Vila men ingen vila

Idag har Kreon vilodag men annars har jag faktiskt bestämt mig för att inte låta honom vila annat än enstaka dagar just nu.

Min plan var initialt att ge honom i vart fall 2 veckor helledigt runt denna tiden men av olika anledningar har jag alltså fått revidera detta.

Som väder och hagsituationen ser ut hos oss just nu kan jag inte tycka att det är varken klokt eller försvarbart att låta Kreon bara gå (läs: STÅ) i en liten grushage överfylld av lera och vatten- dels finns risken att han skulle få kolik av så lite motion och dels misstänker jag att han efter ett tag och pga överskottsenergi hade blivit odräglig att hantera vid exempelvis intag- en olycksrisk jag inte vill utsätta varken honom eller stallpersonalen för.

Eftersom jag jobbar heltid och det är mörkt både innan och efter jobbet är skritt/uteridningsturer inget viloalternativ och måste jag ändå röra på hästen tycker jag att det är lika bra att rida ”ordentligt” i stället för att leda runt honom i ridhuset i 14 dagar.

Sedan kan den ”ordentliga” ridningen ändå varieras och ibland ersättas av just skritturer, tömkörning, longering och löshoppning (dvs ungefär så som jag redan gör) under lite mer kravlösa former (läs: inte lika långa pass och höga krav som vanligt) men som sagt; den rena vilan får nog anstå tills det är lite ljusare ute och hästarna också kan börja gå i gräshagarna igen.

Ännu en skillnad sedan min Archie-tid förresten; medan han hade kunnat stå hur länge som helst utan att bli det minsta odräglig känner jag inte alls samma förtroende för att Kreon ska uppföra sig efter ens några dagars vila.

Minns då Archie hade vilat (gått i hage hela dagarna men stått inne på nätterna) i 4 veckor. Efter dessa 4 veckor sadlade jag på, satt upp ute på utebanan och red som om ingenting hade hänt- detta på en häst som var 4 år gammal!

Inte helt normalt om jag ska säga min åsikt:))) men tusan så underbart!

Honom longerade jag aldrig någonsin innan ett ridpass för att ”kolla läget” men det kan jag lugnt säga att jag hade gjort med Kreon om han hade vilat i mer än 2 dagar på rad.

Jag såg några fina rodeo/ sadeltvångs-serier han visade hos NN i somras och med dessa fortfarande i färskt minne så skulle jag som sagt inte sitta upp hur som helst även om han, sedan jag köpte honom, inte har visat sådana cirkuskonster.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Anonymous

    ”Minns då Archie hade vilat (gått i hage hela dagarna men stått inne på nätterna) i 4 veckor. Efter dessa 4 veckor sadlade jag på, satt upp ute på utebanan och red som om ingenting hade hänt- detta på en häst som var 4 år gammal!”

    Jag tror faktiskt att jag hade kunnat göra det med pållen. Och kan fortfarande.
    Nu hör det till saken att han aldrig haft annat än låg kondition. Min pålle i toppkondition skulle jag inte tänka tanken att göra det med…
    Jag föreställer mig att det skulle vara som Dr Jekyll och Mr Hyde, eftersom han är en tuffing med mycket temperament, och jag antar att temperamentet skulle visa sig i ridningen då trots att det inte gör det i ”lågkonditionsvardagen”.

    Rie

    Svara
  2. Birgittas hästsida

    Rie:
     
    Efter att jag skrivit att inget kunde rubba Archie kom jag faktiskt ihåg då han hade haft boxvila i….kanske 4-5 veckor (har förträngt mycket av denna hemska tid) pga fång.
     
    Då var faktiskt även han otroligt laddad när jag skulle ta ut honom på den första 5-minuterspromenaden i ridhuset- minns att han flög i luften av MINSTA lilla ljud. Inte så konstigt men obehagligt.
     
    Bortsett från detta var han alltid i toppkondition men alltid lika snäll, i alla väder och under alla omständigheter. UNDERBART!

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>