Tillbakablickar: hästen som åt för mycket salt

Gårdagens diskussioner på bloggen om hästar som behöver extra salt eftersom de inte slickar på sin saltsten fick mig att minnas en ponny jag kände för en herrans massa år sedan.
 
För medan tex Archie kan låta sin saltsten helt ”damma igen” så hade detta djur motsatt problem- den åt salt som en galning!
 
Ponnyn brukade få ett sådant där stort ”salt-block” (fyrkantigt nästan i storlek med en fotboll, man brukar väl sätta ut dom på beten/ i hagar tror jag) och det käkades upp på ingen tid!
 
På den tiden var jag för oerfaren och brydde mig i ärlighetens namn inte heller- annars borde jag egentligen ha påtalat detta för ägarna, ja inte att hästen föråt sig på salt för det såg dom nog själva men att detta, lika lite som att få i sig för LITE salt inte är nyttigt.
 
Och jag kan mycket väl också tänka mig skälet till att hästen ”roade” sig med sin salt-diet; den hade helt enkelt inte mycket annat att äta.
 
Ponnyn hade någon form av luftvägsproblem vilket gjorde att den dels stod på pappers-strö och dels endast fick grönpellets att äta. Dessa tog ju inte många minuter för en glupsk ponny att äta så när dessa var nersköljda återstod endast saltblocket.
 
Ponnyn gick aldrig heller i gärshage utan endast i en gruspaddock så det skulle inte förvåna mig om den magra kosten (fast ponnyn var i gott hull förvisso) som gick så snabbt att äta upp gjorde den till en saltstensmarodör.   

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>