Bajsskådning och utställningsbajs

Jag brukar ofta säga att det för min del mycket gärna kunde vara vår/försommar eller till och med sommar året runt- jag föredrar dessa årstider ungefär en miljon gånger framför hösten och vintern men en sak som jag i alla fall inte kommer att sakna när de sistnämnda kommer är rädslan för fång.

Nu är det förvisso så att fång tyvärr kan uppträda året runt och min egen Archie fick ju det i november för 3 år sedan men hur det än är så är risken större ju mer färskt gräs hästarna kan beta.

Om man försöker sätta sig in i sjukdomen fång inser man snabbt att det finns en miljard teorier, sjukdomsförlopp och rekommendationer och dessutom så är fång mer ett ”samlingsnamn” för ett inflammationsförlopp i hovarna precis som kolik är ”magbesvär”, dvs det kan yttra sig på lite olika vis, bero på olika saker och också botas på olika sätt.

En sak som forskning dock verkar peka på är att en häst som en gång haft fång lättare drabbas IGEN och detta gör ju att en så ”häst-nervöst” lagd människa som jag aldrig riktigt kan slappna av.

Nu går det ju inte att vara på helspänn 365 dagar om året och jag tycker nog ändå att jag har lyckats mota bort oron förhållandevis bra under de 2½ år som gått sedan Archie blev frisk men våren och sommaren är helt klart en mer jobbig tid för mig.

Eftersom jag ändå TROR att Archie fick fång på grund av övervikt kombinerat med för stora mängder havre och tillika väldigt vått ensilage (han hade inte sett ett grässtrå på flera månader då han blev sjuk och det finns öht inga gräshagar utan endast grus-diton i det stall han stod då) har jag försökt att inrikta mig på att inverka på dessa faktorer.

Numera får Archie som mest ca 2 kg havre/ dag (och på våren och sommaren kanske hälften), ensilaget är mycket torrt och kommer från samma åkrar för att undvika för många foderbyten och så försöker jag framför allt ge akt på hans vikt och utfodra och motionera honom så att han inte blir tjock.

Skulle jag ta bort allt som man TROR kan vara fångutlösande och för att verkligen helgardera mig skulle jag även tagit bort halmen i boxen (om någon del av balen är mögelangripen utan att jag märker det skulle det kunna vara farligt för magen), allt som innehåller socker/ melass (dvs hans betfor som jag ändå tror är bra för tarmfunktionen), allt GRÄS, all havre och så skulle jag låta honom gå i grushage året runt.

Men där känner jag ändå att gränsen hade passerats.

Jag vill ge Archie en så bra livskvalité som jag kan och att tex inte låta honom äta gräs bara för att han kanske kan få fång- nej, det gör jag bara inte.

Jag får helt enkelt hoppas att han kan klara sig resten av sitt liv genom de försiktighetsåtgärder som jag ändå vidtar och gör han inte det- tja…so be it.

Nu kanske ni funderar på vad rubriken har med denna långa utläggning att göra och det tänkte jag förklara som avslutning.

När Archie fick fång föregicks denna av att han en tid (har förträngt hur länge men säkert 2 veckor i alla fall) hade varit lös i magen av och till.

Med facit i hand BORDE jag ha ”hajat till” och försökt att göra något åt detta (bytt ensilage tex) eftersom Archie i vanliga fall aldrig är lös i magen men det är lätt att vara efterklok även om jag misstänker att det var denna ouppmärksamhet som faktiskt ledde till att han blev sjuk.

Hur som helst…även om fång inte behöver föregås av diarréer eller dylikt är jag numera mycket vaksam på Archies BAJS.

Det nagelfars (dock inte bokstavligen ha ha) från alla vinklar och vrår och jag känner numera en enorm tillfredsställelse när jag hittar en riktig ”utställningsbajs” i boxen.

Ja, skratta ni och det gjorde jag också för många herrans år sedan då jag hade en väninna vars häst var KONSTANT lös i magen.

Det fanns inte det ”mag-medel” som vännen inte provade men hästens mage förblev alltid mer eller mindre ”orolig” så de gånger den gjorde en ”utsällningsbajs” kunde hon ge upp förtjusta utrop och nästan komma springande med skiten för att förevisa densamma.

Jag kunde inte förstå hur det kunde vara så glädjande med att titta på skit men nu förstår jag alltså mer än väl….

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Jessica

    Du är inte ensam bland djurägare att kolla in bajs… varje dag på jobbet får man minst en grundlig utläggning om någons bajsmorfologi ;-)). Dessvärre så har jag upptäckt att jag numera (som kattägare) själv gör en mental notis när jag tömmer kattlådan- ” brunt, normal mängd,fast…” Och har man dessutom en fånghäst så blir man ju extra nojig :-)! There is something about bajs!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>