Du har väl koll på läget- sadelläget?

Eftersom jag känner flera personer som under låååång tid (ibland flera år) har haft problem med att hitta passande sadlar till sina hästar samt då jag själv ägt en sådan häst (Décima) skulle jag faktiskt och på fullt allvar vilja råda blivande hästköpare att ha lite bättre koll på just SADELLÄGET.

När man läser om/ hör vad ”man” som hästköpare bör/ ska titta efter hos saluhästar tycker jag att det är väldigt vanligt att man nämner gångarter, benställning, temperament, eventuella olater, hovkvalité och tusen andra saker men man hör nästan aldrig någon nämna just sadelläget.

Tyvärr/ tack och lov (välj själv) kan sadelläget ändras väldigt mycket hos en ( framför allt ung)häst så man har givetvis inga garantier för att hästen kommer att se ut på samma vis livet igenom (snarare högst sannolikt INTE) men hos äldre hästar bör man verkligen kolla NOGA på vilken sadel hästen rids med, hur denna passar och som sagt hur sadelläget är.

En vän har nu inte kunnat rida sin häst ordentligt på flera månader just på grund av att hästen är så himla svår att hitta sadel till och själv fick jag ju köpa en sadel som kostade ungefär det dubbla mot min planerade budget för att kunna rida så det är ju inget litet problem som jag ser det.

När en vän hörde att jag skulle skriva om sadellägesproblem ville hon inflika följande reflektion också väl värd att beakta:

En annan sak att tänka på med sadellägen är sadelGJORDSläget – något som många glömmer bort! En angloarab som stod i stallet förut hade helt ok sadelläge ”på ryggen” men det var omöjligt att få en sadelgjord att sitta normalt på honom, för sadelgjordsläget var så långt fram i förhållande till hans manke! Sadelgjorden drog fram sadeln, det gick inte att spänna den ”rakt ned” från stropparna.Eric Le Tixerant-gjorden kände vi inte till då, annars hade den kanske varit ett alternativ.


Fullblodsvalack som varit svår att hitta passande sadel till.

Samma häst med en ”Gel front riser” från Acavallo (säljs genom Globus hos bla Bengts ridshop i Veberöd för ca 400:–).

Flera som provat detta sadelunderlägg lovordar det då det under tiden hästen bygger muskler förhindrar att sadeln klämmer på hästen.

Ovanstående häst har nu en Prestigesadel som fungerar bra tillsammans med ovanstående underlägg.
Halvblodsvalack som också haft många olika olika sadlar på sin rygg utan att hitta rätt- än så länge.

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>