Dagens (baksko)fråga

Jag har allt sedan jag såg Kreon första gången önskat lite mer/ luftigare trav hos honom och detta parat med att han inte har några bakskor fick mig att börja fundera i banorna att just sätta på honom sådana.
 
Många tycker att hästarna rör sig bättre med skor runt om och jag minns tex att det var i princip det första min dåvarande tränare sa till mig då hon såg Décima riden första gången; ”sätt på henne bakskor”.
 
Inte för att JAG tyckte att hästen var trippig och inte för att jag heller såg någon skillnad efteråt men Décima fick skor som 3 åring och behöll dom därefter på så länge jag ägde henne i alla fall.
 
Heron gick utan bakskor tills han var säkert 6 år om inte äldre och då reds och tävlade han ändå mycket- på alla möjliga underlag höll jag på att säga.
 
Anledningen till att jag satte bakskor på honom var att han hade en av de största kotsenskidegallorna jag någonsin sett på ena bakbenet och jag och hovslagaren spekulerade i om gallan kanske skulle minska med bakskor vilket den inte gjorde.
 
Och nu har alltså turen kommit till Kreon- Archie hade skor på sig när han kom till mig som 3 åring så där gjorde jag inget aktivt val så att säga.
 
Jag har faktiskt bestämt mig för att sätta på honom bakskor- inte för att jag tror att han kommer att dansa fram i den bästa traven för det men då känns det som att jag i alla fall har FÖRSÖKT med något annat än att rent ridmässigt förbättra den (vilket jag tror går med hårt arbete och över tid).
 
Men vad är era erfarenheter? Varför har ni valt/ avstått från bakskor? Märkte ni skillnad med eller utan skor? Slentrian eller medvetet val?

8 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anna

    Tror attt bakskorna kommer att göra att han vågar ta i mer. Finns ingen anledning att inte prova. De enda som jag upplever inte brukar sko bak på sina hästar är ridskolor som försöker skapa god ekonomi genom att snåla.

    Svara
  2. Dressyrtant

    Satte på min bakskor när han blev fyra för att hovlagaren tyckte att han behövde det. Tog dock av dem inför championatet då han var ganska vinglig fortfarande och slog i skorna.
    Gången förbättrades dock med skor men han var för stor och gänglig för att klara av det. Men pröva tycker jag att du ska göra.
    Sedan han blev fem sliter han mycket mer bak än fram så sedan dess är det inget val.

    Svara
  3. Birgittas hästsida

    Anna:
     
    Om vi bortser från faktorn ”bättre gång” (för hobbyryttaren kanske inte är såååå intresserad av just detta) så skulle det vara intressant om man kunde undersöka hur många hästar som egentligen har bakskor (kanske även framskor) ” i onödan” (dvs hade klarat sig lika bra utan) för att ägaren slentrianmässigt har satt på dom och hur många hästar som går utan skor och som hade mått mycket bättre MED.
     
    Så lite och sällan som vissa rider så ifrågasätter jag ”skor runt om” som något generellt då jag själv haft i vart fall 2 hästar (Kreon och Heron) som reds/ rids ganska mycket och utan problem men kanske har jag bara haft tur med deras hovar? 

    Svara
  4. Birgittas hästsida

    Lina:
     
    Tack för tipset!
     
    Jag skrev ett inlägg om liknande vantar sist jag var i Ullared (i oktober), där kostar de 25 kronor.
     
    Inte helt ovanligt att jag bloggar från hästryggen förresten :).

    Svara
  5. Anna-Kajsa

    Jag skodde min treåring fram i somras när vi började rida på allvar. Förra skoningen tog vi av även framskorna och nu får han gå barfota över vintern. Han kommer vila en hel del under vintern, men jag har ridit både på ridbana och i skogen med honom barfota. När jag sätter på bakskor vet jag inte, vi får se när behovet uppstår. Tidigare unghästar som jag visat som treåringar har jag skott runt om i lagom tid innan treårstestet – men sen har jag låtit dem gå barfota över sommaren och den efterföljande vintern.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>