Tillbakablickar: Birgitta sommarjobbar

Idag tänkte jag alltså berätta om 2 olika sommarjobb jag haft, båda under tiden som jag studerade till socionom vid Lunds socialhögskola.

Det första sommarjobbet var på en fabrik som bland annat paketerade bacon- det var det jag skulle ägna 8 veckor av mitt sommaruppehåll åt i alla fall.

Trots att det är över 20 år sedan minns jag bara alltför väl den första arbetsdagen.

Nästan det första jag såg var ett enormt väggur i fabriken och mina ögon skulle därefter vara fastnaglade vid denna klocka allt för många och långa stunder därefter. ”När är det slut” var en ständigt återkommande fråga till mig själv.

Redan då undrade jag hur jag skulle stå ut i så många dagar innan jag fick återvända till skolbänken och det var kanske inte så konstigt.

Min frusenhet är vida känd och jag skulle alltså arbeta i ett fryshus och paketera iskalla baconskivor med endast tunna bomullsvantar på händerna.

Bullret var öronbedövande och man fick skrika till varandra för att göra sig hörd och arbetet var så monotont som ett ackordarbete vid ett löpande band bara kan bli.

Jag ska inte trötta er med allt för detaljerade skildringar av detta nödvändiga ont för att kunna betala hyran och ha mat på bordet men roligt var det inte.

Det jag levde för var de mycket goda, rikliga och billiga måltiderna i personalmatsalen, den råa och roliga jargongen mellan oss sommarjobbare under rasterna och så givetvis LÖNEN :)!

Jag minns hur beklämmande jag tyckte att den ordinarie personalen var, de flesta gick faktiskt omkring som zombies på fabriksgolvet och det mest tragiska tyckte jag var deras samtalsämnen eller BRISTEN på desamma snarare.

Det enda personalen tycktes förmögen att prata om var vad man hade sett på tv kvällen innan och vad man skulle göra på sin semester- jag rös över detta, som det tycktes mig, torftliga liv.

Till denna fabrik återvände jag aldrig mer men när mina klienter då jag blev färdig socionom några år senare kunde häva ur sig ”du sitter där på din fina stol och vet inte hur det är”- då kände jag bara alltför väl att jag verkligen hade fått en inblick i hur arbetslivet kan vara om man inte är nöjd.

Nästa sommararbete var långt lättsammare måste jag säga och var också på en fabrik, dock en fullt normaltempererad sådan.

Min uppgift blev här att framkalla foton, också det på löpande band faktiskt.

Detta var ju långt innan digitalkamerornas tid och det var mycket vanligt att folk skickade in sina fotopåsar till detta företag för framkallning.

Och vilka framkallningar!

Jag vet inte om folk trodde att fotona aldrig granskades av ett mänskligt öga eller så struntande de i vilket för motiven var bland minst sagt…..tja…BARNFÖRBJUDNA skulle man kanske kunna säga.

Nu har jag tex aldrig varit någon gurkätare ens innan detta sommarjobb men efter att ha sett bildbevis på vad man kan göra med denna grönsak så kan jag ju säga att min aptit inte ökade precis.

Minns också en stallkamrat som bad mig att med min personalrabatt framkalla en filmrulle åt henne.

Jag kommer ihåg att jag när jag ögnade igenom korten efteråt var ganska förundrad- HELA rullen bestod av kort hon hade tagit på sin häst i hagen.

Dels var hästen inte någon skönhet i sig själv men framför allt så såg i princip alla 36 korten nästan identiska ut- hästen hade möjligen flyttat något ben eller öra här eller där men mycket mer var det inte :)!

Ja, detta var alltså en liten sammanfattning av några sommarjobb jag haft- har ni själva haft minnesvärda arbeten får ni gärna berätta om dom och roa oss andra :)!

En kommentar

  1. Frela

    Jag jobbade på postens redovisningscentral under 5 somrar fr 77-81 plus alla andra lov. Jag finansierade så småningom 2 års utlandsvistelser med dessa pengar!
    På den tiden fanns inte datorer ute på postkontoren ej heller hade lantbrevbärarna ngn piffig liten handdator med sig i bilen. Vårt jobb gick ut på att lägga in samtliga verifikat ett postkontor hade hanterat under en dag (vi redovisade hela södra Sverige bl a en så rolig ort som Slöinge – haha). Man la in summan och hela ocr nr typ 20 siffror på utbetalningskorten , inbetalningarna likaså detta stämdes sedan av mot en manuell redovisning som vi också registrerade..Hade man råkat slå fel på en siffra var det bara att börja om igen!! Gissa vem som fortfarande är en fena på tangetbordets siffersats!! Dessutom vilka dagar gillades inte? Den 17:e pensionsutbetalningar, 20:e barnbidraget, 25-27 löner.. allt gick ju via utbetalningskort på den tiden – internetbanken var ej uppfunnen inte heller automatiska insättningar på konton!!! Vi fick inte gå hem förrän alla postkontor var gjorda för dagen och blev vi färdiga tidigt fick vi arkivera..
    På detta jobbet var det väldigt mycket ”upper and lower class”.. ”Upper class” var de som var lite trendiga och inne (nagelack, läppstift, fina frillan, cigarettrökande och som var tillsammans med hippa killar/män), ”lower” säger sig själv – det var alla vanliga.. Vi sommarjobbare blev såklart automatiskt ”lower class” om man inte var barn el syskon till de där som var ”upper class” (det var inte jag).. ”Upperclass” jobbade dessutom på 2:a våningen och vi andra på 1:a i byggnaden där vi var vilket gjorde det hela ännu lite tydligare..

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>