Dagens (djurskydds)fråga

När jag kör hem från jobbet ser jag tämligen ofta en häst (halvblod gissar jag) som står ensam i en grushage.

Eftersom det inte finns några andra hagar i närheten, ej heller angränsande stall eller dylikt och jag dessutom aldrig sett någon annan än just denna häst i denna specifika hage kan jag inte låta bli att fundera över om det inte är så att hästen hålls ensam- dvs utan andra hästar som sällskap eller ens inom synhåll.

Och eftersom, om så skulle vara fallet, detta inte är tillåtet har jag börjat fundera på om detta är något ”man” (läs jag) ska bry mig om?

Nu kör jag ju bara snabbt förbi men hästen ser inte lidande ut vid första anblicken och vad vet jag; den är kanske en sådan kuf som min egen Décima var som trivdes allra bäst utan andra hästar i närheten?

Kanske har ägaren fått någon dispens dessutom?

Ja…spekulationer….spekulationer….

Nu till dagens fråga: är detta något som NI skulle bry er om och hur hade ni i så fall agerat?

Eller anser ni att det är ok att hästar ska hållas ensamma, att man inte ska lägga näsan i blöt eller finns det andra aspekter som ni vill vädra på bloggen?

17 kommentarer Skriv kommentar

  1. Trasselkvast

    Jag tycker nog att en häst – även om den inte kan gå TILLSAMMANS med andra hästar av olika orsaker – SKA ha en kompis på andra sidan tråden åtminstone. Undantag möjligtvis om det är en hästilsk häst som riskerar att skada andra hästar, men för det första så torde det vara så sällsynt att det knappast existerar, och för det andra så borde väl en sån häst hellre tas bort.

    Nu är jag konflikträdd, så hade ringt Länsstyrelsen och tipsat anonymt bara. Men jag hade nog inte ”lämnat den åt sitt öde” i alla fall.

    Svara
  2. Ulla

    Jag tycker att hästar absolut inte ska hållas ensamma! Även om det är en hästilsk häst (som Trasselkvast säger)så ska dom ha sällskap med någon i en hage bredvid.

    Jag hade inte skitit i det utan hade försökt ”luska” lite efter information men om jag inte fått någon hade jag också ringt Länsstyrelsen.

    Svara
  3. Prick

    Jag tycker du gör helt rätt när du kör – förbi – hästen/stallet. Såvida djuret inte ser ut att fara illa, verkar stressad, mager (eller extremt fet för den delen), sjuklig osv finns det ingen anledning att bli upprörd. Att hästar ska ha en artfrände att umgås med är ju önskvärt men faktiskt inget krav enligt någon föreskrift. Det kanske finns en getkompis som inte syns. Att börja göra anonyma anmälningar verkar helt befängt ffa på så veka grunder som eget tyckande (jag tycker minsann att hästar ska ditten och datten – och är den ilsken ska den avlivas?! man häpnar!!).

    Vill man verka för bättre djurskydd finns det långt värre saker att arbeta mot än en häst som ser ut att må bra i en hage.

    Svara
  4. Anonymous

    Håller inte alls med Prick. En häst har enligt mig rätt att ha en artfrände, inte get eller dylikt.
    Att bara ha en häst är själviskt och inte alls förenligt med god djurhållning.
    Själv tycker jag att du ska anmäla och så får länsstyrelsen ta ställning. Finns där hästkompisar så är det inga problem.

    Svara
  5. Anna-Kajsa

    Jag håller nog med Prick i den här frågan. Om man ska göra en anmälan bör det vara uppenbart att hästen mår dåligt ur en objektiv bedömning. Att jag sen tycker att det är olämpligt att ha hästar ensamma är en annan sak.

    Svara
  6. Åsa

    jag håller med Prick. Ser hästen välmående ut i övrigt, inte stressad eller apatisk så skulle jag inte ringa. HAr för mig formuleringen är BÖR ha artfrände, med kor, get eller annat är ok. Så länge det fungerar för hästen så.

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Fast jag har bestämt för mig att det är förbjudet att ha hästar ensamma?
    Läste något referat i Ridsport där någon blivit ålagd att skaffa sällskap till sin häst- enbart människo-kontakt räckte inte (vilket ägaren ansåg).

    Svara
  8. Trasselkvast

    Prick och Anna-Kajsa: En häst, som är ett flockdjur mår – per definition – dåligt av att inte ha kompisar. Punkt. Undantag finns förvisso, men de är så sällsynta att jag aldrig träffat någon. Detta är fakta och inte ”eget tyckande”. En anonym anmälan är bättre än ingenting.

    Prick: Hur kan det vara befängt att avliva en häst som mår så dåligt i sitt huvud att den attackerar andra hästar? En häst som är sjuk psykiskt bör slippa ifrån det. Aldrig förstått det här med att hålla vid liv till varje pris, DET är befängt. En häst lider inte av att bli avlivad. Men jag tycker å andra sidan sällan att du har rätt i dina kommentarer.

    Svara
  9. Malin

    Det råkar inte vara en fux m bred bläs som du ser gå ensam? Isf känner jag till att den varit ensam i sådär 2,5 år. Deras innackordering flyttade och sen verkar de inte ha brytt sig om att skaffa något nytt sällskap. Jag har själv tänkt att man borde ”anmäla” det tusen gånger men jag är för feg…
    Hälsn Malin

    Svara
  10. Fia

    Hej!
    Intressant blogg du har, gillar dina funderingar/annonser och allt annat trevligt som du delar med dig av (Kom in på din blogg av en slump och har återkommit med jämna mellanrum).

