Tips när du ska köpa/ sälja häst, del 3

Innan jag sålde Archie hade jag bara 2 spekulanter som de facto kom för att provrida medan det var säkert sammanlagt 20-25 stycken som ringde och/ eller mailade och förhörde sig om det fanns någon video att se osv.
 
Bortsett från att det ÄR svårt att sälja häst idag så tror jag faktiskt att min 100%-iga ärlighet bidrog till att inte fler ville titta IRL och en presumtiv köpare tackade mig särskilt översvallande för just min ÄRLIGHET.
 
När spekulanter ringde hymlade jag inte med att Archie haft fång och att han därmed också fått livstids reservation på fång och fångliknande sjukdomar vilket begränsar möjligheterna att försäkra honom ganska mycket (han får bara A1-försäkras för max 40.000 tex).
 
Även den video jag hänvisade till (samma som ni fått se här på bloggen i april och som en del ”sågade”) tycker jag är MER ärlig än om jag hade lagt mig vinn om att filma tretusen sekvenser och sedan klippt ihop 10 där Archie ”råkade” visa sig okarakteristiskt flott eller dylikt.
 
Kan som ett sidospår berätta att de gånger jag ser videoklipp på saluhästar från tex auktionen i Verden (i Tyskland) undrar jag alltid hur många gånger man PROVAT att få till den där MEGA-travökningen som slutligen blir det som visas och hur mycket hästen jagats av någon som inte syns i bild.
 
Både vad gällde Archies fång och ”kassa videon” förklarade jag förvisso HUR fången uppstått, läkt ut osv och VARFÖR filmen ser ut som den gör (den filmades i slutet av ett ganska ansträngande dressyrpass då hästen redan var trött och var ej gjort i något försäljningssyfte) men jag tror absolut att detta också var orsaken till att merparten av de som hörde av sig ”backade ur”.
 
Och det var precis det jag ville!
 
Jag ville inte bygga upp en massa luftslott och falska jätteförväntningar hos någon som ska slösa sin tid och sina pengar på att därefter slösa min tid och mina förhoppningar och komma och titta på en häst som inte alls motsvarar det köparen vill ha.
 
För givetvis kommer sanningen ifatt en och biter en i svansen, även OM jag skulle ha försökt att ”mörka” tex fången så finns det ju svart på vitt i Archies försäkringspapper.
 
Och även om jag skulle ha påstått att Archie hade superbjudning, hade jättelätt för skolor eller vad jag nu skulle ha fantiserat ihop så skulle ju den som kom för att provrida upptäcka motsatsen inom några minuter.
 
Så ordstävet att ”ärlighet varar längst” tycker jag absolut stämmer – det är både mest juste mot eventuella köpare och besparar en själv otroligt mycket onödigt arbete (och att bli idiotförklarad).

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. sofia

    Det finns nog ingen ”felfri” häst. Någon olat eller svaghet har dom alltid. En del av svagheterna går att arbeta bort andra inte.

    Har varit med om säljare som ljugit sig blå (och som jag gått på ;-( Men som du säger, det visar sig allti!!!

    Visst kan man som säljare ”vinna?” ett slag men om man vill framstå som seriös så är det nog bäst att i alla lägen hålla sig till sanningen.

    Svara
  2. Anonymous

    Tycker precis som du! Blev helt tokig när jag var ute och tittade på hästar.
    Ägarna måste ibland vara helt borta. Man upptäcker liksom rätt fort att hästen inte har spektakulära gångarter eller dylikt och man undrar ju då givetvis vad mer ägaren ljuger om.
    Slöseri med min tid är inget jag uppskattar.
    Skriv sanningen och går hellre ner i pris, det blir alla glada för.

    Har för övrigt också varit med om att hästen varit halt vid visning…..suck!!!
    V.H Lena

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>