Hjäääälp…jag har blivit internetkapad!

För någon vecka sedan upptäckte jag att någon hade skickat konstiga mail på engelska som såg ut att komma från min mailadress- ren skräppost typ.
 
Mailet var skickat till 3-4 facebookvänner jag har, folk jag INTE mailar med.
 
Jag tog ingen större notis om detta men häromdagen hände samma sak igen, både någon facebook-vän och exempelvis min pappa och bror (som inte har facebook någon av  dom) hade åter fått dessa skräpmail.
 
Bara en stund efter detta kunde jag inte längre läsa nya mail från min I-phone och ytterligare någon timme senare kunde jag över huvud taget inte komma in på min mail, varken från I-phonen eller hemmets dator.
 
För att göra en omständlig historia (som involverar support via Halebop över nätet och besök i en Telia-butik) något kortare visade det sig att mitt konto spärrats av Hotmail för att man upptäckt ”tvivelaktig verksamhet” (Hotmails egna ord) och jag behövde därför bevisa att kontot var mitt och byta lösenord för att jag skulle kunna återfå det. 
 
Ni som har Hotmail vet säkert att man, om man vill byta lösenord måste svara på en ”säkerhetsfråga” och dum som jag var, fast det tänkte jag givetvis inte på DÅ, formulerade jag min fråga som ”vad är de 8 sista siffrorna på mitt VISA-kort”.
 
Denna fråga tyckte jag var listig för typ 10 år sedan men har sedan dess inte reflekterat över att jag bytt ut kortet vid minst 2 tillfällen. Och inte sjutton skrev jag ner det ursprungliga kortets siffor någonstans.
 
Ja, ja…man kan ”komma runt” även detta genom att svara på trettioelva andra frågor som Hotmail ställer kring ens konto, typ ”nämn några av de adresser du senast mailade till, nämn några rubriker på de mail du skickat, nämn några mappar du själv skapat till ditt konto” osv.
 
Och låt mig säga så här….det är banne mig inte lätt att minnas exakt vem man mailat till och vilka rubriker man använt, i alla fall inte för mig som inte använder hotmailen så ofta.
 
Nåväl…till slut lyckades jag vässa hjärnan så pass att jag kunde svara på Hotmails frågor och få tillbaka mitt konto- tills vidare ska jag väl tillägga.
 
För när jag frågade min närmaste kollega om hon hade hört talas om att sådant här händer så berättade hon att det hade hänt både henne och hennes sambo så risken är väl som sagt att det kommer att hända IGEN :(.
 
Inte för att jag har några statshemligheter som är värda att dö för eller ens kämpa sig blodig för att återfå men man vill ju ändå slippa sådant här mycket onödigt extraarbete.
 
Vad säger ni läsare: har ni varit med om något liknande?

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Sofia M

    Homail är väldigt populärt att hacka sig in på och kapa konton. Använd gmail istället. Väldigt mycke mer säkert. Dom har tom dubbla inloggningar om man vill ha det.
    Jag har aldrig fått skräpmail med gamail.com som adress, har alltid varit hotmail.
    Jag har två gmail konton och de funkar alltid och har aldrig blivit kapade 🙂

    Svara
  2. annelie

    Skulle, vis av erfarenhet, avsluta hotmailen och skaffa ett nytt, t ex gmail. Tror inte att ditt hotmail är säkert längre.

    Svara
  3. Louise

    Hotmail är tyvärr ganska drabbat av den typen av grejer. Finns några grejer man kan göra för att skydda sig, förutom att byta till ex gmail eller annan gratismail. Om du inte redan har det så försök ha en mailadress enbart för bloggen, en för ”normala” mail och kanske en ”skräpadress” du kan ange på forum/hemsidor som kräver någon form av registrering men som inte känns så viktigt.

    Byt lösenord ofta, använd både siffror och bokstäver.

    Minska exponeringen av din mailadress, skriv inte dinadress@hotmail.com utan dinadress[at]hotmail.com eller dinadress[snabel-a]hotmail.com när du vill visa din mailadress ex här på bloggen så hittas adressen inte lika lätt av spamrobotar. Och av samma anledning, undvik att skicka vidare kedjemail/mail med söta djur/mail med roliga bilder som skickas runt runt runt och där varje klick på ”vidarebefordra” gör din mailadress synlig för alla nya mottagare.

    Svara

Skriv en kommentar

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>