Vanliga fel i MSV C

För ett tag sedan hade jag ganska gott om tid att titta på en MSV C-klass som jag själv skulle rida lite senare och jag passade då på att titta på vad jag skulle vilja beteckna som de vanligaste felen när ryttare rider på denna nivå.
 
Dessa är (utan inbördes rangordning):

Övergångarna mellan samlad trav och mellantrav/ ökad trav markeras för lite.
 
Ryggningarna är sneda/ ovilliga/ görs för få steg.

Det är för liten skillnad mellan arbetsgalopp och mellan/ ökad galopp och när man tex ska vända snett igenom i mellangalopp för att därefter minska till arbetsgalopp innan traven så är det nästan ingen som gör en synlig övergång utan man ser bara en oftast halvhjärtad mellangalopp och sedan trav direkt.

Serpentinerna i galopp rids ej rakt över banan utan man sneddar.

Avbrotten från galopp till skritt inför de enkla bytena sker för tidigt.

Det mesta av detta har inte så mycket med hästens tekniska förmåga att utföra olika rörelser att göra utan mycket handlar om SLARV kontra KORREKTHET hos ryttaren och det är som jag ser det många gånger ”bortgivna” poäng i onödan.
 
Så- ett tips om ni vill få fler poäng när ni tävlar; se till att ”fixa till” ovanstående om ni inte redan rider med perfektion :).

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Icke att förglömma är brist på samling och bärighet. Jag tror det är främst det som gör att många ekipage inte får högre poäng MSVC. Har du inte samling och bärighet så kan du inte heller visa övergångarna, rida korrekta serpentiner eller skolor. För att få ett bra enkelt byte så måste hästen vara självbärig. Sen är det ju självklart väldigt viktigt att rida noggrant.

    Svara
  2. annakarlegard

    Du har helt rätt och det är oftast detta man får nedslag på i protokollen. Men jag tycker även att man ser många raka skolor och dåliga bakdelsvändningar. För vår del är det just mellangångarterna som är svåra att få till på tävling, speciellt travlängningarna, de enkla bytena och den där eländiga bakdelsvändningen åt höger..! Vi är däremot hyfsat duktiga på skolorna, serpentinbågarna samt längningarna i galopp och får oftast 7:or på dessa moment. Men tänk vad trevligt det skulle vara om vi kunde peta in 7:or på de andra momenten också! Det händer då och då men inte så ofta som man skulle önska

    Svara
  3. Trasselkvast

    Många av de sakerna du räknar upp går dessutom att applicera på lägre klasser än MSVC. Liten eller ingen skillnad mellan arbets- och mellangångarter, hästar som inte kan rygga och serpentiner som inte utförs korrekt (men ÄNDÅ ofta får hyfsade poäng, VARFÖR? Varför ger en domare en sjua på en serpentin som visserligen var i form och takt, men som inte var en korrekt serpentin? Vägen är inte visad = 4)

    Sorry, lång parentes…

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Anonym har givetvis rätt vad gäller samlingen och bärigheten- de ska/ bör gå som en ”röd tråd” genom hela programmet givetvis men en del ekipage visar inte en meter av varken det ena eller det andra.

    Men; vad jag ville POÄNGtera (ha ha…en liten ordvits där minsann) var att det finns en del moment som, precis som Trasselkvast nämner, redan ingår i lättare klasser och som egentligen inte har med varken samling eller bärighet att göra men som ändå görs ”fel”, läs: SLARVIGT.

    Att man inte gör en sluta eller en bakdelsvändning som i Annas exempel korrekt KAN beror på att hästen ännu inte behärskar rörelsen TEKNISKT (Archie är ett ypperligt exempel på detta) men ”alla” borde kunna FÖRSÖKA visa tex en minskning i arbetsgalopp och inte bara rida i samma halvsåsiga galopp en hel diagonal, dvs varken ”riktig” mellangalopp där den ska utföras eller upptagningen därefter.

    Och medan jag kan ”förlåta” att man missar på det tekniska, helt enkelt för att man inte KAN bättre för dagen så tycker jag att det är mycket mer onödigt att förlora poäng på slarv.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>