Birgittas sadelaffärer

För lite drygt en vecka sedan berättade jag om hur smidigt min nya Equipe-sadel hade levererats och nu när jag också har fått sålt min Amerigo Alto vågar jag berätta om DEN långt osmidigare affären.

Redan när jag planerade att köpa min nya Amerigo (som jag köpte genom att byta in en äldre sadel av samma märke men annan modell) berättade jag för sadelutprovaren att jag hade väldigt seriösa planer på att sälja Archie varför det kanske kunde te sig lite märkligt att samtidigt gå och köpa en sadel i 30.000 kronors-klassen.
 
Men jag ville uttömma alla möjligheter att med alla till buds stående medel försöka ”förbättra” Archie innan jag tog det slutgiltiga steget och därför valde jag trots allt att köpa sadeln, på inget sätt övertalad eller ”påtvingad” beslutet av utprovaren.
 
Däremot tyckte jag att det lät mycket förtröstansfullt när hon meddelade att modellen jag beställde, Alto, var såååå populär och att det skulle vara såååå lätt att sälja den om jag bestämde mig för en hästförsäljning.
 
Som ni som följt bloggen vet bestämde jag mig för ett tag sedan för att sälja- inte hästen men däremot sadeln och inför detta sms:ade jag till utprovaren och frågade vad hon tyckte att jag kunde sätta för pris.
 
Mitt sms skickades den 14 april- svaret jag fick samma dag var ”jag ska fundera och återkomma” och…. JAG VÄNTAR ÄN?!?!?!?
 
Luttrad men föga förvånande slutsats: när man vill SÄLJA är det lätt att vara ”på” (inför köpet fick jag mycket fin service och snabba svar på alla skickade sms)- sedan INTE.
 
Nåja, eftersom jag inte fick något svar mailade jag Sadelmagasinet (som är en stor samarbetspartner till Amerigo och köper och säljer nya och begagnade sadlar)  i stället och de föreslog att de kunde sälja sadeln för mellan 24 och 25000 varav de ville ha 20 % i provision (som högst 3500).
 
Eftersom en NY sadel idag kostar 31.000 och min sadel är ungefär ½ år gammal och i absolut NYSKICK tyckte jag inte att detta lät så himla lockande så jag annonserade själv ut sadeln för 26.500 och såg fram emot dessa horder av intressenter som skulle ringa ner mig efter denna såååå populära sadel.
 
Åter igen föga förvånande (ja, jag är både luttrad och cynisk i vissa sammanhang) kunde jag efter ca 2 veckors annonsering på Hästnet konstatera att INTE EN ENDA MÄNNISKA ens hörde av sig, om så för att pruta eller ställa någon fråga.
 
Jag kollade också runt på både Hästnet, Blocket och Bukefalos och det fanns knappt några Alto-sadlar till salu över huvud taget så det var inte så att min sadel var ovanligt dyr medan andra var långt billigare eller något annat som skulle kunna förklara annons-tystnaden.
 
Jag hade tänkt ge det hela ytterligare några veckor, en rejäl prissänkning och slutligen förnyad kontakt med Sadelmagasinet (som trots allt troligen säljer sadlar lättare än privatpersoner inbillar jag mig) men genom undernas under så såg jag en annons från en kvinna som ville KÖPA en exakt likadan sadel som jag ville sälja.
 
Jag hörde av mig till denna kvinna och för att nu försöka förkorta historien något så köpte hon min sadel för 25.500.
 
Jag valde själv att gå ner i pris för att få ett snabbt avslut på affären och tycker att vi båda ska vara mycket nöjda.
 
Jag fick ett långt bättre pris än vad Sadelmagasinet hade kunnat få ut åt mig (efter dragen provision hade jag kanske fått 21.000)  och köparen fick en i princip NY sadel mer än 5000 kronor billigare än om hon HADE köpt den ny.
 
De märken efter stigläderna som jag hade gjort på sadeln hade vem som helst gjort efter en veckas användning och något annat som visade att sadeln ens var använd syntes banne mig inte.
 
Så vad lär vi oss av detta? Ja…en hel del!
 
