Dagens (make-up)fråga

En bloggläsare hörde nyligen av sig med en, ur häst och ridsynpunkt, lite ovanlig fråga.
 
Läsaren undrade om jag brukar SMINKA MIG när jag rider och vad jag anser om make up i rid-sammanhang.
 
På detta spörsmål vill jag svara så här och det är ju då min egen HÖGST PERSONLIGA ÅSIKT:
 
Själv är jag väldigt sparsmakad med make-up och använder i princip bara mascara på en daglig basis.
 
Att sminka sig är en konst och behärskar man inte denna är det bättre att låta bli, så tycker jag.
 
Om vi vill betrakta ridning som en sport (och det vill vi väl?) så brukar de flesta sporter förutsätta/ innefatta någon form av fysisk (och/ eller psykisk) ansträngning och när man anstränger sig brukar de flesta bli mer eller mindre svettiga.
 
Smink och svett är enligt min erfarenhet en dålig kombination och jag har sett mer än en sminkad ryttare se ut som en PANDA med utkletad make-up över hela ansikte efter avslutat ridapss- INTE SNYGGT!
 
Det jag personligen skulle vilja varna främst för är underlagspuder/ cremer eftersom jag sett så många misslyckas med denna produkt.
 
För det första gäller det att hitta exakt rätt nyans som harmonierar med hudtonen- är man kritvit i ansiktet (som många svenskar är på vintern) ser det konstigt ut med ett orange puder som dessutom lämnar skarpa kanter där det tar slut.
 
Har man dålig hy tycker jag ibland nästan att den FÖRSTÄRKS av underlagspuder/ kräm som liksom krackelerar över den ojämna huden och då dras ju ögonen också TILL detta, tvärt emot vad man önskar.
  
På tävling finns det kvinnliga ryttare som rider med läppstift och om färgen är diskret må det väl vara hänt men oranga/ knallröda munnar blir faktiskt mer en komisk effekt och det är nog inte det som eftersträvas, eller?   
 
Själv tycker jag bäst om make-up där den sminkade, kanske något motsägelsefullt, ser NATURLIG ut och lyckas man med det är man bara att gratulera.
 
Brukar ni sminka er när ni rider? Varför? Varför inte?

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    Sminkar mig aldrig när jag rider men det är klart när jag och tränar på kvällen sitter dagens smink kvar, och det är ju inte alltid så snyggt efteråt;) På tävling sätter jag på sin höjd på lite mascara. Det där med läppstift håller jag med om, ser inte klokt ut på vissa ryttare.

    Ang underlagskrämer/puder så använder jag dessa produkter flitigt. Precis som du säger måste man se till att få det rätt. Dessutom inte köpa billigt skit och framförallt inte lägga på tjocka lager. Vissa tror nog oxå att de är brunare än vad de faktiskt är och då blir ju effekten som du beskriver.

    Ska tillägga att även om jag sminkar mig till vardags så är det inte tal om någon krigsmålning, utan lite lagom diskret:)

    Svara
  2. Prick

    Nä – inget smink här.

    Sparar väl några minuter på morgonen som jag ägnar åt kudden…

    Svara
  3. Anna Lind

    Använder foundation dagligen och använder en i rätt nyans och som dessutom inte är av modellen heltäckande spackel (använder NÅN den typen längre??). Tycker den håller för det mesta, t o m för 45-55 min tuff spinning utan att haverera särskilt. Möjligen att mascaran (orkar inte använda vattenfast för det blir så jobbigt att sminka av sig då…) i extrema fall rinner lite och tar lite stryk, men inte mer. Nu rider jag ju inte fn men när jag gjorde det tyckte jag det var noll problem med smink som rinner. Svettas mer när jag spinner/löptränar än när jag rider helt klart! =)) Däremot lyckas jag ofta bli skitig i ansiktet i stallet….

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Skitig i ansiktet i stallet tycker jag aldrig att jag blir precis men däremot minns jag hur insidan av min näsa kunde se ut på den tiden jag jobbade med stallarbete (mockning och fodring av mååånga hästar). Snöt jag mig kunde det bli helt svart i näsduken!

    Hur mycket man svettas och hur bra smink håller är nog väldigt individuellt. Vad gäller sminkets hållfasthet beror det på flera faktorer- bland annat sminkets kvalité men också vilken hudtyp man har.

    Från min feta hy tex glider allting av ganska lätt så jag kan tänka mig hur jag hade sett ut med exempelvis ögonskugga efter ett svettigt dressyrpass.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>