Speciella annonser del 368, inridningshjälp eller stjälp?

Ganska ofta tycker jag att man ser annonser som denna där folk vill sälja jätteslitna och obekväma sadlar som så att säga ”sjunger på sista versen” åberopandes att de är lämpliga när man ska rida in hästar.

Och jag förstår absolut tanken; jag hade kanske inte heller börjat med att lägga på värsta sprillans nya 30.000-kronorssadeln på en häst som aldrig har haft något på ryggen men jag undrar ändå:

Hur smart är det egentligen att börja ridningen i en sadel som är väldigt obekväm FÖR RYTTAREN?

För i min värld rider man bättre eller sitter i vart fall mer korrekt i en sadel som passar en och skulle jag själv tvingas rida omkring i tex sadeln ovan så undrar jag hur pass bra jag hade inverkat på hästen?

Och det är väl i början av inridningen man vill att allting ska bli så bra som möjligt för hästen så att den får en POSITIV känsla för ridning, inte tvingas balansera upp en ryttare som kasar runt i en nersutten gammal sadel?

Eller?

4 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna-Kajsa

    Jag har köpt en billig sadel till min treåring – en stübben sigfried allround. Men – jag var givetvis noga med att den skulle passa, inte vara knölig, inte klämma och funka ok för mig att rida i. På en så ung häst sitter jag ju inte ner alls, så det viktiga är att det funkar att rida lätt och stå i fältsits. Jag har dessutom en gammal syntetsadel som jag använder INNAN jag rider, för att sadelvänja. Alltså:
    JA till billig sadel som inridningssadel (kommer ju ändå behöva byta rätt snart)
    NEJ till dålig sadel som inridningssadel

    Svara
  2. Prick

    Jag föredrar absolut en liten och lätt sadel till inridning. Brukar använda en gammal träningssadel från galopptiden då den ligger ok på alla och är följsam. Upplever det som vanligt att den häst som trycker upp ryggen och sadeln tar emot inte alls reagerar lika häftigt när det är den lite mer följsamma träningssadeln. Man rider ju korta stunder och inte särskilt djupt i sätet. Efter några turer och i alla gångarter byter man sadel till en man tror passar. Huvudsaken är att man är i god balans själv. Känner man att man kasar omkring bör man nog överlåta inridningen till någon med bättre balans.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>