Gulligt eller livsfarligt?

http://www.youtube.com/watch?v=gonY5Jh0YoY

Min första tanke då jag började titta på denna video-länk var ”GULLIGT”.

Sekunden efter tänkte jag i stället ”LIVSFARLIGT”.

Visst ser hästen fullständigt stensäker ut och att den är omgiven av snö och inte tex distraherande GRÄS underlättar säkert men ändå….

Kan man verkligen vara 100 % säker på att hästen plötsligt inte råkar trampa, knuffa till, välta osv den otroligt lilla och fullständigt försvarslösa varelsen?

Visst fattar jag att det finns minst en person till i närheten (filmaren och kanske fler) men åter igen: kan man verkligen vara säker på att man hinner reagera som en kobra och få bort barnet OM hästen skulle bli skrämd/hoppa till/ whatever?

Hur ser ni på saken?

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda

    Med tanke på hur denna fantastiska häst beter sig och man ser att den har stenkoll på vart den lilla tjejen är så ser jag det som långt mer farligt att sätta tösen i en bil och köra henne till dagis. Så härligt att se denna film!

    Svara
  2. Minstral

    Visst väldigt gulligt, men jag skulle aldrig, aldrig, aldrig gjort så med Lina i den åldern. Det är gulligt men helt livsfarligt. Hästen kan ju vara stencool i alla situationer, men den kan ju t ex snubbla till eller vad som helst. Att jämföra med att låta barnet åka i en bil är väl dumt?

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Jag ”måste” instämma med Minstral.
     
    Jag själv gör MASSOR av saker som i andras ögon säkert skulle betraktas som mycket dumdristiga men precis som i hjälmdiskussionen i ett tidigare inlägg i veckan så är jag VUXEN och gör därför som jag vill.
     
    Att utsätta ett litet barn för RISKEN att bli skadad av en lös häst skulle jag aldrig våga- detta trots att alla mina hästar varit i princip lika coola som hästen på videon.
     
    Men jag VET att man aldrig kan säga aldrig och jag skulle aldrig förlåta mig själv om något hände på detta vis.
     
    Och ja, jämförelsen med en BIL haltar betänkligt. Om inte annat går en bil att stänga av- du kan ALDRIG stänga av en häst annat än om du söver/ dödar den.

    Svara
  4. MIMMIS EVIGA ÖGONBLICK

    Hej!
    Jag ser ingen fara i de då jag under mina 26 år tillsammans med min häst äldsta häst känner samma förtroeende för henne både med barn och andra djur.

    Visst olyckor kan hända pga att alla trygga varelser kan bli rädda.

    Om man har en sund individ så kommer inte vägen att vara över barnet om hästen blir rädd, snubblar den är det ju givetvis allvarligt men i den takten som de gå så ser jag det som en omöjlighet.

    Jag har en tro på att sunda individer förstår att det är ett ”barn” väntar tills jag hör eller ser att motsatsen är bevisad.

    Passade på att ”stjäla” din Youtube till min blogg.

    Tack än en gång för en bra sida med många betänkligheter och fina tankar

    Svara
  5. Linda

    Jag menar självklart att risken att skadas/dödas i trafiken är långt större än att den här flickan skulle bli trampad av den här oerhört lugna och väluppfostrade häst. Det är klart det blir livsfarligt om hästen skulle hoppa till. Men det finns också många hundar som skadat/dödat barn. Jag hade mkt hellre låtit min dotter umgås med den här hästen än en stor hund. Det är ingen som ifrågasätter en video där ett barn går omkring med en stor hund.

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Linda:
    Visst kan ett barn skadas av en hund, väldigt illa till och med.
    Dock vidhåller jag att en häst är minst lika farlig, även om den inte har ”onda avsikter” ENBART pga sin storlek.
    Ett 1 årigt barn är ju litet som en flugskit sett till en 600-kilos häst så i princip minsta lilla oväntade rörelse från hästen kan välta barnet.

    Svara
  7. Anonymous

    Det där påminner mig om en sak. en granne till hästgården där jag hade gammelpållan hade kommit i dispyt med sin dotter – i ungefärlig ålder som tjejen på filmen.
    Hon springer iväg och kryper under stängslet till hagen och fram till gammelpållan och slår armarna om hennes bakben.
    Pappan ropade och dottern skrek tillbaka, hon skulle minsann inte komma!
    Pappan visste ju hur oerhört snäll hästen var men det var ändå spännande för honom eftersom han inte kom sig in i hagen samma väg, han fick lov att springa runt rasthagen och ta grindvägen.
    Gammelpållan hade bara lugnt stått och tittat på.
    Vanligtvis var hon väldigt skvätträdd, misshandlad som hon var tidigare i sitt liv, men under alla år så såg jag aldrig henne reagera så om barn var i närheten – då frös hon fast i marken i stället.
    Var ändå alltid försiktig med henne trots att hon var en riktig barhäst i den bemärkelsen.
    Rida henne var dock en helt annan femma…..utom för de som absolut inte kunde…

    Rie

    Svara
  8. Anonymous

    Filmen är ”söt” i sig MEN ingenting som mina barn skulle få gjort i den åldern:/

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>