Dagens (schabrak)fråga

Jag har länge tyckt att både jag själv och väldigt många hästägare med mig har aldeles för mycket saker som aldrig används.

Och hur andra gör med sina attiraljer har jag knappast med att göra eller kan påverka men för egen del har jag nyligen fattat ett världsrevolutionerande beslut- i alla fall vad gäller mina schabrak.

Om jag kommer att sträcka ut detta beslut till att någon gång i en avlägsen framtid även omfatta annat (täcken tex) står än så länge skrivet i stjärnorna- så här långt gäller det först och främst att förmå mig själv till att fullt ut fullfölja det här med schabraken.

Vad är det då jag har kommit fram till?

Jo…som majoriteten av alla hästägare konstaterade jag för länge sedan att jag har måååånga schabrak- som mest har det varit minst 10 och då vet jag ändå dom som säkert har nästan det dubbla.

Använder jag då alla dessa schabrak?

Näää….precis som jag har mina favoritplagg för egen del så är det samma sak med schabraken.

2-3 stycken är favoriter och de hamnar till 90 % under sadeln, resten (dvs det stora flertalet) utgör någon slags rekvisita eller ”bra att ha lager” eller inte tusan vet jag….

Jag är inte heller någon sådan ”Skitta-picka” (skånskt ? uttryck för en skitig kvinna) att jag låter smutsiga/ svettiga schabrak ligga och torka ihop i veckor innan de tvättas så inte heller av denna anledning behöver jag ha något större lager.

Nu har jag våghalsigt bestämt att jag från och med typ NU endast ska ha 3 (T R E !!!!!) schabrak till dressyrsadeln och max 2 till hoppsadeln.

De 3 dressyrschabraken ska vara 2 vardags och ett tävlingsdito- resten, dvs alla lite noppriga, halvslitna, något krympta osv schabraken ska obönhörligen upphöra att tillhöra B Karlssons entourage- de ska antingen slängas eller skänkas bort.

Jag gissar att det maximerade antalet 3 riskerar att på ett eller annat sätt, kanske på grund av någon fantastisk rea eller dylikt som bara inte går att motstå, utökas till säg 5 men kan jag hålla mig där kommer det ändå att kännas bättre än detta meningslösa samlande och förvaring av saker som ändå aldrig kommer att användas.

Så till dagens fråga/ frågor till läsarna:

Hur många schabrak har DU? Använder du alla? Är du en samlare? Kan du tänka dig att följa i mina fotspår och göra en utrensning?

15 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Hmm. jag har minst 10 stycken, kanske 15? Jag är noga med att de alltid är rena så de tvättas efter varje användning. Dock vill jag inte köra en maskin med bara ett schabrak så de läggs på hög till dess det i alla fall blir 3-4 stycken. Det innebär också att jag måste sortera (kulört och vitt).

    Förr hade jag bara vita schabrak, det var praktiskt och jag behövde aldrig fundera på tvättsortering tex. Men nu på äldre dar tycker jag det är trevligt med lite färg =).

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Prick:
    Otroligt nog börjar jag också kunna tänka mig andra färger än vitt numera; allt klär å andra sidan en mörkbrun häst (eller det mesta i alla fall :)).

    Vår maskin (standardstorlek) tror jag inte skulle få rent 4 schabrak- dressyrmodellerna är ganska stora, jag tvättar ofta ett i taget faktiskt.

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Ps:

    Menar du att du tvättar schabraken efter varje gång du använt ett Prick?

    Så renlig måste jag erkänna att jag absolut inte är.

    Vintertid svettas Archie inte det minsta och han kan ha samma schabrak i kanske 2 veckor- då är det fortfarande inte synligt smutsigt/ stövigt på undersidan.

    Inte ens sommartid tvättar jag schabraken varje dag, det ska vara om Archie har varit väldigt ”hagsmutsig” innan ridning.

    Svara
  4. Cecilia

    Personligen skulle nog jag vilja gå på din linje och bara ha ett par stycken att byta med, MEN jag har ju en ponnyryttare i familjen och hon har minst 20 schabrak liggande i stallet och vi har fler hemma…..

