En dumhet kommer sällan ensam?

En av mina ”käpphästar” (ha ha…passande uttryck på en hästblogg) är det i mitt tycke många gånger överdrivna användandet av täcken i tid och otid och under helgens tävling fick jag se det igen:

En häst som inne i framridningsridhuset reds fram med 2 täcken ovanpå varandra. Samtidigt som hästen travade runt med denna extra-börda kunde jag konstatera att det utomhus var + 5 grader och fullständigt vindstilla.

Detta agerande fick mig att fundera över om just detta med dubbla täcken ”spelar någon roll” eller om man bara ska se det som något harmlöst à la ”alla får väl göra som de vill”.

Och då slog mig insikten att liksom ordspråket säger att en olycka sällan kommer ENSAM så är det faktiskt samma sak med DUMHET.

Om man resonerar så urbota korkat, dvs tror att en fullt frisk häst behöver 2 täcken på sig när den travar i ett ridhus- då måste i alla fall jag fråga mig vilka MER tokigheter man inbillar sig och agerar utifrån? Och en del är kanske inte lika harmlösa ur hästens perspektiv (brist på motion, överutfodring, felaktigt avpassad utrustning, galna träningsmetoder osv osv).

Att jag sett robusta ponnys med 2 (en gång faktiskt TRE) täcken på tävling förstår jag bättre- är man 9-10 år gammal är man kanske stolt över och vill visa upp så mycket som möjligt av sin fina utrustning men vuxna borde väl ha kommit över detta, eller?

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Minstral

    En av anledningarna till att jag inte har inackorderingar längre. Sjukt övertäckade hästar och pytteliten grovfoderranson men jättemycket krafft groov. Orkade inte se eländet längre. Det går inte att påverka heller i vissa lägen.

    Nu sköter jag mitt och reagerar bara om jag ser ”riktigt” djurplågeri enligt min definition.

    Svara
  2. Prick

    Jag tycker att det har varit bra artiklar i tex Ridsport om behov av täcken. Fast jag tror alltför många förmänskligar hästen och tror att den fryser för att de själva gör det (fastän hästen de facto svettas).

    Många glor långt efter mig när jag lastar min häst inte helt torr efter ett träningspass UTAN täcke in i transporten. Men när jag lastar ut står hästen torr i en rumsvarm transport. Lägger jag på ett täcke är varken hästen eller täcket torrt och det är både fuktigare och varmare i transporten. Det fastän jag har bra ventilation och alltid har ett fönster ”bakåt-öppet”.

    Givetvis finns det tillfällen när det ändå blir ett täcke men när det är plusgrader ute värmer de flesta hästar snabbt upp det lilla utrymme som är i en vanlig transport. Är de därtill varma efter ansträngning så går det förstås ännu fortare och det kan ju som bekant bäras mer fukt i varm luft än i kall.

    Att rida med ländtäcke ser jag som helt onödigt såvida det inte är en korsförlamningsbenägen pålle men DET tror jag sällan är orsaken till alla täcken i ridhuset.

    Svara
  3. Cecilia

    Jag har alltid varit väldigt sparsam med användande av täcke. En nära vän har 3(!) täcken på sin häst när den är ute i hagen! Mitt sto har alltid gått utan förr eftersom hon inte var klippt-funkade jättebra. Nu har vi vår ponny Dingo som faktiskt ÄR frusen så han får vi lägga ordentligt med täcken på för han fryser som attan utan, men han är ju KLIPPT! Men det är oxå enda hästen som jag haft som verkligen BEHÖVT täcke.

    Min väninna som föder upp halvblod har ALDRIG någonsin täcken på sina hästar och det är dräktiga avelsston. Dom mår ypperligt! 🙂

    Nä, det är hysteri, det här med täcken!

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Minstral:
     
    Förstår dig helt. Hade jag haft inackorderingar som gjorde tokiga saker hade jag haft svårt att stå ut med detta och samtidigt är det (såvida det inte handlar om djurplågeri) upp till var och en att göra som man vill. Då är det bättre att avstå från den ofta lilla förtjänst man gör som stallägare och ha lugn i sinnet i stället.  