1. Sadelförsäljare är bara intresserade av dig så länge du vill KÖPA- inte sälja.
 
2. Ska du lämna något till försäljning på provision förlorar du oftast mycket pengar.
 
3. Det lönar sig att vårda sina saker.
 
4. Ibland måste man helt enkelt ha ren och skär TUR i affärer.

16 kommentarer Skriv kommentar

 1. Anonymous

  En fördel, i speciellt så dyra sadelaffärer, är ju om köparen vet exakt vad h*n söker.
  Jag som har en häst med knepig rygg och inte har så många kontakter vad gäller sadlar att prova och dessutom inte bor i närheten av några affärer med stort sortiment – jag törs ju inte köpa någon (speciellt dyrare) sadel utan att ha provat.
  Och hur ska jag kunna prova när det inte finns någon i närheten…(vad jag vet)

  Just nu passar inte hans sadel så jättebra. Hans enda, en dressyr M&N. Jag skulle gärna ha flera sadlar till honom men är glad att ha en användbar.

  Perfekt för dig att du fick en som sökte sadel exakt som din.
  Skulle du ha tordats skicka iväg den på öppet köp? Och kanske få tillbaka den repig?
  Där funderar jag lite över Sadelmagasinet då sadeln ju kan fara fram och tillbaka flera gånger.

  Rie

  Svara
 2. Birgittas hästsida

  Rie:
   
  Om man är det minsta tveksam kring vilken sadel ens häst kan använda, mått osv så skulle jag inte tveka att ta ut en sadelutprovare (eller åka till en).
   
  Det finns ju numera en hel drös- somliga mer oseriösa än anda tyvärr men jag förutsätter i alla fall att de flesta/ alla i vart fall vet hur man MÄTER en häst?
   
  Alla utprovare har ju inte tvånget att man måste köpa någon sadel av dom men då kan det i gengäld kosta lite mer men det är nog väl investerade pengar enligt mig, hellre än att fibbla sig fram på egen hand och riskera att köpa icke-passande sadlar.
   
  När man sedan vet vilken sadel som passar ens häst är det ”bara” att börja kolla annonser- utbudet är ENORMT.
   
  I mitt fall förmodar jag att den som köpte min sadel hade fått en likadan utprovad/ mätt eftersom hon väldigt tydlig angav de mått hon ville ha på en specifik sadel, Alton.
   
  Själv skulle jag aldrig i livet skicka iväg en sadel utan postförskott och för mig är det till 200 % ”sålt är sålt” som gäller.
   
  Skulle ALDRIG ta tillbaka en ivägsänd sadel- som du skriver kan den ju ha repats osv under resans gång och det vill inte jag ta ansvar för.
   
  Nu var det ju köparen som tog denna risk- jag KUNDE ju ha skickat iväg en helt repig sadel även om jag skickade kort på en fin dito.
   
  Själv är jag (tyvärr???) för misstänksam och luttrad för att JAG skulle våga köpa en sadel osedd IRL- och definitivt inte för dom pengarna det handlade om i mitt fall.
   
  Som sagt är jag otroligt tacksam över att jag fick sålt min sadel för så mycket pengar, marknaden är ju oavsett vilket inte lika stor ju dyrare sadlar det handlar om.   

  Svara
 3. Hille

  Jag tar gärna den enkla vägen ut, men det lönar sig absolut att vara lite om sig och kring sig som min bättre hälft är.

  Min kompis var på besök hos oss med sin häst och passade på att prova sadlar i affärerna runtomkring. Hon hittade en passande sadel inlämnad för försäljning i butik för 11500kr. C tyckte dock det var lite i överkant för den aktuella sadeln och kollade igenom annonser på nätet för att jämföra. Där hittar hon *samma* sadel till salu (ägarens namn stod på sadeln i affären), sadelns ägare annonserar ut den samtidigt som den hänger i butiken. Dock är den billigare på nätet, utan affärens provision osv. Så min kompis ringer på annonsen istället, erbjuder snabb affär mot att hon får pruta ytterliggare och får samma sadel som hon redan lånat och provridit för 9000kr istället. Ganska stor procentuell prisskillnad.

  Svara
 4. Hästis

  Utifrån mina erfarenheter av sadelmarknaden skulle jag säga att du har haft mycket tur som fick så bra betalt. Grattis :-))

  Jag provade ut en sadel till min häst och gick bet på att hitta en sådan begagnad (samma märke som din nu sålda sadel, fast en hoppmodell).

  Hittade en på eBay i England, av alla ställen. Fick den till ett sånt superpris (en tredjedel av nypriset, inkl. frakt) att jag inte kunde motstå att köpa…”du e galen, sa mina stallkamrater”.