    Det har gått så himla mycket mode i det här bland ponnyryttare nuförtiden, allt ska matchas och fixas och donas i olika outfits! Halva nöjet med att ha ponny verkar det som! 🙂

    Svara
  5. Prick

    Två veckor!! Nä, DET går inte för sig! Tycker alltid schabraken blir svettiga om än ibland bara lite och vill inte lägga på ett som är ”gammal-svettigt”.

    Jag har en 7 kg-maskin. Får kanske inte heller plats med 4 st dressyrschabrak men det är alltid både dressyr- och hoppschabrak så det är inga problem.

    Att bara tvätta ett i taget är lite att slita i onödan på miljön tycker jag.

    Svara
  6. Prick

    Hm, kom mitt svar inte fram?
    Japp, tvättar allt efter en användning. De blir alltid lite svettiga och jag ogillar skarpt att lägga på ett gammalsvettigt schabrak, hur lite svett det än varit. Har både dressyr- och hoppschabrak så inga problem med att få plats med dem i maskinen (har en maskin för max 7kg). Torktumlar alltid (skönt att få bort allt hår).

    Svara
  7. Birgittas hästsida

    Cecilia:
    Jag har också noterat matchnings och pryl-hysterin, inte bara hos ponnybarn utan även hos ridande ungdomar i allmänhet.
    Inget ont i det så länge man/ föräldrarna har råd och man inte känner press från omgivningen (läs: kompisar) att shoppa mer än det finns pengar till.
    Pryl-intresset kan också ibland vara en kompensation för uteblivna framgångar man önskar med sin häst eller att man kanske inte är så himla intresserad av själva ridningen utan mer det ”sociala” runt omkring.

    Svara
  8. Birgittas hästsida

    Prick:
    Jag gissar att det är där (15) många hästägare ligger:).

    Ja, man får göra som man vill men JAG hade i alla fall slängt de urblekta och/ eller fläckiga/ trådslitna tygstycken som en del sparar på och som bara tar plats.

    Svara
  9. Anonymous

    Ligger nog också någonstans mellan tio och femton. De allra flesta är vita, två tävlingsschabrak är dock cremefärgade. Till vardagskollektionen hör dock ett mossgrönt och ett (hemsytt!!!) ”indianmönstrat” när vi vill vara lite ”wild and crazy”. 😉

    Var SÅ stolt över mig själv för ett par månader sedan då jag slängde ett schabrak som var ”hundra år” och hade blivit nött i ena kanten och sedan GAV BORT två schabrak jag använt väldigt lite till en stallkamrat som bara några dagar tidigare ”beklagat sig” över att hon inte hade så många. 😀

    /Nina

    Svara
  10. rackemarie

    Uj, alldeles för många. Kanske 15-20 st, men då är det fördelat på tre hästar. Ett tag red jag alltid med matchande schabrak/lindor, men har blivit latare med åren och använder damasker i stället. Därför har jag också MASSOR av lindor också.Kom på att det ligger ett gäng schabrak hemma i källaren också som vi hade till ponnierna. Kanske man skulle ta tag i detta och sälja lite gammalt som inte används

    Svara
  11. Birgittas hästsida

    Och de schabrak som man inte ids sälja eller inte tror att man skulle få många kronor för kan man alltid skänka till någon ridskola.

    Ett tag gick ganska många av ”min” ridskolas hästar i mina gamla schabrak och det var roligt att de kom till användning.

    Svara
  12. Prick

    Bra idé att lämna gamla saker till den lokala ridskolan. Har också gjort så och de tar tacksamt emot urväxta västar/hjälmar etc.

    Svara
  13. Mia

    Jag har precis som du vill göra. Äger bara 4 st schabrak, jag har inte plats för fler och slänger eller skänker när de blir dassiga och köper ett välförtjänt nytt!! Har mest vita och nån brun.
    Ganska bra jobbat när jag hade 2 hästar, alltid rena schabrak mao :O)

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>