Ett matmysterium till…..

Eller….egentligen är det inte ett mysterium utan snarare ett OFOG skulle jag vilja säga för att återknyta till föregående inlägg och dess kommentarer.

Jag kan bli både förundrad och irriterad på de som avslutar en måltid genom att lämna kvar en MIKROSKOPISK mängd mat på tallriken, en halv potatis tex eller en köttbulle.

Jag VÄGRAR att tro att man är såååå proppmätt att man inte skulle lyckas få ner även denna munsbit utan problem och jag undrar varför man gör på detta vis?

Är det någon spelad återhållsamhet; ”titta så liten jag är i maten- jag orkar inte ens äta upp” eller är det bara obetänksamhet, dvs ett ofog?

Jag, som säkert många i min generation, uppfostrades till att inte lämna och SLÄNGA mat och detta sitter verkligen djupt rotat i mig än idag.

Jag undviker in i det sista att slänga alla former av föda och kan/ vill jag inte själv ha maten tänker jag alltid efter om inte Soya eller till och med Archie kan äta det.

Jag har vid enstaka tillfällen också tagit med en del produkter till jobbet där de faktiskt tagits emot tacksamt, åter igen hellre än att bara lyfta på locket till soptunnan.

Archie äter äpplen från vårt enda träd så det står härliga till hela hösten och Soya diskar alla tallrikar och skålar- allt för att sådant som är ätbart inte bara ska öka sopberget utan eftertanke.

Och de som har mani på att slänga ALLT så fort bäst-före-datum infaller; de skulle också ha ett kokt stryk!

Var har förmågan att använda sunt förnuft och lukt och smaksinnet tagit vägen skulle jag vilja fråga även dessa obetänksamma människor?

Det finns massor av mat som går utmärkt att tillaga/ äta trots att datummärkningen indikerar något annat; denna är givetvis (!!!!) ingen absolut sanning utan snarare ett sätt för tillverkaren att gardera sig.

Så; ni som känner er träffade: tänk efter nästa gång!

Ni behöver inte tänka på ”de svältande barnen i Afrika” om ni inte vill men tänk på miljön i allmänhet och er plånbok i synnerhet så kanske det går bättre!

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Trasselkvast

    Kunde inte hålla med mer. Mycket mat kan man också äta ÄVEN sen den blivit dålig – skära bort kanter på ost till exempel. Hade en kompis som kräktes när hon insåg att hon druckit mjölk som gått ut dagen innan… Löjligt tycker jag, som utan problem dricker två veckor gammal mjölk – det är ju inget FEL på den?

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Detta med det enorma matsvinnet är väl baksidan av ”välfärds-Sverige” dvs att VISSA tycker att de kan ”unna sig” att slänga mat hur obetänksamt som helst.

    Mycket handlar om okunskap, den yngre generationen litar mer på bäst-före-datum än på sina sinnen. Tragiskt!

    Inte undra på att astma, allergier och alla möjliga överkänsligheter förekommer i en helt annan utsträckning än när jag var barn.

    Folk härdas helt enkelt inte utan lever allt för skyddat från bakterier och annat- det är min egen teori.

    Min hund som tillåts äta allt hon vill stoppa i gapet, även ruttna kadaverdelar, djurben och annat hon lyckas smussla åt sig när hon springer ute är i princip aldrig dålig i magen- HÄRDAD menar jag!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>