Speciella annonser del 352, åldern HAR betydelse (tycker jag)


Utan att känna ovanstående häst det minsta måste jag ändå säga att jag blir väldigt tveksam då man marknadsför en blott 5 årig häst som ”passande förstahäst” och dessutom påstår att den är ”väl grundriden”.

Nu är förvisso allt relativt och det jag kallar väl grundriden kanske någon annan tycker något helt annat om men ändå….hur mycket/ länge hinner man utbilda en (om än superbegåvad) 5-åring?

Visst….Archie gick LA när han var 5 år men dels vill jag inte påstå att det är speciellt vanligt och dels skulle jag ändå inte anse att han DÅ var en lämplig första-häst för någon som aldrig haft häst förut.

Och det är väl där det går fel många gånger misstänker jag; orutinerade människor köper en ung (läs: oftast billig) häst som de hoppas/ tror att de ska kunna utbilda på egen hand och så går det som det går- dvs inte speciellt bra.

Är man inte så kunnig är det bättre att köpa en mer ”förlåtande” häst, en ”ringräv” som kan HJÄLPA ryttaren snarare än STJÄLPA den.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    Jag skulle chansa på att väl grundriden i denna annonsen står för = svänger mycket bra åt både höger OCH vänster, stannar och går fram precis som den ska 😉

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Sedan tycker jag inte bara man ska avråda någon att köpa en unghäst som första häst pga ridningen.

    Att ha häst är så mycket mer än att bara rida och ju äldre en häst är desto mer hinner den ha varit med om (på gott och ont förvisso) och det behöver inte bli så stora grejer av det.

    Tom Archie som jag räknar som extemt snäll kunde som ung reagera på vissa situationer som med stigande erfarenhet är en barnlek för honom.

    Tänker tex på ridning i trafik, att åka till okända platser, lastning osv.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>