Tips när du ska köpa/ sälja häst, del 1

Jag vet inte hur era erfarenheter ser ut vad gäller veterinärbesiktning inför ett (förhoppningsvis) stundande hästköp men själv upplever jag att det är relativt vanligt att hästar inte ”går igenom” utan större eller mindre anmärkningar.

En bloggläsare har fått backa på 2 efter varandra planerade hästaffärer, båda hästarna hade för mycket/ för stora anmärkningar vid sina besiktningar.

En vän som tävlade sin häst på en ganska hög nivå fick också tummen ner hos veterinären och samma sak var det när jag skulle sälja Decima som hade en liten böjprovsreaktion på ett bakben, något jag givetvis inte hade en aning om (då skulle jag aldrig ha låtit besiktiga henne utan behandlat i stället).

Hur som helst, för att slippa samma scenario med Archie och på det sättet kanske förlora en bra köpare och i stället bli stående med en häst som först måste behandlas och vila i x antal veckor valde jag att göra något som jag skulle vilja rekommendera alla säljare att göra: besiktiga hästen innan du ens annonserar ut den!

Visst är det en extra kostnad men då vet du till en början var du står så att säga och slipper lägga tid och allt annat som en försäljningsprocess innebär om hästen sedan inte ens GÅR att sälja pga någon ”dold” hälta eller vad det nu skulle kunna vara.

Som KÖPARE hade jag också attraherats av att redan i annonsen kunna läsa att hästen nyligen är besiktigad ua.

Jag har hört mer än en sann historia om köpare som åkt halva Sverige för att på plats hos säljaren direkt kunna konstatera att det utannonserade djuret är synligt halt!

Även om säljaren själv är både blind och döv och har missat detta (fast jag undrar hur många som har så dålig koll EGENTLIGEN och hur många som rent ut sagt försöker luras) så är man alltså lite mer på den säkra sidan om man vet att hästen nyligen kollats av veterinär även om i alla fall jag aldrig hade nöjt mig med detta utan även låtit besiktiga hästen vid köp och då av en veterinär jag själv valt eller i alla fall godkänt.

3 kommentarer Skriv kommentar

  1. Åsa T

    Efter mina tråkiga erfarenheter så skulle jag aldrig sätta in en annons på min häst utan att ha besiktigat henne först. Jag har verkligen lidit med de säljarna där jag var aktuell som köpare. Hästarna har ju till synes inte varit halta eller sjuka när jag provat dom.. Tråkiga historier för ALLA inblandade… nu slutade min historia ”lyckligt” men man tappar verkligen sugen när man på kort tid är med om detta 2 ggr… Det är inte roligt att ”börja om” att titta på hästar igen. Man är ju nöjd med den man tänk köpa!

    Svara
  2. Jenny

    Jag har åkt på en hel del hästar som jag tyckt varit ofräscha när jag kommit fram och inte ens varit intresserad av att sitta upp på.

    Är övht förvånansvärt hur mkt som inte kan stämma med vad som står i annonser. Hade jag varit säljare hade jag velat undvika att köpare kommer i onödan både för min, hästens och deras skull, så förstår inte varför folk inte är mer uppriktiga :/

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>