Lite mer om träningsupplägg

Vi har ju här på bloggen diskuterat lite hur vi försöker lägga upp våra träningar både för att lyckas på tävlingsbanan och för att inte bryta ner våra hästar utan tvärtom stärka dom.Både jag och andra har redogjort för hur vi tänker och tränar och jag skulle idag vilja publicera en del tänkvärda ord även från min tränare som nyligen uttalade sig i en hästskrift.

Så här skriver hon om träningsplanering:

”Titta på hur din veckoplanering ser ut. En häst som inte har de bästa fysiska förutsättningarna blir tröttare i kroppen än en optimalt byggd häst. Det är därför viktigt med dagar och perioder av vila. Vila kan vara allt från promenad, tömkörning, uteritt, hoppning och jogg i låg from till att bara gå i hage. Jag brukar inte arbeta mina hästar mer än 3 dagar i rad, och då är dag 1 ett lösgörande joggingpass. Försök att hitta ett system som passar din häst. Var också noga med många korta skrittpauser under ett arbetspass. Då får hästen inte mjölksyra och då sliter inte arbetet så hårt”.

Självklara ord för de flesta måhända men ibland behöver man påminnas om även detta, dvs just det självklara.

Att exempelvis beakta sin hästs fysiska svagheter och försöka kompensera dessa samtidigt som man arbetar med att bygga upp hästen torde vara en av de viktigaste uppgifterna i det dagliga arbetet med hästen.

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Linda

    Oj, förstår att det var en fortsättning på mitt konstaterande att min häst inte är optimalt byggd (lite långa bakben i förhållande till frambenen). Självklart anpassar jag träningen efter det och varvar med alla de exempel på vila som NN ger i artikeln. Min häst har inga problem att samla sig men får ta i ett snäpp extra i den samlade traven jämfört med en häst som är optimalt byggd. Han protesterar aldrig under arbetet, utan ger allt och lite till. Därför har det hänt ett par gånger att han tagit i för mycket och för länge så han fått mjölksyra. Tyvärr hände det veckan innan förra helgens tävling. Sedan dess har han bara skrittats. Styrkearbetet med min häst görs i korta, korta sekvenser med mängder av pauser. I takt med att han blir starkare blir också sekvenserna av hårt arbete längre. Jag sitter aldrig och nöter en rörelse.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Hihi…det är nog så att var och en står sig själv närmast eller i alla fall främst tänker på sig själv Linda för jag hade snarare Archie i åtanke när jag skrev inlägget.
     
    Han är ju inte heller optimalt byggd- kunde gärna ha haft längre framben, är sabelbent och hänger lite i framknäna osv.
     
    Min häst har ju också haft otroligt svårt för att sätta höger bakben inunder sig, först i skänkelvikning och nu i slutorna och jag måste ständigt tänka på detta jäkla ben, även i vänster galopp tex. 
     
    Men så är det ju med de flesta hästarna- alla har någon liten ”defekt” som stör mer eller mindre, eller inte alls.

    Svara
  3. Linda

    Ha ha, ok ;). Ja, jag har onekligen lite dåligt samvete att jag inte hade bättre koll än att ta ut en muskelöm häst på tävling. Men som min tränare precis skrev i ett mail angående träningen förra veckan: ”Jag tror att vi tog i lite för mycket kanske med samlingen förra veckan. Han borde nog ha vilat ett par dagar efter ett sådant jobb. Men han är ju så otroligt arbetsvillig och visar inte att det är jobbigt och det är lätt att vara efterklok.”

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Ja, det är alltid lätt att vara efterklok men fördelen (för man får ju ändå försöka att hitta sådana kring allt som sker) är att du nu vet hur du INTE ska göra framöver.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>