  När jag öppnade lådan var sadeln otroligt väl inpackad och ännu finare än på bilderna och säljaren hade skickat med lädervårdsmedel med orden ”du får bara använda original lädervårdsmedel”.

  Den säljaren fick bra vitsord från mig, kan jag säga…:-))

  Svara
 5. Birgittas hästsida

  Hille:
   
  Ja, det var verkligen smart gjort av din kompis och hon är bara att gratulera till en bra affär.
   
  Att lämna in sadlar till försäljning mot provision är jättesmart om man inte ids hålla på att försöka sälja själv men man får ju som sagt vara beredd på en ganska mycket mindre summa i sin plånbok då.
   
  Och ibland skiter man i det och ibland inte.
   
  I mitt fall tjänade jag ju flera tusen kronor på ganska lite nerlagt eget arbete men alla kanske inte orkar hålla på och behöver kanske få loss pengar snabbare också. 

  Svara
 6. Birgittas hästsida

  Hästis:
   
  Jodå, visst tycker även jag att jag har haft tur trots allt och någon gång får man kanske ha det ha ha…Dessförinnan hade jag inte så mycket tur med min föregående Amerigo Classic som först fick början till en spricka i sitsen där jag fick bekosta sitsbytet själv (lång historia) och året därpå fick något annat fel som gjorde att sadeln gnisslade och behövde lagas omgående för ytterligare tusenlappar från min egen plånbok.
   
  Jag hoppas att köparen av min Alto också känner att hon hade tur eftersom hon fick EXAKT en sådan sadel som hon ville ha och slapp köpa en helt ny där det dessutom sägs att leveranstiden är ca 8 veckor. Kanske inte så kul att vänta så lång tid på att kunna rida ordentligt?
   
  Vad gäller de lädervårdsprodukter du nämner antar jag att du menar Amerigos eget märke (soft oil, soft clean och soft grease)?
   
  De är svindyra att köpa (kitet kostar ca 500:– tror jag)  men faktiskt OTROLIGT bra och Amerigo har dessutom som KRAV att man ska ha skött lädret efter konstens alla regler vid eventuella reklamationer.
   
  Nu tror jag inte att de kanske kan veta säkert om man använt just deras produkter eller ej  men så dyra som deras sadlar är och så snåriga som reglerna är kring deras reklamationer (min åsikt i alla fall) så skulle jag idag inte VÅGA använda något annat.  

  Svara
 7. annakarlegard

  Min erfarenhet är att det är svårt att sälja sadlar som kostar över 10 000:- privat. Amerigosadlarna som jag har haft har Sadelmagasinet fått sälja åt mig eftersom absolut ingen har hört av sig när jag annonserat ut dem privat. Visst är provisionen hög men jag resonerade som så att det var bättre med lite mindre pengar på kontot än en sadel som bara hänger.

  De sadlar som jag har haft som har kostat mellan 7000-10000 har jag sålt inom loppet av två veckor.

  Sen har jag samma erfarenhet som Hästis när det gäller att köpa sadel från England. Har köpt två stycken. En från företag och en på ebay. När jag beställde första sadeln från TDS saddlery ringde de upp mig och ville att jag skulle ta flera bilder på min hästs rygg samt mäta henne. Det var viktigt för säljaren att jag fick en sadel som passade så optimalt som möjligt. Fantastisk sympatiska o service-minded. Den andra köpte jag av en privatperson på ebay som i princip slog knut på sig själv för att allt skulle flyta smidigt. Fick en superfin sadel som endast använts sporadiskt under två månader till en tredjedel av nypriset i Sverige. 🙂

  Svara
 8. Birgittas hästsida

  Anna:
   
  Även din kommentar får mig att förstå att jag kom undan med blotta förskräckelsen, dvs fick sadeln såld genom en otrolig TUR.
   
  Jag misstänker att Amerigos samarbete med Sadelmagasinet gör att de inte VILL hjälpa till att förmedla andra, privata kontakter eftersom ju Sadelmagasinet tjänar BRA med pengar på att folk känner sig ”tvingade” att sälja via dom.
  För rimligtvis borde väl de olika utprovarna känna till flera/ många som vill köpa en begagnad och enligt dom själva mycket populär modell av sadeln? 

