Dagens (foder)fråga

Som ni vet är jag ganska intresserad av hur andra resonerar kring det här med foder och ibland blir jag också förvånad, förstummad och någon gång också förargad.
 
Det finns enligt mig en hel del hästägare som inte har en aning om varför de fodrar som de gör, en del ger ett visst foder för att det ingår i stallhyran (som man vill utnyttja till max), en del överutfodrar för att de tror att de rider mer än de rent objektivt gör, en del anser att hästar måste ha kraftfoder för att orka jobba osv.
 
Det finns hur många förklaringar som helst och det är som sagt intressant att höra hur folk tänker.
 
Idag skulle jag vilja fråga en hästägare vad tanken med att fodra hästen med HAVRE-FRI MÜSLI och HAVRE är för det LÅTER konstigt för mig men det kanske finns en fullständigt logisk förklaring?

Och nej, någon grovfoderanalys som på något sätt skulle förorda detta finns inte så DET alternativet kan vi bocka av direkt.
 
Nu träffar jag inte denna hästägare speciellt ofta men när jag får svaret lovar jag att återkomma :)!

10 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Havre saknas ju i müslin, så då är det väl säkrast att komplettera med det 😀 Tja, jag vet inte, blir det kanske billigare att köpa havren separat?

    Svara
  2. Linda

    Havrefri müsli är dyrt så man kan ju undra vad vitsen är att ge hästen det när den ändå får havre också..? Jag ger min häst havrefri müsli pga att han inte ”tål” havre. Han blir stissig och nervig och allmänt jobbig av havre, även i mkt små mängder. Så jag köper havrefritt för 6 kr/kg. Som tur är så har han inte behov av mer än ett drygt halvt kilo per dag ;). Sen får han också 1 dl linfröolja dagligen för att få en bättre kvot mellan protein/energi.

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Både müslin och havren ingår i stallhyran.
     
    Om jag får säga min åsikt, vilket jag också framfört till våra stallägare, så är det synd att det ingår kraftfoder av alla de slag i stallhyran.
     
    Jag är ÖVERTYGAD om att 75 % av de som nu ger 2-3 olika kraftfoder (givetvis minst dubbelt så dyra som havre) hade slutat med detta om de fick betala ur egen plånbok.
     
    Nu fodrar man bara för att det ingår, inte för att hästen alla gånger behöver det eller någon foderanalys förordat det. 

    Svara
  4. Aramis - En dressyrblogg

    Jag, som står i stallet där allt foder ingår, kan berätta lite kort hur jag resonerar. Jag har två hästar i det här stallet och den ena får NOLL och INTET av den mat som serveras och ingår i hyran. Denna häst är en typisk ”fånghäst” och han får Spillers Happy Hoof som jag får köpa cho bekosta själv för att ge. Den andra hästen har fått testa den havrefria m üslin men av någon märklig anledning finns där något i detta foder som ger min häst utslag. Jag ger honom nu istället alfa och havre – fungerar utmärkt. Jag tror nog att det var mest i början då man började med Hippos fodersortiment som ”alla” skulle ge müsli bara för att. Idag ser jag ingen tendens till detta även om jag tycker att en hel del överfodrar sina hästar med BÅDE hö och havre!

    Svara
  5. Energika

    Det är knasigt hur man gör med mat till hästar. Jag kom på mig själv mer än en gång i vintras att av bara farten öka hästens kraftfoder istället för grovfoder, trots att båda ingår i min stallhyra. Tack och lov har jag en bra stallägare som lite snällt frågade mig hur i helvete jag tänkte där?
    För min del är jag rädd att hästen inte ska hålla hullet ordentligt, men det gör han ju om han får ordentligt med grovfoder. Han är ju fin nu på sommaren.
    Kanske känner man sig lite ”rik” och som en bra hästägare om man matar med dyra fina foder? Samma som när man bara köper det dyraste i utrustningsväg, inte för att det behövs utan för att visa andra att man kan?
    Allt efter devisen; är jag inte bäst ska jag fan vara snyggast/dyrast?

    Svara
  6. Birgittas hästsida

    Liv:

    Uppenbarligen har vi olika uppfattning i denna fråga eller rättare sagt ser vi olika saker.

    Men var och en får (så klart) fodra hur den vill och med vilka mängder och fodersorter som helst, jag tycker bara att det är intressant hur och varför man resonerar som man gör.

    Ibland kan man lära sig något nytt- både som läsare eller skribent eller få ny, oväntad input där man minst anade det.

    Svara
  7. MIMMIS EVIGA ÖGONBLICK

    Kloka ord från min vet. Vi ger våra hästar för mycket kraftfoder vilket är totalt meningslöst om man inte är på elitnivå med sin häst ett riktigt bra hö räker långt + mieraler + vitaminer. Detta är ett I-landsproblem för våra hästar.
    Hans egna galopphästar tränas på ”bra ”hö” med väldigt ”lite” kraftf.
    Undra vad indianerna gav dem för kraftfoder för att klara ett och annat krig.

    Lätt att förföra oss djurägare …

    Hade vi fört ett sådan mattabell som vi gör på våra hästar till oss själva hur många gör det.

    Räknar proteiner kolhydrater osv så möjligt att vi hade haft en bild av att det varit meningslöst och sedan bara träna en timma per dag……

    Svara
  8. Carin

    Har inte riktigt förstått varför man blandar massor med olika typer av foder. Min filosofi är ett bra hö klarar man sig långt på. Analysera mera! Lär er hur man räknar ut foderstater eller be någon som KAN göra det åt er. Om inte det funkar-se på hästen! ”Helfoder” är utmärkt för där står redan alla värden på innehållsförteckningen… eller? Som människa väljer jag bort skräpmat och vill ha ”rena råvaror”. Är jag knäpp om jag gör samma till min häst? Alla olika fodersorter, fodertyper och fodermärken gör mig helt yr i skallen… Hö och havre kommer man ganska långt på =) Har för mig hästar har ätit det i ganska många tusen år…

    Svara
  9. Birgittas hästsida

     Carina och Mimmi:

    Jag kan inte annat än hålla med er.

    Jag har svårt att förstå varför man tex fodrar med 2-3 olika fodersorter och ger 2-3 kg foder om dagen utan att ens ha en stråfoderanalys. I min värld ger man först REJÄLT med stråfoder (max vad som ingår i stallhyran eller vad hästen äter upp) innan man börjar mixtra med kraftfodret.
     
    Sedan förstår jag inte den andra ytterligheten heller; de som åker och köper svindyra färdigfoder (trots att havre ingår i stallhyran) och sedan ger hästen 1-2 DECILITER av detta per mål, åter igen utan att ha analyserat fodret.

    Fullständigt meningslöst om än ofarligt och bara ett sätt att slösa sin tid och pengar med ett onödigt inköp.

    Så lite foder gör varken till eller från och vill man ge hästen lite krubbskrammel kan man lika gärna lägga i några nävar havre om dagen- det skulle i princip JAG, som väger en tiondel av en häst, kunna äta utan att det spelade någon roll.  

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>