Annorlunda helgnöje?

Att det skulle finnas folk som åker runt och provrider hästar som de inte har en tanke på att köpa är ett rykte som har florerat så länge jag kan minnas och ärligt talat trodde jag att det var lite av en vandringssägen eller liknande för själv skulle jag aldrig i livet få för mig att ens tänka tanken.

Men….jag har ju haft vänner som då vi ”gått på stan” stannat till i tex skoaffärer och börjat prova skor och sedan på min fråga ”ska du ha skor” helt frankt svarat ”näää….men DET ÄR KUL ATT PROVA”?!?!?!

Inte heller är detta något jag har den minsta förståelse för; vad är vitsen med att prova något som man ändå inte kan/ har råd att köpa?!?!? Då blir man ju bara frestad och kanske till och med köper TROTS att man egentligen inte har råd- inte alls vettigt enligt mitt sätt att se det.

Och nyligen hörde jag från en person som bedriver lite handel med hästar att det tydligen visst förekommer att folk tycker att de som ett söndagsnöje kan åka och titta på stallets tämligen dyra hästar trots att deras budget inte alls är i paritet med vad hästarna kostar.

Just detta stall har börjat ta lite kreditupplysningar och referenser på tilltänka köpare och det är banne mig ”time well spent” för det tar inte ens en tiondel av den tid man sedan hade fått ägna helt i onödan.

Visst förstår jag att folk tänker ”nu är det köparens marknad” och ”man kan alltid pruta” men att provrida en häst för 300.000 när man har 50.000 i plånboken- det tycker jag bara är rent ut sagt oförskämt mot en säljare som har tagit sig tiden att visa sin häst och faktiskt ”slösa på” hästen helt i onödan.

Så roligt kan det inte vara att ha kreti och pleti klängandes på ens hästar tänker jag och dessa försäljningsstall har säkert annat att göra än att lägga fullständigt bortkastad tid på  gratisridare.

Ja, man upphör aldrig att förvånas över mänskligheten, det är en sak som är säker.

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Prick

    Jag har upplevt lite samma sak när jag har sålt häst. Tack och lov inte så ofta jag behövt sälja men det har kommit folk som liksom inte haft där att göra. Onödig tid, absolut.

    Fast som köpare skulle jag bli mycket tveksam om jag var tvungen att lämna ut mitt personnummer innan första besöket.

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Prick:
     
    Fast om man har någon typ av försäljningsstall så hade nog inte jag reagerat på om man därifrån hade meddelat mig att man ville ”kolla upp mig” som köpare om jag var intresserad av en häst i säg 300.000-kronors klassen.
     
    Förklarar man bara sina avsikter så tror jag att folk är förstående, tex:
     
    ”Du…vi har haft så många oseriösa spekulanter här så jag hoppas att det är ok att jag tar en kreditupplysning på dig eller om du har någon referent, din ridlärare kanske, som jag kan prata med innan vi bokar en provridning”.  
     
    Har man ”rent mjöl i påsen” så förstår man förhoppningsvis att allas tid är dyrbar osv.  

    Svara
  3. Prick

    Mja, kanske hade jag resonerat annorlunda om jag själv varit säljaren.

    Jag säger bara hur JAG hade tänkt. Gillar inte att få klä skott för andras dåliga sidor. Av samma anledning tankar jag aldrig på bensinstationer som kräver att man kommer in i butiken och lämnar pengar, körkort eller kreditkort för att de ska starta bensinpumpen. Fast jag har FULL förståelse för VARFÖR de har det kravet (många smitningar).

    Man står ju sig själv närmast.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>