    I frågan du ställer så finns det inget svar som är ”svart eller vit”.. Har själv funderat på detta när man sett hästar fara illa, men på grund av att (ialla fall inte där jag bor) kan anmäla någon anonym har jag valt att låta bli. Om det sedan är rätt eller fel är svårt att säga..

    Mvh
    Fia

    Svara
  11. Minstral

    CiA skrev i ett forum något som jag tyckte var väldigt tänkvärt, något i stil med att om man har hästen i fångenskap är det en form av djurplågeri i såfall.

    Tycker ordet djurplågeri används för ofta och tycker att många anmäler på helt lösa grunder.

    Personligen så skulle inte jag vilja ha en häst ensam.

    Svara
  12. Prick

    Detta är ju inget forum där man diskuterar med varandra men jag vill ändå försöka förklara för Trasslakvast vad jag menar.

    Du skrev att om hästen är ilsken mot andra hästar så borde den tas bort. Jag läste det som att denna arga exempelhäst inte kan gå tillsammans med andra hästar?

    Med den tolkningen skulle det bli problem då merparten av landets könsmogna hingstar faktiskt är ”säkrast” ensamma. Jag ser inga problem med att ”hålla liv” i en hingst som har ett avelsvärde eller presterar på tävlingsbanan även om den är ilsken mot andra hästar.

    Därtill skrev jag inte att det var befängt att ta bort en häst som mår dåligt. Du får kanske läsa vad jag skrev en gång till =)!

    Denna min åsikt ska ej förväxlas med om hästar bör ha hästkompisar eller inte (ibland väljer en del läsare att förvrida själva kärnan i ämnet).

    I föreskriften står det mycket riktigt så som Åsa skriver att det BÖR vara en artfrände. Vill du veta den exakta formuleringen finns den att läsa på Jordbruksverkets hemsida.

    …sorry Birgitta om detta utvecklades till en dialog oss läsare emellan.

    Svara
  13. Birgittas hästsida

    Malin:
     
    Eftersom jag inte vet något om den häst jag sett i hagen och för att inte riskera att sprida falska rykten osv vill jag inte beskriva den närmare.
     
    Ska man spekulera så som jag gjort i inlägget tycker jag att man ska undvika att peka ut någon just eftersom man inte VET. 
     
    Det fall du beskriver får mig att fundera över följande:
     
    Om detta har pågått i 2½ år och pågår fortfarande ”måste” det betyda att det antingen är tillåtet eller att inte en endaste människa har reagerat under hela denna tid.
    För jag kan inte tänka mig att DU är den enda som sett och känner till hästen?

    Svara
  14. Birgittas hästsida

    Prick:
    Ni läsare får mer än gärna utnyttja bloggutrymme till att diskutera och/ eller förklara er för varandra (eller för mig).
    Det är bara intressant tycker jag!

    Svara
  15. Åsa

    det sämmer att det är en person (kommer ej ihåg var, men färskt fall) som fått åläggande att skaffa artfrände eller hitta annan läsning för sin ensamgående häst. Jag vet inte omständigheternea där, det kan vara så att hästen inte har andra flockdjur heller ELLER att den inspektören valt att tolka BÖR som SKALL. Det förekommer en hel del godtycke på den fronten och olika länsstyrelser tolkar saker olika också dessvärre. Jag vet även fall där djurförbud getts för att djurägaren inte levt upp till bestämmelser som inte börjat gälla än. Det finns stora gråzoner i vårt djurskydd, obefintliga beviskrav och en god portion godtycke. Och det är inte till djurens fromma.
    ATt anmäla i tid och otid är ett jäkla otyg, våra inspektörer hinner inte med de planerade inspektionerna utan får bara åka på mer eller mindre motiverade anmälningar. Alltför många av dessa helt i onödan! Då hinner de ställen där det borde hejdats i tid sjunka ännu längre ned tills det blir en akut anmäla där också, med kanske döda eller döende djur.

    Ska man anmäla SKALL det vara på GODA grunder!

    Svara
  16. Malin

    Nä jag kan inte vara den ände som lagt märke till att den är ensam. Helt omöjligt.
    Tror att många, inkl mig själv, är rädda för att ”lägga sig i” andras skötsel av djur. Jag är för konflikträdd.

    Jag vet inte heller om det är olagligt att hålla en häst ensam. Oavsett hade jag aldrig velat ha min häst ensam. De är ju flockdjur.

    Hälsn Malin

    Svara
  17. Birgittas hästsida

    Malin:
    Jag förstår dig helt och hållet.
    Det är lätt att snacka och tycka en massa men inte lika lätt att agera av olika anledningar.
    Jag säger inte att man inte SKA agera men allt är inte svart eller vitt.
    Dessutom ska man nog ha lite ”på fötterna” och inte kasta ut anklagelser hit och dit.

    Tyvärr är det ju också som Åsa påpekar att djurskyddsinspektörerna i många fall redan är överbelastade. Att då anmäla ”småsaker” vilket gör att de riktigt allvarliga fallen av djurplågeri inte hinns med- det tål att tänkas på.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>