Nya hagmått

Jaha…vad säger man?

Jättebra att man numera har fastställt faktiska mått som man enkelt kan rätta sig efter men jag undrar ändå i mitt stilla sinne hur kontrollen att detta efterlevs kommer att skötas.

Jag vet måååånga hagar som är långt mindre än 10×30 meter och det ska bli intressant att se om de som har dessa kommer att behålla dom, begära någon form av dispens eller vad som kommer att ske.

Förvisso finns det viktigare saker för djurskyddet att titta på, stoppa och förändra men det känns lite meningslöst med lagar som man (läs: jag) sedan tvivlar på kommer att efterlevas på alla håll och där man tämligen lätt kan komma undan med det.
De stora anläggningarna som Strömsholm och Flyinge tex kan så klart inte ”låtsas som det regnar” och släppa ut hästarna i hur små fyrkanter som helst men ”Olle i skogen”…..han kan nog fortsätta med det tämligen ostört misstänker jag.

5 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Fast jag tror det är få ”Olle i skogen” som har så små hagar. Brister det i hästhållningen där så är det nog på andra punkter. Så små hagar är väl framför allt ett bekymmer i storstaden och på riktigt stora anläggningar? Jag tycker mina vinterhagar är små sedan jag gjorde två av en, men de är iaf drygt 50×50…

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Ja, ”Olle i skogen” var nog dumt uttryckt, ”Olle i storstadsregionen” hade nog varit ett bättre uttryck.

    Ju längre ut på vischan/ buschen desto större hagar- det är även min erfarenhet.

    Men många ridskolor och större ridanläggningar vet jag har på tok för små ”rutor”, det ser jag tex när jag är ute och tävlar.

    Svara
  3. Cecilia

    Har ett praktexempel en bit härifrån där de har tryckt in 3 hästar på en liten plätt. Ska bli väldigt intressant att ser hur det utvecklar sig där!!!

    Svara
  4. Jenny

    Det lustiga är inställningen de flesta har (jag bor i huvudstaden och hagstorleken är ett problem på MÅNGA anläggningar av större storlek här omkring!). När jordbruksverket kommer ut med nya regler så är det MINIMUM mått, dvs man borde sträva efter att ha rejält mer än det, det är ju bara en siffra på det allra minsta som anses okej innan det går över till att det inte är okej att hålla ett djur på det viset.

    Svara
  5. Birgittas hästsida

    Sedan ÄR det ju svårt med mark på en del ställen och man kan inte alltid heller trolla fram mer om man skulle vilja men jag vill påstå att det ibland bara saknas vilja/ intresse för hästars optimala välbefinnande.

    Men visst; hagstorlek är inte allt: jag väljer hellre mindre gräshage framför större grus-dito och jag har också hellre hästen ute i fler timmar i liten hage (om man hade tvingats dela en stor för att fler hästar skulle få komma ut) än färre timmar i stor hage.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>