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Prick:
     
    Just ”täckes-ridning i ridhus” har jag en teori om eller rättare sagt 2 :):
     
    Antingen är det så att man överdriver hästens behov av att ha ”uppvärmda muskler” och undervärderar hästens egen förmåga att hålla värmen inför ett ridhuspass (kanske för att man själv fryser och inte förstår att människors och hästars värmereglering inte är identiskt) eller så tycker man helt enkelt att det ser ”proffsigt” ut att rida med ländtäcke, ungefär som idrottsmän som sätter på och tar av sina överdragskläder så fort deras ”prestation” (ett höjdhopp tex) har utförts.   
     
    Jag ska inte påstå att jag aldrig har täcke på min häst i ridhuset men det ska rätt så många minusgrader till för att jag inte ska ta av det DIREKT när jag kommer utifrån kylan och inomhus- jag håller ju hästen i rörelse hela tiden.
     
    Skulle det vara riktigt kallt så SKRITTAR jag med täcket- så fort jag ska börja trava åker det av.
     
    Så gör jag för den delen med min egen jacka också- och då är jag som sagt långt mer frusen än en häst. Oftast tar jag av jackan direkt och sätter på mig den först då jag ridit färdigt- DÅ är det lättare att känna sig avkyld/ börja frysa.
     
    Nu tror jag väl egentligen inte att det spelar så stor roll om man rider med täcke på i ridhus eller ej- i alla fall inte om det inte är extremt varmt- men att skritta/ rida med TVÅ täcken ska ingen i hela världen kunna inbilla mig behövs på en fullt frisk häst inomhus.

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Cecilia:
     
    Att det är hysteri med täcken instämmer jag verkligen i och täckes-tillverkarna gnuggar så klart sina händer och eldar på brasan.
     
    Jag är övertygad om att det finns en hel del hästar som idag har täcken som hade klarat sig utan och att de med 2-3 täcken hade klarat sig med ett- i alla fall inomhus där det inte heller är helt ovanligt att hästar står med 2 täcken.
     
    Jag vet att en del har valt att ha 2 täcken på sin häst i stallet för att slippa betala för påsättning/ avtagning av extra täcken vid utsläpp men då är det bättre att köpa ETT rejält täcke och alltid ha detta.
     
    Själv har jag ett normaltjockt vintertäcke på Archie i stallet och så sätter jag varje morgon på ett tunnfodrat regntäcke utanpå- dels för att innetäcket inte står emot regn/ snö men också för att regntäcket bättre tåler om hästarna biter i varandras kläder- det håller inte innetäcket för heller misstänker jag.
     
    Vår/ sommar/ tidig höst har jag inga täcken på i stallet men samma regntäcke på utomhus om vädret är dåligt och/ eller jag just den dagen vill undvika att borsta en lerig/ smutsig häst.      

    Svara
  7. Linda

    Har sedan ett par veckor tillbaka ytterligare en häst. En unghäst som aldrig haft täcke på sig innan han kom till mig. Det tog inte många dagar innan jag la på ett ofodrat regntäcke på honom. Enbart för att jag är lat och inte vill borsta en lerig vinterpäls :).
    Min helklippta tävlingshäst har förstås ett fodrat täcke. Men bara ett ;).
    Har sett att många tagit efter proffsryttare som har vanliga ”människotäcken” på sina hästar, under ett hästtäcke. Gärna med söta nallar på.. Jösses, vad varmt det måste vara!

    Svara
  8. Cecilia

    Våra klippta ponnyer har varsitt normalt vintertäcke, inga supertjocka. Dingo märkte vi att han frös så han har ett termo under nu oxå. Min gamling har ett rätt tjockt halvhalstäcke men det är för hon har ”inte råd” att stå och frysa då hon absolut inte får tappa i vikt pga åldern. 🙂

    Något av det värsta jag sett var i en kompis stall där en inackorderad tvunget skulle ha täcke på sin 1-åring!!!! Helt galet!

    Svara
  9. Prick

    Jag använder täcken, tro inget annat! Om nu någon skulle missupfatta mig =).

    I hagen och (”ute”-) boxen.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>