  Svara
 9. Anonymous

  Hej!
  Tack för det du skrivit om din sadel! Har funderat på en Amerigo, men det blir det definitivt inte nu efter att ha läst ditt inlägg.
  Jag befinner mig i ungefär samma situation som du gjorde. Jag har låtit tillverka en Jensen-sadel Amiral Mark II och såväl häst som jag har mätts av Jensen själv. Jag transporterade hästen 30 mil t o r för att få den mätt. Hästen är en duktig tävlingshäst, vi tävlar på hög nivå. Med hopp o att köpa en sadel för livet ( bossorna var föränderliga, knästöden gick att byta) så ”lyxade” jag till det med buffelskinn och även med konstruktionen som gör att man MYCKET lätt kan ändra bomvidden upp till 8 cm (detta var faktiskt sant och mycket fuktionellt). Pris 36 300 kr + flera resor.
  VAD hände??? Jo,jag fick en sadel mellan 16-16,5″!! Jag är en vuxen kvinna med 38 i byxstorlek! Således sitter jag på bakvalvet, bäckenet lutar framåt, jag försöker kompensera med ryggen, skänklarna kommer bakåt och hästen förstår INGENTING!!! Både instruktörer och domare har påpekat att sadeln inte fungerar, tävlingsresultaten dippade direkt.
  SÅ VAD GÖR JENSEN??? Säger att den passar,han har mätt och tar inte tillbaka den!!! Att göra rättssak av det tycker jag är hemskt, men vet att jag skulle kunna vinna. VARNING för Jensen Sport i Lund!!!!
  Nu är sadeln lämnad för försäljning och till en mindre person, är den perfekt. Framför allt av en som rider flera hästar eftersom bomvidden ändras så enkelt. Knappast använd och man kan få en sadel för bra mycket mindre än vad den kostar ny hos Jensen. Men vem ska finna den??? Jag lever på hoppet, har bara haft den ute till salu hos förmedlare i en månad. MEN jag håller med dig till 100%. Det är hemskt att försäljarna får göra så här och att de inte är mer rädda om sitt rykte!!!!
  Är någon intresserad så försök på tel 070 6277120!

  Svara
  • Sara

   jag skickade just in mitt ärende till ARN, verkar som att Jan inte bättrat sig de senaste 5 åren….

   Svara
   • Birgitta

    Gud…håller den mannen på än?

    Han måste vara ”100 år” gammal och listan på folk som känner sig blåsta av honom torde vara lång….

    Svara
 10. Birgittas hästsida

  Hej Anonym!
  Åhhh vad jag känner igen ungefär ALLT i din historia och vet flera personer som jag känner IRL som säger EXAKT samma sak!

  Minns ej om jag skrivit om affären JS i den skånska universitetsstaden men mina erfarenheter av mannen är usla!!!!

  Åkte för många år sedan dit med dåvarande häst som mättes.

  Begagnad sadel provades ut och köptes.

  Vid träning påtalade min tränare att sadeln efter kort stund satt på hästens hals.

  Försök att byta sadeln resulterade i ganska många resor till affären där andra begagnade sadlar föreslogs- ingen passade.

  Jag var desperat- försökte kvala till Breeders medan detta pågick.

  Måttet rågades då mannen uppenbarligen hade tröttnat på tjatiga mig. När jag ringde en dag sa han ”jag är upptagen- ring igen om 5 minuter”. Därefter svarade han inte i telefon resten av dagen?!?!?! Jag grät nästan av raseri- har aldrig blivit så oförskämt bemött.

  Jag tröttnade och åkte med dåvarande sambo (som jobbade som säljare och hade smort munläder) för att kräva tillbaka mina pengar.

  Först efter näst intill HOT fick jag tillbaka pengarna (ca 7000, detta var för mer än 10 år sedan) och mannen passade på att informera mig (med STOLT röst) att det ibland kunde ta ett ÅR (?!?!) innan han hade hittat rätt sadel till vissa hästar, som om detta var en merit?!?!

  Efter denna vidriga händelse berättade jag min story för flera hästmänniskor jag kände och fick då höra flera lika förskräckliga historier. En bekant hade tom anmält mannen till Allmänna reklamationsnämnden. Fullständigt otroligt att mannen får hålla på, han har även gått i konkurs några ggr vad jag hört.

  Svara
 11. Christina

  Jag har köpt sadlar i över 35 år utav Jensen Sport i Lund
  Alltid blivit mottagen på ett professionellt och trevligt vis.
  Om ngt blivit fel, vilket hänt en gång. Har det ordnats upp och har varit nöjd.
  Vet många med mig som är riktigt nöjda, däribland tävlingsryttare på Internationell nivå.
  Tråkigt för er som inte blivit det.
  Lycka till

  Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>