Svara
  3. Cia

    Min åsikt.

    Vad man gör själv hemma i sin egen vrå är var och ens ensak.
    Men om man är där andra och speciellt barn kan se en.. som på ridskola eller TV så tycker jag absolut att det är HJÄLM-PÅ-HUVUDET som gäller. Då är man automantiskt en förebild.

    Är noga med att mina barn har skyddsutrustning på sig när de handterar häst, även från marken. Så Axel har både hjälm och säkerhetsväst när han gör iordning hästen inför ridning och hämtar den i hagen. Hästar är stora, barn är sköra och tål inte en ”liten” tillrättavisning som hamnar på fel ställe från en ponny eller häst… Det gör inte vi vuxna heller… men vi har förhoppningsvis lärt oss att läsa av hästarna så att vi inte står på fel ställen så ofta.
    I slutet på denna filmen lastar Axel Rosea – hjälm och säkerhetsväst på:
    http://www.youtube.com/watch?v=D9KxQEYhEoo

    Så att rida i ett BARN och UNGDOMS program utan hjälm tycker jag visar på dåligt omdöme av alla inblandade. Tobbe kunde väl ha tryckt på sig en hjälm även om det kanske inte är brukligt att han använder det annars.
    Precis som du skrev Birgitta, barn gör som vi gör…

    mvh
    CiaA

    mvh
    Cia

    Svara
  4. Åsa

    nä, jag är inte heller hjälmtaliban och anser att vuxna gör som de vill och de som är under 18 får rätta sig efter föräldrarnas vilja. Men även jag reagerade när jag hörde det (vägrar titta, gillar INTE TL), för det är ju ett barnprogram med problemhästar. Och även jag har hjälm på mig när jag rider problemdjur eller hanterar hästar jag vet kan stå på bakbenen och vifta.
    Säkerhet är så oerhört mycket mer än hjälm och annat, men en hjälm kan var ovärderlig i många situationer och särskilt när man är oerfaren.

    Svara
  5. Anna Lind

    Håller helt med. Tycker verkligen att det är USELT. Samma visa förra säsongen när de var hos Jan Brink o hälsade på. Där satt han och nissade runt utan hjälm. Fattar inte att SVT godkänner det! Ett BARNprogram i BARNkanalen! Och frisyrproblematik kan det ju knappast röra sig om, varken för Tobbe Larsson eller Jan Brink….. Om de sitter utan hjälm på egen hand bryr jag mig NOLL om, men när de är i SVT i program för BARN får de bannemig sätta på sig hjälmen. Det är viktigare än att transporten är skurad när man ska lastträna är min enkla åsikt…..

    Svara
  6. Michelle Nattmaran Ugin

    Tobbe Larsson har jämfört ridningen med ”du skulle ju inte låta barnet köra bil fast barnet hade säkerhetsbälte på sig”, och har indikerat att han inte tycker att säkerhetsutrustning är så viktig, för hästen ska göra som man säger. Nu är ju det långt ifrån flera hästägares verklighet, en häst är ett djur vilket gör att många situationer är helt oförutsebara. Att gå ut med ett sådant uttalande, speciellt när man jobbar med problemhästar, är ju helt befängt. Han kanske har känsla för när man ska använda vissa övningar och metoder, men en vanlig Svensson står kanske bara och viftar rep i en paddock och får en spark i huvudet, för säkerhetsutrustning är ju inte så viktigt.

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Cecilia:
     
    Tror du att din dotter är så pass mogen/ smart 🙂 att hon inser att Tobbe ”gör fel” eller finns det risk att du nu måste tjata på henne att INTE göra som vissa vuxna?

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>